Jak smakują Włochy?

Partner sekcji:
Jak smakują Włochy?
Materiał promocyjny

Sekrety smaku Italii. Odkryj wyjątkowe dania włoskiej kuchni według przepisu Matteo Brunetti

Jak dobrać wodę do posiłku?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Włoska kuchnia od wielu lat podbija serca i żołądki smakoszy na całym świecie, także w Polsce. Nic dziwnego – aromatyczne, pyszne dania prosto z Półwyspu Apenińskiego są smaczne, sycące i przywołują na myśl to, co życie ma nam do zaoferowania najlepszego – urlop w słonecznej Italii. Po lasagne bolognese, klasyczne risotto czy tiramisu sięgamy często i chętnie, warto jednak pomyśleć (i, przede wszystkim, skosztować) o daniach nieco bardziej wyszukanych i oryginalnych, choć wciąż prostych w przygotowaniu. Matteo Brunetti zdradza przepisy na lasagne z cukinią, risotto z szafranem i tartę z morelami.

Włoskie jedzenie a waterpairing

Warto wspomnieć, że aby móc w pełni delektować się smakiem potraw należy starannie dobrać do nich dodatki – tu nie może być miejsca na przypadki. Najlepsze dania wymagają dobrej jakości składników począwszy od picia, które będzie towarzyszyło posiłkowi. Woda premium, bo tylko o takiej może być mowa w przypadku wykwintnych posiłków świetnie podkreśli smak serwowanej potrawy, warto więc zadbać o to, aby znalazła się obok niej na stole. W zależności od preferencji może się więc na nim znaleźć niegazowana i nieco delikatniejsza w smaku Acqua Panna, lub bardziej wyrazista, gazowana woda S.Pellegrino. O tym, czym się kierować wybierając wodę do konkretnych dań można przeczytać w tym artykule.

Lasagne z cukinia i kwiaty cukini:

Składniki:

  • 100g parmezanu
    • 400g cukinii
      • 50g masła
        • 50g mąki
          • 500 ml mleka 3,2%
            • 200g ricotty
              • 200g mozzarelli
                • 2 ząbki czosnku
                  • płaty makaronu lasagne
                    • sól, pieprz, oliwa
                      • świeża bazylia
                        • kwiaty cukinii

                          Sposób przygotowania:

                          Zetrzeć parmezan. Pokroić cukinię w półtalarki. Czosnek i cukinie smażyć na dużej patelni na średnim ogniu aż będą przyrumienione(10 min). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dolać mleko. Gotować i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przyprawić solą i pieprzem. W garnku gotować płaty lasagne po 2-3 kawałki.

                          W brytfance kłaść po kolei: beszamel, płaty lasagne, beszamel, cukinie, ricottę i mozzarellę aż do wyczerpania składników. Żeby makaron się nie spalił, ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel, ricotta, mozzarella lub cukinia. Całość wstawić do piekarnika, piec w 200 st. C przez 30 minut. Podawać po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika, na talerzu udekorować kwiatami cukinii.

                          Risotto allo Zafferano, czyli risotto z szafranem

                          Składniki:

                          • 250g ryżu carnaroli
                            • 100g masła pokrojonego w kostk1 szalotka
                              • 1,5l wrzątku
                                • 50g parmezanu
                                  • 0,2g szafranu
                                    • 100g białego wina
                                      • sól, pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Szafran namoczyć w małej ilości wody przez przynajmniej 10 minut. W rondelku zeszklić posiekaną szalotkę na 1 łyżce masła. Dodać ryż i dalej smażyć, aż się stanie lekko przezroczysty - wtedy dolać wino i szafran. Kiedy płyny się zredukują dolewać po trochu wody i mieszać cały czas, aż do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente. Wyłączyć palnik, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dodać resztę masła, następnie wymieszać dobrze i odstawić na 1 minutę. Dodać parmezan, wymieszać i podać na talerz.

                                        Crostata alle albicocche, czyli tarta z morelami

                                        Składniki:

                                        • 250g mąki tortowej
                                          • 130g masła
                                            • 100g cukru pudru
                                              • 1 jajko
                                                • skórka z 1 cytryny
                                                  • 250 ml mleka 3,2%
                                                    • 4 żółtka
                                                      • 60g cukru
                                                        • 30g mąki
                                                          • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
                                                            • skorka z połowy cytryny
                                                              • 500g morele
                                                                • cukier trzcinowy
                                                                  • świeża mięta

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Do kielicha blendera wrzucić mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło. Blendować aż masa będzie miała konsystencję piasku. Dodać cukier, roztrzepane jajko i skórkę z cytryny i ponownie blendować kilka sekund na niskich obrotach. Gotową masę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

                                                                    Do rondelka wlać mleko, ekstrakt waniliowy i skórkę cytryny, podgrzewać na średnim ogniu dopóki nie pojawią się pierwsze bąbelki powietrza. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i wymieszać, następnie przez sitko wlewać do masy ciepłe mleko cały czas mieszając. Przelać płyn do rondelka i podgrzewać dopóki na powierzchni nie pojawią się bąbelki powietrza – wtedy przelać masę do schłodzonego pojemnika, przykryć folią i wstawić do lodówki do ochłodzenia.

                                                                    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy do tarty. Docisnąć brzegi do rantu formy i nakłóć spód widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę lub fasolę. Piec 15 minut w 180 stopniach, następnie wyjąć, zdjąć papier i fasolę. Na upieczony spód przełożyć krem, przekrojone na pół morele (miąższem do dołu, tak aby skórka się zrumieniła) i posypać całość cukrem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Podawać ze świeżą miętą.

                                                                    Buon appetito!

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana