Słodkości na Dzień Dziecka. Pycha!

Dzieci najbardziej kochają słodycze, dlatego z okazji ich święta Beata Kartowicz przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ptysie i eklery, markizy, bezy, smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami oraz cake pops. Palce lizać!

Ptysie i eklery

Składniki:

80 g masła

200 g mąki

7 jaj

1 szkl. wody

szczypta soli

Przygotowanie:

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Zdjąć z ognia i powoli wsypywać mąkę, szybko i energicznie mieszając, aż znikną grudki. Postawić na ogień i gotować przez 5 min. na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i szkliste. Po przestudzeniu wbijamy po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przekładamy w rękaw cukierniczy, wyciskamy równej wielkości ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. (w piekarniku z termoobiegiem).

Masa budyniowa

Składniki:

250 g margaryny

2 szkl. mleka

4 żółtka

2 łyżki mąki pszennej

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

spirytus (do smaku)

Przygotowanie:

Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ucierając. Wlać spirytus, utrzeć.

Markizy

Składniki:

1,5 szkl. mąki

1 szkl. cukru

0,75 szkl. kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 szkl. masła

0,75 szkl. mleka

0,25 szkl. śmietany 30%

1 jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Mąkę i kakao wymieszać z proszkiem i sodą. Jajko ucieramy z masłem, dodajmy cukier. Do masy jajecznej naprzemiennie dodajmy mleko ze śmietaną i mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i resztą suchych składników. Wymieszane ciasto wykładamy gałkownicą do lodów na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C w piekarniku z termoobiegiem przez 15 min.

Krem do markiz

Składniki:

2 szkl. cukru pudru

1 szkl. masła orzechowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Cukier z masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym zmiksować na gładką masę i nałożyć na markizy.

Bezy

Składniki:

1 szkl. białek z jaj kurzych

2 szkl. cukru

Przygotowanie:

Białka z cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając tak, aby nie ścięło się białko, aż do rozpuszczenia się cukru. Ściągnąć z kąpieli wodnej i ubić mikserem na szklistą i sztywną masę. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 140 st. C przez 10 min., po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 110 st. C i piec dalej przez ok. 45 min.

Krem śmietanowy

Składniki:

0,5 l śmietany 30%

250 g serka mascarpone

1 szkl. cukru pudru

Przygotowanie:

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Gotową masę nałożyć na wystudzone bezy i udekorować owocami.

Smoothie truskawkowe z lodami waniliowymi i owocami

Składniki:

150 g truskawek

1 banan

1 brzoskwinia

1 łyżka syropu żurawinowego/z granatu (granat wzmacnia smak truskawek)

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki lodów waniliowych

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, zdjąć szypułki. Miksować blenderem razem z syropem żurawinowym, odstawić do zamrażarki na 15 min. Brzoskwinię pokroić na drobną kosteczkę i dodać syrop klonowy, wzbogaci to jej smak. Przełożyć ją do naczynia, następnie pokroić banany – również bardzo drobno i ułożyć na brzoskwini, dodać na to lody waniliowe i zalać musem truskawkowym.

Cake pops

Składniki:

400 g suchego ciasta pokruszonego (czekoladowego)

120 g serka mascarpone

80 g krem czekoladowy

200 g czekolady, do obtoczenia

1 łyżka oleju

kolorowe posypki, czekoladowe mleczne, z białej czekolady

Przygotowanie:

Krem: mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z wcześniej przygotowanym kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, chłodzić przez 15 min. w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki. Uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 min.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki.

Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów chłodzić przez ok. 15 min.

Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapnie jej nadmiar. Dowolnie udekorować, np. posypką kolorową.

Wbić patyczkami w kartonik lub poukładać "do góry nogami" na papierze do pieczenia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości