Jak smakują Włochy?

Partner sekcji:
Jak smakują Włochy?
Materiał promocyjny

Sekrety smaku Italii. Odkryj wyjątkowe dania włoskiej kuchni według przepisu Matteo Brunetti

Matteo Brunetti
Jak dobrać wodę do posiłku?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoska kuchnia od wielu lat podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Nic dziwnego – aromatyczne, pyszne dania prosto z Półwyspu Apenińskiego są smaczne, sycące i przywołują na myśl to, co życie ma nam do zaoferowania najlepszego – urlop w słonecznej Italii. Po lasagne bolognese, klasyczne risotto czy tiramisu sięgamy często i chętnie, warto jednak pomyśleć (i, przede wszystkim, skosztować) o daniach nieco bardziej wyszukanych i oryginalnych, choć wciąż prostych w przygotowaniu. Matteo Brunetti zdradza przepisy na lasagne z cukinią, risotto z szafranem i tartę z morelami.

Włoskie jedzenie a waterpairing

Warto wspomnieć, że aby móc w pełni delektować się smakiem potraw należy starannie dobrać do nich dodatki – tu nie może być miejsca na przypadki. Najlepsze dania wymagają dobrej jakości składników począwszy od picia, które będzie towarzyszyło posiłkowi. Woda premium, bo tylko o takiej może być mowa w przypadku wykwintnych posiłków świetnie podkreśli smak serwowanej potrawy, warto więc zadbać o to, aby znalazła się obok niej na stole. W zależności od preferencji może się więc na nim znaleźć niegazowana i nieco delikatniejsza w smaku Acqua Panna, lub bardziej wyrazista, gazowana woda S.Pellegrino. O tym, czym się kierować wybierając wodę do konkretnych dań można przeczytać w tym artykule.

Lasagne z cukinia i kwiaty cukini:

Składniki:

  • 100g parmezanu
  • 400g cukinii
  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 200g ricotty
  • 200g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • płaty makaronu lasagne
  • sól, pieprz, oliwa
  • świeża bazylia
  • kwiaty cukinii

Sposób przygotowania:

Zetrzeć parmezan. Pokroić cukinię w półtalarki. Czosnek i cukinie smażyć na dużej patelni na średnim ogniu aż będą przyrumienione(10 min). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dolać mleko. Gotować i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przyprawić solą i pieprzem. W garnku gotować płaty lasagne po 2-3 kawałki.

W brytfance kłaść po kolei: beszamel, płaty lasagne, beszamel, cukinie, ricottę i mozzarellę aż do wyczerpania składników. Żeby makaron się nie spalił, ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel, ricotta, mozzarella lub cukinia. Całość wstawić do piekarnika, piec w 200 st. C przez 30 minut. Podawać po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika, na talerzu udekorować kwiatami cukinii.

Risotto allo Zafferano, czyli risotto z szafranem

Składniki:

  • 250g ryżu carnaroli
  • 100g masła pokrojonego w kostk1 szalotka
  • 1,5l wrzątku
  • 50g parmezanu
  • 0,2g szafranu
  • 100g białego wina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szafran namoczyć w małej ilości wody przez przynajmniej 10 minut. W rondelku zeszklić posiekaną szalotkę na 1 łyżce masła. Dodać ryż i dalej smażyć, aż się stanie lekko przezroczysty - wtedy dolać wino i szafran. Kiedy płyny się zredukują dolewać po trochu wody i mieszać cały czas, aż do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. Wyłączyć palnik, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dodać resztę masła, następnie wymieszać dobrze i odstawić na 1 minutę. Dodać parmezan, wymieszać i podać na talerz.

Crostata alle albicocche, czyli tarta z morelami

Składniki:

  • 250g mąki tortowej
  • 130g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • skórka z 1 cytryny
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 4 żółtka
  • 60g cukru
  • 30g mąki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skorka z połowy cytryny
  • 500g morele
  • cukier trzcinowy
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera wrzucić mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Blendować aż masa będzie miała konsystencję piasku. Dodać cukier, roztrzepane jajko i skórkę z cytryny i ponownie blendować kilka sekund na niskich obrotach. Gotową masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Do rondelka wlać mleko, ekstrakt waniliowy i skórkę cytryny, podgrzewać na średnim ogniu dopóki nie pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i wymieszać, następnie przez sitko wlewać do masy ciepłe mleko cały czas mieszając. Przelać płyn do rondelka i podgrzewać dopóki na powierzchni nie pojawią się bąbelki powietrza – wtedy przelać masę do schłodzonego pojemnika, przykryć folią i wstawić do lodówki do ochłodzenia.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy do tarty. Docisnąć brzegi do rantu formy i nakłóć spód widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę lub fasolę. Piec 15 minut w 180 stopniach, następnie wyjąć, zdjąć papier i fasolę. Na upieczony spód przełożyć krem, przekrojone na pół morele (miąższem do dołu, tak aby skórka się zrumieniła) i posypać całość cukrem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Podawać ze świeżą miętą.

Buon appetito!

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: