Co w lodówce, a co poza nią?
Jak tłumaczy dietetyk Ula Somow, nie wszystkie produkty spożywcze powinny być przechowywane w lodówce. Paradoksalnie z jednej strony lodówka przedłuża świeżość, z drugiej zaś może powodować szybsze psucie się niektórych warzyw np. pomidorów i ogórków. Uwaga, jeżeli poddamy warzywa obróbce termicznej lub przekroimy surowe na pół, to wówczas wkładamy je do lodówki.
W lodówce przechowujemy:
- liściaste (dodatkowo zawinąć mokry ręcznik papierowy, nie w szczelnej folii)
- marchew
- kalafior
- brokuł
- por
- seler liściasty
- koperek
- borówki, truskawki, jeżyny, porzeczki
- dymka ze szczypiorem!
Poza lodówką:
- ziemniaki (ciemne miejsce, żeby nie zaczęły kiełkować)
- pomidory (w lodówce tracą swój smak i aromat)
- cebula (ze względu na wilgoć w lodówce mięknie i pleśnieje)
- ogórki
- banany
- awokado
- gruszka
- pomarańcze
- dynia
- miód (w niskiej temperaturze szybko krystalizuje)
- oliwa (niska temp zagęszcza oliwę, wpływa na smak i zapach, może mętnieć). Nie zostawiać oliwy na świetle bo jełczeje i się utlenia!
- kawa (jest higroskopijna, więc wilgoć w lodówce powoduje utratę smaku i aromatu)
- chleb i inne produkty skrobiowe - niska temperatura doprowadza do rozpadu skrobi. Chleb przechowujemy poza lodówką, zawinięty w materiał, w chlebaku
Jak i gdzie przechowujemy produkty w lodówce?
W różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Najniższa temperatura (2 st. C) panuje na najniższych półkach. Tam przechowujemy surowe mięso i ryby.
Pamiętajmy, by surowe produkty przykryć talerzem i nie stawiać ich obok produktów gotowych do zjedzenia. Nieco wyżej układamy wędliny i nabiał. Na półce górnej (8 st. C) dżemy i produkty, które nie zmieściły się na drzwiach, gdzie panuje najwyższa temperatura. Tam przechowujemy jaja, mleko, drożdże piekarnicze, sosy typu musztarda, ketchup. Warzywa trzymamy w szufladach. Tam również jest w lodówce najcieplej.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jaki zastosować trik, by przedłużyć świeżość np. natki pietruszki, posłuchajcie naszej rozmowy.
Zobacz też:
- Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
- Jasiek zna się. Tajemnice lodówki
- Rozmrażanie lodówek – tradycyjnych, no frost i z funkcją automatycznego odszraniania
Pokaż mi swoją lodówkę, a powiem ci im jesteś
Podobno patrząc na to, co mamy w lodówce, można o nas wiele powiedzieć. Sprawdził to nasz reporter Bartek Dajnowski zaglądając do lodówek kilku osób. Tomasz Sobierajski bada zwyczaje żywieniowe Polaków od ponad dekady i to jak bardzo zmieniło się to, co w lodówce trzymamy. Czy na podstawie jej zawartości potrafi powiedzieć, kim są ich właściciele? Zobaczcie ten materiał.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Magdalena Gudowska