Włoskie jedzenie a waterpairing
Warto wspomnieć, że aby móc w pełni delektować się smakiem potraw należy starannie dobrać do nich dodatki – tu nie może być miejsca na przypadki. Najlepsze dania wymagają dobrej jakości składników począwszy od picia, które będzie towarzyszyło posiłkowi. Woda premium, bo tylko o takiej może być mowa w przypadku wykwintnych posiłków świetnie podkreśli smak serwowanej potrawy, warto więc zadbać o to, aby znalazła się obok niej na stole. W zależności od preferencji może się więc na nim znaleźć niegazowana i nieco delikatniejsza w smaku Acqua Panna, lub bardziej wyrazista, gazowana woda S.Pellegrino. O tym, czym się kierować wybierając wodę do konkretnych dań można przeczytać w tym artykule.
Lasagne z cukinia i kwiaty cukini:
Składniki:
- 100g parmezanu
- 400g cukinii
- 50g masła
- 50g mąki
- 500 ml mleka 3,2%
- 200g ricotty
- 200g mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- płaty makaronu lasagne
- sól, pieprz, oliwa
- świeża bazylia
- kwiaty cukinii
Sposób przygotowania:
Zetrzeć parmezan. Pokroić cukinię w półtalarki. Czosnek i cukinie smażyć na dużej patelni na średnim ogniu aż będą przyrumienione(10 min). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dolać mleko. Gotować i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przyprawić solą i pieprzem. W garnku gotować płaty lasagne po 2-3 kawałki.
W brytfance kłaść po kolei: beszamel, płaty lasagne, beszamel, cukinie, ricottę i mozzarellę aż do wyczerpania składników. Żeby makaron się nie spalił, ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel, ricotta, mozzarella lub cukinia. Całość wstawić do piekarnika, piec w 200 st. C przez 30 minut. Podawać po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika, na talerzu udekorować kwiatami cukinii.
Risotto allo Zafferano, czyli risotto z szafranem
Składniki:
- 250g ryżu carnaroli
- 100g masła pokrojonego w kostk1 szalotka
- 1,5l wrzątku
- 50g parmezanu
- 0,2g szafranu
- 100g białego wina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szafran namoczyć w małej ilości wody przez przynajmniej 10 minut. W rondelku zeszklić posiekaną szalotkę na 1 łyżce masła. Dodać ryż i dalej smażyć, aż się stanie lekko przezroczysty - wtedy dolać wino i szafran. Kiedy płyny się zredukują dolewać po trochu wody i mieszać cały czas, aż do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. Wyłączyć palnik, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dodać resztę masła, następnie wymieszać dobrze i odstawić na 1 minutę. Dodać parmezan, wymieszać i podać na talerz.
Crostata alle albicocche, czyli tarta z morelami
Składniki:
- 250g mąki tortowej
- 130g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- skórka z 1 cytryny
- 250 ml mleka 3,2%
- 4 żółtka
- 60g cukru
- 30g mąki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- skorka z połowy cytryny
- 500g morele
- cukier trzcinowy
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
Do kielicha blendera wrzucić mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Blendować aż masa będzie miała konsystencję piasku. Dodać cukier, roztrzepane jajko i skórkę z cytryny i ponownie blendować kilka sekund na niskich obrotach. Gotową masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Do rondelka wlać mleko, ekstrakt waniliowy i skórkę cytryny, podgrzewać na średnim ogniu dopóki nie pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i wymieszać, następnie przez sitko wlewać do masy ciepłe mleko cały czas mieszając. Przelać płyn do rondelka i podgrzewać dopóki na powierzchni nie pojawią się bąbelki powietrza – wtedy przelać masę do schłodzonego pojemnika, przykryć folią i wstawić do lodówki do ochłodzenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy do tarty. Docisnąć brzegi do rantu formy i nakłóć spód widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę lub fasolę. Piec 15 minut w 180 stopniach, następnie wyjąć, zdjąć papier i fasolę. Na upieczony spód przełożyć krem, przekrojone na pół morele (miąższem do dołu, tak aby skórka się zrumieniła) i posypać całość cukrem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Podawać ze świeżą miętą.
Buon appetito!
Zobacz także:
- Aleksandra Domańska zdradziła imię dziecka. Dokonała nietypowego wyboru
- "Co było dalej?". Oto zabawne wypowiedzi z Filipem Chajzerem w roli głównej
- Czy warto nacinać kiełbasę przed grillowaniem? Rada Szymona Czerwińskiego może zaskoczyć
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN