Spaghetti z orzechami - przepis
Składniki:
- 320 g spaghetti
- 160 g orzechów włoskich
- 70 g oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 20 g orzeszków piniowych
- 20 g parmezanu
- 160 g mleka 3,2%
- 50 g chleba
- świeży tymianek i bazylia
- sól, pieprz
Jak zrobić spaghetti z orzechami?
- Namoczyć chleb mlekiem. Zahartować orzechy, czyli włożyć je do gorącej wody na 2-3 minuty, a potem do zimnej, aby straciły gorycz.
- Do blendera wrzucić orzechy, zmoczony chleb, czosnek, oliwę, orzeszki piniowe, parmezan, sól i pieprz. Zblendować wszystko. Jeżeli będzie za gęste - dolać trochę mleka.
- Gotować spaghetti al dente. Odcedzić je, wymieszać z sosem orzechowym, podać na talerz i udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!
Proste spaghetti z pomidorami i cytryną - przepis
Składniki:
- 200 g spaghetti
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa
- parmezan (opcjonalnie)
Jak zrobić spaghetti z pomidorami i cytryną?
- Na dużej patelni użyj dużej ilości oliwy, usmaż na niej posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj pomidorki pokrojone na 4 części. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Ugotuj spaghetti al dente w osolonej, gorącej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti na patelnię z odrobiną wody, w której gotowane było spaghetti. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj startą skórkę z cytryny i świeżą bazylię.
Spaghetti à la carbonara - przepis
Składniki:
- 250 g spaghetti
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 100-150 g sera pecorino romano
- 200 g guanciale lub pancetta
- pieprz
Jak zrobić spaghetti à la carbonara?
- W misce wymieszaj dobrze jajka, żółtka, starty pecorino i pieprz. Pieprzu ma być tyle, aż masa jajeczna będzie wyglądać jak "stracciatella".
- Na dużej patelni usmaż powoli guanciale pokrojony w paski lub kostkę, aż tłuszcz się wytopi. Tłuszcz dodaj do jajek i szybko wymieszaj, aby się nie ścięły.
- Ugotuj spaghetti al dente w gorącej, osolonej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti do patelni z guanciale (palnik już wyłączony). Dodaj masę jajeczną i wymieszaj wszystko. Sos ma uzyskać konsystencję płynnego kremu. Jeżeli jest za rzadkie, to włącz palnik na średnia moc i mieszaj cały czas, aż zgęstnieje trochę. To nie może być jajecznica!
- Na talerzu osyp serem i pieprzem. Smacznego!
Spaghetti o zapachu Sycylii - przepis
Składniki:
- 300 g filet z dorsza
- 2 garście oliwek czarnych
- garść kaparów
- kilka anchois w słoiku
- 2 cytryny
- świeża mięta i tymianek
- 250 g pomidorków
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
Jak zrobić spaghetti o zapachu Sycylii?
- Na patelni dać bogatą ilość oliwy i smażyć na niej czosnek posiekany razem z siekanymi oliwkami, kaparami i 2-3 anchois. Dodać pomidorki pokrojone na pół. Smażyć przez 4-5 minut i dodać dorsza. Smażyć go z obu stron. Przyprawić wszystko solą i pieprzem do smaku.
- Gotować spaghetti w gorącej, osolonej wodzie al dente. Odcedzić, dodać na patelnię i posypać skórką startą z cytryn i świeżymi ziołami. Podać na talerz. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne spaghetti:
- Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia
- Spaghetti alla Carbonara pistacjowa
- Odkryj makaron spaghetti na nowo
- Cristina Catese i jej przepis na spaghetti
- Pyszne spaghetti ze szpinakiem i kremowym sosem
- Spaghetti z kremowymi ziemniakami, mulami, kremem cebulowym i pikantną oliwą
- Sos do spaghetti – jaki najlepszy? Z czego zrobić?
- Odkryj makaron spaghetti na nowo
- Spaghetti carbonara a'la Sebastian Olma z wędzonym boczkiem parmezanem
- Jedzenie spaghetti na dwa sposoby – z widelcem lub z łyżką
Autor: Luiza Bebłot/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Buena Vista Images/GettyImages
podziel się: