Materiał promocyjny

Kuchnia z różnych stron świata

Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło napisali kolejną książkę, która w księgarniach pojawi się 9 listopada. "Przemytnicy na wakacjach” to kontynuacja książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”. W książce znajdziecie przepisy na dania z różnych stron świata.

Zdjęcie: Barosz Krupa/ East News

Bułeczki z rodzynkami i orzechami

Skladniki:

500 g mąki

szczypta soli

85 g cukru trzcinowego

100 g masła

15 g świeżych drożdży

135 ml letniego mleka

1 czubata łyżka śmietany

170 g rodzynek

100 g mielonych orzechów włoskich

70 g masła

2 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy ½ szklanki mleka. Mąkę łączymy z solą, cukrem i stopionym masłem. Całość zalewamy mlekiem z drożdżami i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy około 5 minut podsypując mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką. Dalej postępujemy tak jak w przypadku bagietek. Składamy ciasto trzykrotnie w odstępach co 15-20 minut. Po tym czasie wałkujemy prostokąt podsypując mąką i rozkładamy masę rodzynkowo-orzechową: rodzynki łączymy z orzechami, masłem i cukrem tak aby powstało coś podobnego do kruszonki. Dalsze czynności wykonujemy zgodnie ze zdjęciami. Gotowe bułeczki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem na złoto-brązowo (około 15 – 20 minut )

Szpinak z ciecierzycą

Skladniki:

3 łyżki masła sklarowanego

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka kurkumy

300 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

400 g jogurtu

¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

sok z małej cytryny

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło sklarowane wsypujemy nasiona kopru włoskiego i czekamy chwilę aż zbrązowieją. Dodajemy kmin rzymski i jak zacznie strzelać pastę imbirowo-czosnkową. Po chwili wsypujemy pieprz cayenne i kurkumę. Dodajemy szpinak, ciecierzycę i dusimy około 10-15 minut pod przykrywką. Szpinak po tym czasie powinien być miękki. Całość zdejmujemy z gazu, dodajemy jogurt, gałkę, sól, pieprz i sok z cytryny.

Tzatziki tradycyjne

Składniki:

2 szklanki jogurtu

starty na grubej tarce ogórek

1 wyciśnięty ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Tzatziki buraczane

Składniki:

2 szklanki jogurtu

1 średniej wielkości burak ugotowany w łupinie

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku.

Jajecznica z tofu

Składniki:

180 g tofu

1/3 szklanki śmietanki 30%

50 g parmezanu

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

sól i pieprz do smaku

sos sojowy do smaku

dodatki:

8 pomidorków cherry

lub

1/2 pęczka szczypiorku

lub

1/2 średniego, pokrojonego w małą kostkę- bakłażana

lub

6 pokrojonych w plasterki pieczarek

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnku. Jeżeli chcemy przygotować "jajecznicę" z bakłażanem lub pieczarkami, to wrzucamy je na oliwę z czosnkiem i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut, a następnie dodajemy rozkruszone tofu oraz masło. Jeżeli nie chcemy " jajecznicy" z bakłażanem lub pieczarkami, to od razu na oliwę z czosnkiem wrzucamy tofu i masło. Po 2 minutach dolewamy śmietankę i dodajemy starty na drobnej tarce parmezan. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Super pasuje również odrobina sosu sojowego. Jeżli przygotowujemy " jajecznicę" ze szczypiorkiem lub pomidorami, dodajemy te składniki na samym końcu i ponownie wszystko delikatnie mieszamy.

Minestra di farro

Składniki:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

1 ostra świeża czerwona papryczka

1 drobno pokrojony por

2 łyżeczki świeżego, lub suszonego tymianku

1 łyżeczka rozmarynu

350 g krojonych pomidorów z puszki

1 i ½ litra wywaru warzywnego

200 g ziaren orkiszu (do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością)

sól i pieprz do smaku

1 pęczek pietruszki

garść listków świeżej bazylii

100 g startego sera pecorino lub parmezanu

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ziarenka orkiszu płuczemy i moczymy w dużej ilości wody przez noc. Na oliwie z oliwek dusimy drobno pokrojony czosnek, cebulę, ostrą papryczkę, por, rozmaryn i tymianek. Całość zalewamy wywarem warzywnym i dodajemy odsączony namoczony orkisz. Gotujemy minimum godzinę, tak by ziarna orkiszu były miękkie. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy bazylię i poszatkowaną natkę pietruszki. Zupę podajemy posypaną startym serem i polaną dobrą oliwą z oliwek.

Zapiekane warzywa z ziołami

Składniki:

5 papryk (najlepiej różne rodzaje i kolory: szpiczasta, okrągła, czerwona, zielona, żółta)

5 średnich młodych ziemniaków

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

1 mały bakłażan

1 młoda cukinia

½ szklanki oliwy z oliwek

1 szklanka wody

1 puszka krojonych pomidorów

pęczek natki pietruszki

pęczek koperku

doniczka mięty

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na duże kawałki. Całość polewamy oliwą z oliwek, wodą, pomidorami z puszki i dodajemy grubo poszatkowane zioła. Solimy i pieprzymy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy 1 godzinę, 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości