Kremowa zupa z ciecierzycy i podpłomyk z ciecierzycą

W naszej kuchni króluje dziś groch włoski, czyli ciecierzyca. Krem z ciecierzycy, z suchą krakowską i pieczoną papryką, ciecierzyca z dynią i chorizo, podpłomyk z ciecierzycą, serem, boczkiem i szpinakiem - te potrawy poleca mistrz Andrzej Polan, który zachęca do kupowania surowej ciecierzycy.

Krem z ciecierzycy, z suchą krakowską i pieczoną papryką

Składniki:

500 g ciecierzycy

cząber

mielony kminek

30 plasterków suchej krakowskiej

3 czerwone papryki

1 op. włoszczyzny

pieprz, sól

200 g sera mascarpone

koperek

kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Cebule przesmażamy na maśle, z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion. Do podsmażonej cebuli dodajemy ugotowaną ciecierzycę, podlewamy bulionem, doprawiamy cząbrem, kminkiem mielonym pieprzem oraz solą. Gotujemy a następnie miksujemy, delikatnie zabielamy serem mascarpone ale nie jest to konieczne. Plastry krakowskiej układamy na pergaminie i pieczemy w piekarniku na chrupiąco. Paprykę smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku, po upieczeniu obieramy ze skór i rwiemy na małe kawałki. gotowy krem podajemy z chrupiącą kiełbasą, pieczoną papryką, koprem i kiełkami rzodkiewki.

Ciecierzyca z dynią i chorizo

Składniki:

3 cebule

300 g ciecierzycy

300 g chorizo w kawałku

4 marchewki

2 łyżki miodu

1 kg dyni

Olej do smażenia

Świeży rozmaryn

Suszone oregano

Sól

pieprz czarny

100 ml białego wina

2 puszki pomidorów pelati

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz gałązki rozmarynu i suszone oregano. Do podsmażonej cebuli dodajemy plastry chorizo, pokrojoną drobno marchewkę albo startą na tarce. Po kilku minutach smażenia dodajemy pokrojoną dynię, ciecierzycę a następnie wino, pomidory. Doprawiamy wszystko pozostałymi przyprawami, dusimy do momentu, aż dynia będzie miękka.

Podpłomyk z ciecierzycą, serem, boczkiem i szpinakiem

Składniki:

900 g mąki

500 ml wody

25 g soli

15 g drożdży

Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

2 op. szpinaku baby

300 g ciecierzycy w puszce

400 g mozzarelli

300 g sera ricotta

20 plastrów surowego wędzonego boczku

świeży tymianek

sól

czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na krótko szpinak, doprawiamy solą oraz pieprzem. ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, skrapiamy olejem, na wierzch układamy szpinak, plastry mozzarelli, kenele ricotty. Ciecierzycę przesmażamy z cebulą na patelni, wykładamy na wierzch. Jeszcze plastry boczku i piekarnik, temp. 240 stopni , czas pieczenia około 10 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości