Ptysie i eklery
Składniki:
80 g masła
200 g mąki
7 jaj
1 szkl. wody
szczypta soli
Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia i powoli wsypywać mąkę, szybko i energicznie mieszając, aż znikną grudki. Postawić na ogień i gotować przez 5 min. na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i szkliste. Po przestudzeniu wbijamy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przekładamy w rękaw cukierniczy, wyciskamy równej wielkości ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. (w piekarniku z termoobiegiem).
Masa budyniowa
Składniki:
250 g margaryny
2 szkl. mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
spirytus (do smaku)
Przygotowanie:
Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ucierając. Wlać spirytus, utrzeć.
Markizy
Składniki:
1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
0,75 szkl. kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. masła
0,75 szkl. mleka
0,25 szkl. śmietany 30%
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę i kakao wymieszać z proszkiem i sodą. Jajko ucieramy z masłem, dodajmy cukier. Do masy jajecznej naprzemiennie dodajmy mleko ze śmietaną i mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i resztą suchych składników. Wymieszane ciasto wykładamy gałkownicą do lodów na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C w piekarniku z termoobiegiem przez 15 min.
Krem do markiz
Składniki:
2 szkl. cukru pudru
1 szkl. masła orzechowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Cukier z masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym zmiksować na gładką masę i nałożyć na markizy.
Bezy
Składniki:
1 szkl. białek z jaj kurzych
2 szkl. cukru
Przygotowanie:
Białka z cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając tak, aby nie ścięło się białko, aż do rozpuszczenia się cukru. Ściągnąć z kąpieli wodnej i ubić mikserem na szklistą i sztywną masę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 140 st. C przez 10 min., po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 110 st. C i piec dalej przez ok. 45 min.
Krem śmietanowy
Składniki:
0,5 l śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 szkl. cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Gotową masę nałożyć na wystudzone bezy i udekorować owocami.
Smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami
Składniki:
150 g truskawek
1 banan
1 brzoskwinia
1 łyżka syropu żurawinowego/z granatu (granat wzmacnia smak truskawek)
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki lodów waniliowych
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, zdjąć szypułki. Miksować blenderem razem z syropem żurawinowym, odstawić do zamrażarki na 15 min. Brzoskwinię pokroić na drobną kosteczkę i dodać syrop klonowy, wzbogaci to jej smak. Przełożyć ją do naczynia, następnie pokroić banany – również bardzo drobno i ułożyć na brzoskwini, dodać na to lody waniliowe i zalać musem truskawkowym.
Cake pops
Składniki:
400 g suchego ciasta pokruszonego (czekoladowego)
120 g serka mascarpone
80 g krem czekoladowy
200 g czekolady, do obtoczenia
1 łyżka oleju
kolorowe posypki, czekoladowe mleczne, z białej czekolady
Przygotowanie:
Krem: mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z wcześniej przygotowanym kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić przez 15 min. w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki. Uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 min.
Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów chłodzić przez ok. 15 min.
Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapnie jej nadmiar. Dowolnie udekorować, np. posypką kolorową.
Wbić patyczkami w kartonik lub poukładać "do góry nogami" na papierze do pieczenia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN