Włochy to nie tylko zapierające dech w piersiach widoki, ale także pyszne jedzenie. Matteo Brunetti zdradził nam przepisy na wyjątkowe spaghetti, Fritto Misto, czyli owoce morza smażone w lekkim cieście i truskawkowe Tiramisù.
Każdy, kto choć raz odwiedził słoneczną Italię, po powrocie do kraju nieraz z rozrzewnieniem wspomina ten boski klimat. Jak przygotować przyjęcie, żeby choć na chwilę przenieść się na południe Europy?
Upały za oknem dają się we znaki. W takim momentach należy pamiętać o nawodnieniu. Woda to w końcu źródło życia. Widzieliście, że kluczową rolę odgrywa także w wykwintnych posiłkach? Cristina Catese zdradziła nam przepisy na Ciambelle z ryżu, pomarańczowy puchar z granolą, krem z jogurtu greckiego i ricotty oraz kuskus z tuńczykiem, mikro ziołami i awokado, a wszystko to z wykorzystaniem włoskiej naturalnej gazowanej wody mineralnej. Prosto i smacznie.
Włochy to piękny, stosunkowo niewielki, ale za to niezwykle zróżnicowany kraj. Składa się z wielu odrębnych, różniących się od siebie regionów. Te różnice widać zarówno w krajobrazie, jak i w kuchni. Na czym polega wyjątkowość Toskanii, Kalabrii i Sycylii?
Na lekcji chemii nie raz słyszeliśmy, że woda jest bezwonną cieczą pozbawioną koloru i smaku. I choć trudno się z twierdzeniami nauki nie zgodzić, trzeba wprowadzić tu małą klauzulę. Woda mineralna, po którą tak często sięgamy, kiedy dopada nas pragnienie, nie tylko ma smak, ale różni się on w zależności od stopnia zmineralizowania, źródła pochodzenia.
Włoska kuchnia od wielu lat podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Nic dziwnego – aromatyczne, pyszne dania prosto z Półwyspu Apenińskiego są smaczne, sycące i przywołują na myśl to, co życie ma nam do zaoferowania najlepszego – urlop w słonecznej Italii. Po lasagne bolognese, klasyczne risotto czy tiramisu sięgamy często i chętnie, warto jednak pomyśleć (i, przede wszystkim, skosztować) o daniach nieco bardziej wyszukanych i oryginalnych, choć wciąż prostych w przygotowaniu. Matteo Brunetti zdradza przepisy na lasagne z cukinią, risotto z szafranem i tartę z morelami.
Jak smakują włochy?
wideo 2/1
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała kilka wykwintnych, pysznych dań. Co ciekawe, ich sekretnym składnikiem jest dobrej jakości woda. Sprawdź, jak przygotować z jej przepisów spaghetti z atramentem z kałamarnicy, tartę ze świeżymi figami oraz arancine z sosem grzybowym.
Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na świecie. Jest integralną, powszechnie rozpoznawalną częścią bogatej, włoskiej kultury. Choć niemal każdy zna pizzę, spaghetti, risotto czy tiramisu, to smaki słonecznej Italii potrafią zaskoczyć. Tym bardziej, że włoska kuchnia to coś więcej niż samo jedzenie.
Woda, podobnie jak każdy inny napój, może fantastycznie uzupełnić danie podkreślając jego kompozycję.
W słonecznej Italii to wręcz filozofia życia, którą z czasem pokochał cały świat. Jak czerpać z włoskiego stylu bycia tak, aby rzeczywistość stała się bardziej kolorowa?