Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
4 łyżki sezamu
1/2 cytryny
2 delikatnej łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki kminu rzymskiego
sól do smaku
mały pęczek pietruszki
200 g bobu
Sezam podprażamy na złocisty kolor, a następnie połowę miksujemy w młynku do kawy. Na oliwie podprażamy kmin rzymski. Ciecierzycę miksujemy z wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, kminem z oliwą oraz zmiksowanym i całym sezamem na jednolitą masę. Solimy do smaku, posypujemy drobno poszatkowaną pietruszką i podajemy z ugotowanym w lekko osolonej wodzie bobem.
Burgery z ciecierzycy
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1/2 ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka lubczyka
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3 łyżki mąki z ciecierzycy
bułka tarta
oliwa z oliwek
Ciecierzycę ugniatamy i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, bardzo drobno poszatkowaną cebulą, drobno startą marchewką, poszatkowaną ostrą papryką, lubczykiem, pieprzem ziołowym i mąką z ciecierzycy. Następnie masę dzielimy na porcje wielkości dużej śliwki. Każdą z nich spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą i polewamy odrobiną oliwy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut aż kotlety się przyrumienią.
Szparagi w cieście z ciecierzycy z czerwonym pesto
Składniki:
500 g zielonych szparagów
4 łyżki mąki z ciecierzycy
3 łyżki mąki pszennej
1 szkalnki wody
szczypta soli
oliwa z oliwek
5 suszonych pomidorów
ząbek czosnku
3 łyżki przyprażonych migdałów
3 łyżki tartego parmezanu
Suszone pomidory, wyciśnięty czosnek, zmielone migdały i parmezan miksujemy na jednolitą masę.
Mąkę z ciecierzycy i mąkę pszenną ze szczyptą soli mieszamy z taką ilością wody, żeby uzyskać
rzadkie ciasto naleśnikowe. Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, maczamy w cieście i smażymy w głebokim tłuszczu (oliwa z oliwek) na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z pesto.
Ryż basmati z ciecierzycą w mleku kokosowym
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
¾ szklanki ryżu basmati
2 łyżki masła
sól do smaku
2 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
mały pęczek kolendry
mały pęczek pietruszki
1 mała ostra zielona papryka
sok z 1 limonki
½ łyżeczki cukru trzcinowego
1 duża czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
puszka mleka kokosowego
sos sojowy do smaku
garść orzeszków ziemnych
Wyciśnięty ząbek czosnku i starty imbir miksujemy na jednolitą pastę z poszatkowaną kolendrą, pietruszką, ostrą papryką, sokiem z limonki i cukrem. Następnie pastę podsmażamy na oliwie z oliwek i dorzucamy pokrojoną na małe kawałki czerwoną paprykę, dolewamy mleko kokosowe, dorzucamy cieicerzycę i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy sosem sojowym do smaku. Ryż gotujemy z dodatkiem masła i odrobiny soli w podwójnej ilości wody, aż całą wchłonie i stanie się miękki i sypki. Ryż podajemy z ciecierzycą w mleku kokosowym i posypujemy przyprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
Gęsta zupa z ciecierzycą i mascarpone
Składniki:
1/2 szklanki namoczonej ciecierzycy
2 łyżki zielonej soczewicy
2 łyżki czerwonej soczewicy
3 łyżki żółtego namoczonego grochu
2 pałeczki selera naciowego
1 duży por
1 mała marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła klarowanego
łyżka ziół prowansalskich
puszka pomidorów z puszki
2 łyżki mascarpone
sól do smaku
doniczka bazylii
Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojonego na małe kawałki selera naciowego, pora, pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i poszatkowany czosnek. Dodajemy odrobinę soli i całość zalewamy 2 szklankami wody. Dorzucamy ciecierzycę, soczewicę zieloną, czerwoną i groch. Dodajemy zioła prowansalskie. Całość gotujemy aż strączkowe będą miękkie (30-40 minut). Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 10 minut. Solimy do smaku i dodajemy mascarpone.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN