Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią sera dostępną w sklepach. W związku z podejrzeniem obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC), podjęto decyzję o wycofaniu go z rynku.
Ser wycofany ze sklepów
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do problemów zdrowotnych. GIS informację o prowadzonym przez producenta wycofaniu "sera MORBIER AOP" otrzymał poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
- Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - poinformował w ostrzeżeniu. Chodzi o produkt: "Ser MORBIER AOP", z datami minimalnej trwałości: "29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025".
Bakteria w serze
Ostrzeżeniem objęte są wszystkie numery partii produktu z podanymi datami. Krajem pochodzenia jest Francja. GIS przekazał, że prowadzony przez producenta i dystrybutorów proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu.
Zobacz także:
- Światowy gigant wycofuje ze sklepów swoje napoje. Dlaczego?
- 19 osób zmarło po zatruciu się podrobionym alkoholem. Liczba poszkodowanych rośnie
- GIF wycofuje z obrotu zioła. Sprawdź, czy masz je w domu. Wykryto "pleśń, szkodniki żywe i martwe"
Autor: ON
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Hispanolistic/Getty Images