Dobry sos do spaghetti to podstawa klasycznego obiadu kuchni włoskiej. Jak zrobić sos do spaghetti? Na szczęście przygotowanie go nie jest trudne – poradzi sobie z tym każdy, bez względu na swoje umiejętności kulinarne. Sos do spaghetti własnej roboty przygotujemy w kilka, kilkanaście minut. Jak zatem go zrobić? Sprawdź nasz przepis.
Sos do spaghetti bolognese – przepis i wskazówki
Sos do spaghetti z mięsem mielonym, czyli bolognese, to jeden z najpopularniejszych, tradycyjnych włoskich sosów do makaronu. Oto przepis na domowy sos do spaghetti bolognese dla dwóch osób. Czas wykonania to około 30 minut.
Składniki:
- 40 – 50 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego),
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 1 duża cebula,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 10 dag startego żółtego sera,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka oregano,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 3 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem i smażymy przez kilka minut.
- Na patelnię wrzucamy mielone mięso i smażymy je przez 15–20 minut.
- Do patelni wlewamy pomidorowy przecier. Przykrywamy patelnię pokrywką i pozostawiamy sos na wolnym ogniu przez następne 5 minut.
- Do sosu dodajemy przyprawy: bazylię, oregano, sól i pieprz, całość mieszamy.
- Sos bolognese kładziemy na spaghetti i posypujemy startym żółtym serem.
Taki sos do spaghetti domowej roboty jest łatwy do przyrządzenia, a z pewnością zachwyci smakiem wszystkich domowników. Co zrobić, żeby był gęstszy? Wystarczy po dodaniu przecieru pomidorowego nie przykrywać pokrywką patelni. Woda będzie mieć szansę odparować, dzięki czemu uzyskamy gęsty sos do spaghetti. Możemy przygotować go z przecieru, koncentratu pomidorowego, jak i ze świeżych warzyw.
Jeśli przygotowujemy sos do spaghetti z pomidorów, zwróćmy uwagę, żeby nie był on zbyt rzadki. Korzystając ze świeżych pomidorów będziemy musieli pozostawić sos na ogniu nieco dłużej, żeby woda z warzyw odparowała.
Sos do spaghetti bez mięsa – przepis
Jak zrobić domowy sos do spaghetti w wersji wegetariańskiej? Oto prosty przepis w wersji bezmięsnej dla dwóch osób:
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 ml przecieru z pomidorów,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- pół mozzarelli.
Sposób przygotowania:
- Seler i marchewkę obieramy. Seler kroimy na małe kawałki, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostawiamy na wolnym ogniu do czasu, aż cebulka się lekko zeszkli.
- Do patelni dodajemy seler i marchewkę. Smażymy całość przez około 4 minuty.
- Do patelni wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy i całość mieszamy.
- Dusimy sos pod przykrywką przez około 10–15 minut.
- Na koniec ścieramy ser mozzarella na tarce o grubych oczkach i dodajemy do sosu.
- Polewamy sosem porcje makaronu.
Ten prosty sos do spaghetti zachwyca swoim smakiem. To, jak doprawić sos do spaghetti, zależy od naszych upodobań. Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, powinniśmy dodać więcej pieprzu i czosnku. Możemy również przyprawić sos ostrą papryką w proszku. Jeśli zaś lubimy dania łagodniejsze, powinniśmy uważać z ilością ostrych przypraw. Możemy za to dodać więcej bazylii lub innych ziół.
Błyskawiczny sos do spaghetti – jak zrobić ?
Jeśli naprawdę się śpieszymy lub nie mamy pod ręką potrzebnych składników do zrobienia sosu, możemy też przygotować sos do spaghetti w proszku. Taki szybki sos z opakowania przygotujemy w kilka minut. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem dostępnym na opakowaniu – często należy jedynie zalać proszek wodą. Gotowy sos do spaghetti z proszku nie będzie smakować tak wybornie jak własny, jednak to rozwiązanie sprawdzi się, jeśli musimy szybko przygotować obiad.
Zobacz także inne przepisy na spaghetti:
- Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
- Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem parmezanem
- Dzień Spaghetti! Poznaj najlepsze przepisy na to włoskie danie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Christopher Hope-Fitch/Getty Images