Zdjęcie: Jan Kucharzk / East News
Ciasto ptysiowe
Składniki:
250 ml wody
150 g mąki
100 g masła
4 jaja
1 łyżka cukru lub 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasto: Zagotuj wodę z masłem, wrzuć mąkę, odrobinę soli łyżkę cukru (lub sól), mieszaj cały czas podgrzewając garnek. Ściągnij go z ognia gdy ciasto trochę „wyschnie” (czyli nie będzie przyklejało się do łyżki) dodaj jaja, wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj na blasze małe ptysie. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Truskawkowy tort ptysiowy
Składniki:
600 g truskawek
350 ml mleka
200 g śmietanki 30%
100 g drobnego cukru
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
Porcja ciasta ptysiowego
Laska wanilii
Przygotowanie:
Ciasto ptysiowe włóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj 3-4 krążki ciasta (pamiętaj o zachowaniu odstępów bo ciasto w piekarniku urośnie). Piecz około 2-5 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotuj krem waniliowy:
Mleko podgrzej z rozkrojoną laską wanilii. Żółtka ubij z cukrem i mąką. Gdy mleko się podgrzej przelej je do naczynia z żółtkami , wymieszaj a następnie masę z powrotem umieść w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Wtedy przełóż masę do płaskiego naczynia, przykryj folią i umieść w lodówce aby wystygła.
Na ostudzone blaty ciasta nałóż warstwę kremu, truskawek, na to ciasto, krem, truskawki… Całość udekoruj bitą śmietana i truskawkami.
Profiteroles
Składniki:
500 g lodów waniliowych
200 ml śmietanki kremówki
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
Porcja ciasta ptysiowego
Przygotowanie:
Upieczone ptysie przekrój na połówki. Śmietankę zagrzej, wrzuć do niej połamaną na małe kawałki czekoladę, wymieszaj. Za pomocą gałkownicy formuj kulki lodów i umieszczaj je między połówkami ptysiów. Deser podawaj polany gorącą czekoladą.
Ptysiowe pączki
Składniki:
200 g dżemu
Porcja ciasta ptysiowego
Olej do smażenia
Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, na pierze do pieczenia formuj małe ptysie, wrzucaj je pojedynczo do rozgrzanego tłuszczu, wyciągaj gdy zmienią kolor na brązowy, odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z cukrem pudrem lub/i dżemem.
Ptysie na słono
Składniki:
Porcja ciasta ptysiowego (z solą zamiast cukru)
Rozbełtane jajo
Gruba sól
Sezam
Mak
Farsz rybny:
300 g serka ricotta
250 g łososia wędzonego
Łyżka soku z cytryny
Garść oliwek
Łyżka oliwy
Sól, pieprz
Farsz pomidorowy:
200 g białego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki majonezu
Cebulka dymka
Sól, pieprz
Farsz z awokado:
2 jaja
1 łyżka majonezu
Sok z cytryny
Awokado
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto ptysiowe umieść w rękawie cukierniczym, za jego pomocą formuj na papierze do pieczenia „ptysiowe bułki” kształtem przypominające bułki do hot dogów. Posmaruj je rozbełtanym jajem, posyp makiem, sezamem lub grubą solą. Piecz je około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawaj przekrojone ma połówki posmarowane z jedną z wybranych past:
Aby przygotować farsz rybny wymieszaj w robocie kuchennym ser, z łososiem sokiem z cytryny i oliwą, dodaj pokrojone oliwki, dopraw do smaku
Aby przygotować farsz pomidorowy wymieszaj ser z koncentratem dodaj majonez, pokrojona cebulkę, dopraw do smaku
Aby przygotować farsz z awokado wymieszaj ugotowane na twardo i pokrojone drobno jaja z miękkim awokado, majonezem sokiem z cytryny, dopraw do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN