Witamina D to jeden z najczęściej suplementowanych składników odżywczych. W odpowiednio dobranej dawce pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Natomiast spożywanie w nadmiarze może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, o czym przekonał się jeden z Brytyjczyków. Jakie są skutki przedawkowania witaminy D?
Witamina D może mieć wpływ na przebieg zachorowania na koronawirusa. Hiszpańscy naukowcy przepadali pacjentów leczonych z powodu zakażenia COVID-19. U większość stwierdzili deficyt wit. D. Jak rozpoznać jej niedobór?
O tym, że witamina D ma wiele zalet i sprzyja zdrowiu, wiadomo nie od dziś. Teraz okazało się, że jej niski poziom sprzyja infekcji koronawirusem. Najnowsze badania to potwierdzają. Jak tłumaczą naukowcy, "witamina słońca" wspiera pracę układu odpornościowego i może chronić przed infekcjami (w tym koronawirusa czy grypy). Zobacz, jak uzupełnić jej niedobory.
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" dietetyczka Aneta Łańcuchowska opowiada o właściwościach witaminy D. Witamina rozpuszcza się w tłuszczach, a w nadmiarze odkłada się w wątrobie. Witaminę D znajdziemy między innymi w tłustych rybach oraz jajkach. Czy samą dietą jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę D? Co może powodować niedobór witaminy? I ile miesięcy w roku powinniśmy ją suplementować?
Nie da się żyć bez witaminy D3, a według szacunków nawet 90% Polaków ma jej niedobór. W celu podwyższenia jej poziomu zalecana jest suplementacja. O objawach niedoboru witaminy D3, zalecanej dziennej dawce i korzyściach zdrowotnych wynikających z zapewnienia odpowiedniego jej poziomu powiedział w Dzień Dobry TVN dermatolog dr Łukasz Preibisz.