Zdjęcie: Barosz Krupa/ East News
Bułeczki z rodzynkami i orzechami
Skladniki:
500 g mąki
szczypta soli
85 g cukru trzcinowego
100 g masła
15 g świeżych drożdży
135 ml letniego mleka
1 czubata łyżka śmietany
170 g rodzynek
100 g mielonych orzechów włoskich
70 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy ½ szklanki mleka. Mąkę łączymy z solą, cukrem i stopionym masłem. Całość zalewamy mlekiem z drożdżami i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy około 5 minut podsypując mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką. Dalej postępujemy tak jak w przypadku bagietek. Składamy ciasto trzykrotnie w odstępach co 15-20 minut. Po tym czasie wałkujemy prostokąt podsypując mąką i rozkładamy masę rodzynkowo-orzechową: rodzynki łączymy z orzechami, masłem i cukrem tak aby powstało coś podobnego do kruszonki. Dalsze czynności wykonujemy zgodnie ze zdjęciami. Gotowe bułeczki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem na złoto-brązowo (około 15 – 20 minut )
Szpinak z ciecierzycą
Skladniki:
3 łyżki masła sklarowanego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka kurkumy
300 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
400 g jogurtu
¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
sok z małej cytryny
Przygotowanie:
Na rozgrzane masło sklarowane wsypujemy nasiona kopru włoskiego i czekamy chwilę aż zbrązowieją. Dodajemy kmin rzymski i jak zacznie strzelać pastę imbirowo-czosnkową. Po chwili wsypujemy pieprz cayenne i kurkumę. Dodajemy szpinak, ciecierzycę i dusimy około 10-15 minut pod przykrywką. Szpinak po tym czasie powinien być miękki. Całość zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt, gałkę, sól, pieprz i sok z cytryny.
Tzatziki tradycyjne
Składniki:
2 szklanki jogurtu
starty na grubej tarce ogórek
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Tzatziki buraczane
Składniki:
2 szklanki jogurtu
1 średniej wielkości burak ugotowany w łupinie
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Jajecznica z tofu
Składniki:
180 g tofu
1/3 szklanki śmietanki 30%
50 g parmezanu
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
dodatki:
8 pomidorków cherry
lub
1/2 pęczka szczypiorku
lub
1/2 średniego, pokrojonego w małą kostkę- bakłażana
lub
6 pokrojonych w plasterki pieczarek
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnku. Jeżeli chcemy przygotować "jajecznicę" z bakłażanem lub pieczarkami, to wrzucamy je na oliwę z czosnkiem i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie dodajemy rozkruszone tofu oraz masło. Jeżeli nie chcemy " jajecznicy" z bakłażanem lub pieczarkami, to od razu na oliwę z czosnkiem wrzucamy tofu i masło. Po 2 minutach dolewamy śmietankę i dodajemy starty na drobnej tarce parmezan. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Super pasuje również odrobina sosu sojowego. Jeżli przygotowujemy " jajecznicę" ze szczypiorkiem lub pomidorami, dodajemy te składniki na samym końcu i ponownie wszystko delikatnie mieszamy.
Minestra di farro
Składniki:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 ostra świeża czerwona papryczka
1 drobno pokrojony por
2 łyżeczki świeżego, lub suszonego tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
350 g krojonych pomidorów z puszki
1 i ½ litra wywaru warzywnego
200 g ziaren orkiszu (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)
sól i pieprz do smaku
1 pęczek pietruszki
garść listków świeżej bazylii
100 g startego sera pecorino lub parmezanu
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziarenka orkiszu płuczemy i moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na oliwie z oliwek dusimy drobno pokrojony czosnek, cebulę, ostrą papryczkę, por, rozmaryn i tymianek. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy odsączony namoczony orkisz. Gotujemy minimum godzinę, tak by ziarna orkiszu były miękkie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy bazylię i poszatkowaną natkę pietruszki. Zupę podajemy posypaną startym serem i polaną dobrą oliwą z oliwek.
Zapiekane warzywa z ziołami
Składniki:
5 papryk (najlepiej różne rodzaje i kolory: szpiczasta, okrągła, czerwona, zielona, żółta)
5 średnich młodych ziemniaków
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 mały bakłażan
1 młoda cukinia
½ szklanki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
1 puszka krojonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
doniczka mięty
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa kroimy na duże kawałki. Całość polewamy oliwą z oliwek, wodą, pomidorami z puszki i dodajemy grubo poszatkowane zioła. Solimy i pieprzymy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy 1 godzinę, 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN