Jak smakują Włochy?

    Upały za oknem dają się we znaki. W takim momentach należy pamiętać o nawodnieniu. Woda to w końcu źródło życia. Widzieliście, że kluczową rolę odgrywa także w wykwintnych posiłkach? Cristina Catese zdradziła nam przepisy na Ciambelle z ryżu, pomarańczowy puchar z granolą, krem z jogurtu greckiego i ricotty  oraz kuskus z tuńczykiem, mikro ziołami i awokado, a wszystko to z wykorzystaniem włoskiej naturalnej gazowanej wody mineralnej. Prosto i smacznie.

    Włoska kuchnia od wielu lat podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Nic dziwnego – aromatyczne, pyszne dania prosto z Półwyspu Apenińskiego są smaczne, sycące i przywołują na myśl to, co życie ma nam do zaoferowania najlepszego – urlop w słonecznej Italii. Po lasagne bolognese, klasyczne risotto czy tiramisu sięgamy często i chętnie, warto jednak pomyśleć (i, przede wszystkim, skosztować) o daniach nieco bardziej wyszukanych i oryginalnych, choć wciąż prostych w przygotowaniu. Matteo Brunetti zdradza przepisy na lasagne z cukinią, risotto z szafranem i tartę z morelami.

    Jak smakują włochy?

    Woda na włoskim przyjęciu
    wideo 2/1

    W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała kilka wykwintnych, pysznych dań. Co ciekawe, ich sekretnym składnikiem jest dobrej jakości woda. Sprawdź, jak przygotować z jej przepisów spaghetti z atramentem z kałamarnicy, tartę ze świeżymi figami oraz arancine z sosem grzybowym. 

    Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na świecie. Jest integralną, powszechnie rozpoznawalną częścią bogatej, włoskiej kultury. Choć niemal każdy zna pizzę, spaghetti, risotto czy tiramisu, to smaki słonecznej Italii potrafią zaskoczyć. Tym bardziej, że włoska kuchnia to coś więcej niż samo jedzenie.