Gougere – francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere
Składniki:
80 g startego sera Gruyere
150 g mąki pszennej
250 ml wody
100 g masła
4 jajka
sól
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie gładkie i odklei się od garnka. Odstawiamy ciasto do miski, po wystygnięciu dodajemy jajka i ser. Mieszamy. Za pomocą łyżki układamy kuleczki ciasta na blachę. Pieczemy w 180 st. C przez 20-30 min. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy je na chwilę na bok. Następnie faszerujemy np. serkiem śmietankowym z dodatkiem oliwy truflowej i szczypiorku.
Stek z antrykota z masłem maitre d'hotel (masło pietruszkowe)
Składniki:
sezonowany stek z antrykota „ribeye” bez kości
olej ryżowy
sól
Masło pietruszkowe:
200 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sok z 1/4 cytryny
sól
Przygotowanie:
Rozgniatamy masło za pomocą widelca. Dodajemy natkę pietruszki, sól i sok z cytryny. Dobrze mieszamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na godzinę do lodówki lub na krócej do zamrażalnika.
Stek (grubości 2 cm) solimy i smarujemy olejem. Podsmażamy na gorącej patelni, od 2 do 4 min. na każdej stronie.
Odstawiamy stek na kilka minut na deskę i zakrywamy folią aluminiową.
Kroimy plaster masła pietruszkowego i kładziemy na stek. Pod wpływem ciepła masło się roztopi. Serwujemy stek z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Tosty francuskie z musem jabłkowym
Składniki:
chałka lub bagietka pokrojona w plastry
3 jabłka
1 laska wanilii
300 ml mleka
50 g cukru
2 jajka
masło
Przygotowanie:
W rondelku podsmażamy jabłka na maśle z dodatkiem wanilii, następnie wlewamy trochę wody i gotujemy na wolnym ogniu pod pokrywką aż jabłka będą miękkie. Miksujemy do gładkiej konsystencji.
W misce rozbijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i mieszamy. Na tym etapie możemy dodać np. cynamon, kardamon mielony lub gałkę muszkatołową, by nadać dodatkowy aromat i smak.
Namaczamy chleb (kilka minut po obu stronach), podsmażamy na patelni na maśle z obydwu stron aż się ładnie zarumieni. Posypujemy tosty cukrem pudrem. Serwujemy z musem jabłkowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN