W kuchni francuskiej: tosty z musem jabłkowym

Francuskie tosty z musem jabłkowym
Francuskie tosty z musem jabłkowym
Stek z antrykota z masłem pietruszkowym, tosty francuskie z musem jabłkowym i gougere (francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere) - takie specjały kuchni francuskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Lubicie francuską kuchnię?

Gougere – francuskie ciastka ptysiowe z serem Gruyere

Składniki:

80 g startego sera Gruyere

150 g mąki pszennej

250 ml wody

100 g masła

4 jajka

sól

Przygotowanie:

W garnku gotujemy wodę z masłem i solą. Dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie gładkie i odklei się od garnka. Odstawiamy ciasto do miski, po wystygnięciu dodajemy jajka i ser. Mieszamy. Za pomocą łyżki układamy kuleczki ciasta na blachę. Pieczemy w 180 st. C przez 20-30 min. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy je na chwilę na bok. Następnie faszerujemy np. serkiem śmietankowym z dodatkiem oliwy truflowej i szczypiorku.

Stek z antrykota z masłem maitre d'hotel (masło pietruszkowe)

Składniki:

sezonowany stek z antrykota „ribeye” bez kości

olej ryżowy

sól

Masło pietruszkowe:

200 g masła w temperaturze pokojowej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sok z 1/4 cytryny

sól

Przygotowanie:

Rozgniatamy masło za pomocą widelca. Dodajemy natkę pietruszki, sól i sok z cytryny. Dobrze mieszamy, formujemy wałek i zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na godzinę do lodówki lub na krócej do zamrażalnika.

Stek (grubości 2 cm) solimy i smarujemy olejem. Podsmażamy na gorącej patelni, od 2 do 4 min. na każdej stronie.

Odstawiamy stek na kilka minut na deskę i zakrywamy folią aluminiową.

Kroimy plaster masła pietruszkowego i kładziemy na stek. Pod wpływem ciepła masło się roztopi. Serwujemy stek z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Tosty francuskie z musem jabłkowym

Składniki:

chałka lub bagietka pokrojona w plastry

3 jabłka

1 laska wanilii

300 ml mleka

50 g cukru

2 jajka

masło

Przygotowanie:

W rondelku podsmażamy jabłka na maśle z dodatkiem wanilii, następnie wlewamy trochę wody i gotujemy na wolnym ogniu pod pokrywką aż jabłka będą miękkie. Miksujemy do gładkiej konsystencji.

W misce rozbijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i mieszamy. Na tym etapie możemy dodać np. cynamon, kardamon mielony lub gałkę muszkatołową, by nadać dodatkowy aromat i smak.

Namaczamy chleb (kilka minut po obu stronach), podsmażamy na patelni na maśle z obydwu stron aż się ładnie zarumieni. Posypujemy tosty cukrem pudrem. Serwujemy z musem jabłkowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości