Dzień Spaghetti 2024! Poznaj najlepsze przepisy na to włoskie danie

Świętujemy dzień spaghetti
Spaghetti można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Z orzechami, pomidorami i cytryną, carbonara czy o zapachu Sycylii. Jak zrobić prawdziwie włoską wersję? Z okazji Dnia Spaghetti w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał to Matteo Brunetti. Sprawdź te i wiele innych przepisów na spaghetti.

Spaghetti z orzechami - przepis

Składniki:

  • 320 g spaghetti
  • 160 g orzechów włoskich
  • 70 g oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 20 g parmezanu
  • 160 g mleka 3,2%
  • 50 g chleba
  • świeży tymianek i bazylia
  • sól, pieprz

Jak zrobić spaghetti z orzechami?

  1. Namoczyć chleb mlekiem. Zahartować orzechy, czyli włożyć je do gorącej wody na 2-3 minuty, a potem do zimnej, aby straciły gorycz.
  2. Do blendera wrzucić orzechy, zmoczony chleb, czosnek, oliwę, orzeszki piniowe, parmezan, sól i pieprz. Zblendować wszystko. Jeżeli będzie za gęste - dolać trochę mleka.
  3. Gotować spaghetti al dente. Odcedzić je, wymieszać z sosem orzechowym, podać na talerz i udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

Proste spaghetti z pomidorami i cytryną - przepis

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • parmezan (opcjonalnie)

Jak zrobić spaghetti z pomidorami i cytryną?

  1. Na dużej patelni użyj dużej ilości oliwy, usmaż na niej posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj pomidorki pokrojone na 4 części. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Ugotuj spaghetti al dente w osolonej, gorącej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti na patelnię z odrobiną wody, w której gotowane było spaghetti. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj startą skórkę z cytryny i świeżą bazylię.

Spaghetti à la carbonara - przepis

Składniki:

  • 250 g spaghetti
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100-150 g sera pecorino romano
  • 200 g guanciale lub pancetta
  • pieprz

Jak zrobić spaghetti à la carbonara?

  1. W misce wymieszaj dobrze jajka, żółtka, starty pecorino i pieprz. Pieprzu ma być tyle, aż masa jajeczna będzie wyglądać jak "stracciatella".
  2. Na dużej patelni usmaż powoli guanciale pokrojony w paski lub kostkę, aż tłuszcz się wytopi. Tłuszcz dodaj do jajek i szybko wymieszaj, aby się nie ścięły.
  3. Ugotuj spaghetti al dente w gorącej, osolonej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti do patelni z guanciale (palnik już wyłączony). Dodaj masę jajeczną i wymieszaj wszystko. Sos ma uzyskać konsystencję płynnego kremu. Jeżeli jest za rzadkie, to włącz palnik na średnia moc i mieszaj cały czas, aż zgęstnieje trochę. To nie może być jajecznica!
  4. Na talerzu osyp serem i pieprzem. Smacznego!

Spaghetti o zapachu Sycylii - przepis

Składniki:

  • 300 g filet z dorsza
  • 2 garście oliwek czarnych
  • garść kaparów
  • kilka anchois w słoiku
  • 2 cytryny
  • świeża mięta i tymianek
  • 250 g pomidorków
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa

Jak zrobić spaghetti o zapachu Sycylii?

  1. Na patelni dać bogatą ilość oliwy i smażyć na niej czosnek posiekany razem z siekanymi oliwkami, kaparami i 2-3 anchois. Dodać pomidorki pokrojone na pół. Smażyć przez 4-5 minut i dodać dorsza. Smażyć go z obu stron. Przyprawić wszystko solą i pieprzem do smaku.
  2. Gotować spaghetti w gorącej, osolonej wodzie al dente. Odcedzić, dodać na patelnię i posypać skórką startą z cytryn i świeżymi ziołami. Podać na talerz. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne spaghetti:

Autor: Luiza Bebłot/Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości