Porady

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki? Instrukcja krok po kroku

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu w lodówce? Od czego zacząć i co zrobić, żeby w przyszłości zapachy się nie rozchodziły? 

  • Czyszczenie lodówki. Jak wyczyścić lodówkę?
  • Filtry węglowe - czyli jak zapobiegać nieprzyjemnym zapachom?
  • Czego nie wkładać do lodówki?
  • Jak przechowywać jedzenie, by nie psuło się w lodówce i nie pojawiły się nieprzyjemne zapachy?


Zobacz też: Dieta raw food - czyli surowy weganizm. Czy można na niej schudnąć?


Jeśli masz problem z brzydkim zapachem z lodówki, zastosuj się do poniższych rad! Wyczyść lodówkę,  zastosuj odpowiednie filtry, a następnie przestrzegaj kilku porad!

Czyszczenie lodówki. Jak wyczyścić lodówkę?

Zacznij od wyczyszczenia lodówki - to jest pierwszy etap do pozbycia się przykrych zapachów. Przyda się miska z wodą, specjalny spray do czyszczenia lodówki lub samodzielnie wykonany domowy spray (wykonany na bazie octu z cytryną). 

Wnętrze lodówki przecieramy szmatką wybranym specyfikiem. Pamiętaj też o dokładnym wyczyszczeniu odpływu! Wszystko następnie przetrzyj na sucho.

Dopiero po dokładnym umyciu lodówki możemy wsadzić do niej z powrotem jedzenie.


Więcej: Domowe sposoby na czyszczenie sprzętu AGD


Jak pozbyć się zapachów? 

Aby uniknąć brzydkich zapachów z lodówki, należy używać filtry np. węglowe.

Dobrym sposobem jest również wsadzenie do lodówki miseczki z odrobiną świeżo zmielonej kawy. Kawa działa jak pochłaniacz zapachów. Podobnie działa również soda oczyszczona

Na pomoc przyjdzie ci również cytryna. Przekrój ją i wsadź na tydzień do lodówki. Możesz również obrać owoc i w lodówce zostawić samą skórkę.


Zobacz także: Czyszczenie pralki octem i sodą – jakie są odpowiednie proporcje?


Czego nie wkładać do lodówki?

Do lodówki nie wkładaj takich produktów jak:

  • pomidory,
  • cytrusy,
  • oliwa,
  • olej kokosowy,
  • ziemniaki,
  • pieczywo,
  • papryka.
Dlaczego nie powinieneś wkładać ich do lodówki? Po pierwsze, ponieważ stracą swój aromat, po drugie - np. oliwa może zmętnieć, a pieczywo stanie się twarde i w zasadzie już nie będzie nadawać się do jedzenia.

Jak przechowywać jedzenie, by nie psuło się w lodówce i nie pojawiły się nieprzyjemne zapachy?

Jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnych zapachów, pakuj jedzenie w pojemniki. Najważniejsze jest to, by wszystkie artykuły, które mają nieprzyjemną woń, albo które mogą się skrzyżować zapachowo z innymi produktami, należy wsadzić do szczelnie zamkniętych pojemników. 

Zwróć szczególną uwagę na sery pleśniowe, ryby, wędliny i jajka. To one często są źródłem najintensywniejszego zapachu.


Więcej:

Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0