Marcin Prokop i Dorota Wellman zdradzili swój przepis na naleśniki. Kluczem nietypowy składnik

Dorota Wellman i Marcin Prokop robią naleśniki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co zgotują nam Dorota i Marcin?
Co zgotują nam Dorota i Marcin?
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Dorota Wellman i Marcin Prokop przejęli stery w kuchni Dzień Dobry TVN i zaprezentowali widzom autorski przepis na puszyste naleśniki, które swoją konsystencją przypominają omlety. Oprócz standardowych składników na ciasto w instrukcji wykonania pojawił się wyjątkowy i rzadko wykorzystywany w naleśnikach kulinarny komponent. O czym mowa? - Uwaga, proszę się skoncentrować - zaapelował humorystycznie prezenter.

Śniadanie à la Dorota Wellman i Marcin Prokop

Kuchnia Dzień Dobry TVN wraz z profesjonalnymi kucharzami przeniosła się w majówkę na nadwiślańską Praską Plażę Miejską w Warszawie, dlatego pozostali w studiu prowadzący musieli samodzielnie zmierzyć się z postawionym im zadaniem - przygotowaniem klasyki śniadaniowego gatunku, czyli naleśników. Marcin Prokop zajął się ciastem, a Dorota Wellman niezbędnymi do podbicia smaku dodatkami. Prowadząca postawiła wyłącznie na świeże owoce, a dokładniej - na zrobioną z nich sałatkę, która spełni rolę zdrowego nadzienia.

- Z niewielką ilością cukru, bo naleśniki same w sobie będą już dużą przyjemnością. Będą truskawki połączone z miętą, melisą, z jagodami i malinami - wymieniła.

Przepis Marcina Prokopa na naleśniki

Marcin Prokop stwierdził, że "dobra gospodyni i dobry gospodarz robią naleśniki na tzw. oko", dlatego też nie podawał podczas przyrządzania ciasta dokładnej miary użytych składników.

- Zaczynamy od mleka, czyli chlustamy sobie tutaj [do miski - przyp. red.] odrobinę tego pysznego, białego płynu wprost z krowiego wymiona, ale do tego dodajemy również odrobinę sera homogenizowanego, żeby te naleśniki były puszyste, słodkie oraz żeby miały taką aksamitną strukturę. Do tego oczywiście musimy dodać mąkę. Najlepiej, żeby była zwykłą mąką, nie jakimś wynalazkiem orkiszowym - instruował ze znanym sobie poczuciem humoru.

Nasze naleśniki będą przypominały omlety. Nie będą takie ciężkie, takie jajeczne jak omlety, ale jednak ja, proszę państwa, do naleśników dodaję tych jajek solidnie
- zaznaczył Marcin Prokop, wbijając do naczynia kilka jaj.

Prowadzący Dzień Dobry TVN zalecił, by w klasycznym przepisie na naleśnikowe ciasto uwzględnić nietypowy składnik, który podniesie walory smakowe śniadania. - Teraz uwaga, proszę się skoncentrować, mianowicie dodajemy odrobinę soku pomarańczowego. (...) Żeby naleśnik miał na patelni odpowiedni poślizg, to oczywiście będę je robił na masełku, ale dodam też do nich odrobinę oleju - stwierdził dziennikarz.

Składniki na ciasto:

  • 8 jajek,
    • mleko,
      • serek homogenizowany waniliowy,
        • sok pomarańczowy,
          • mąka,
            • masło,
              • olej,
                • cukier,
                  • sól.

                    Ile zabawy i śmiechu można doświadczyć podczas robienia naleśników? Sprawdź w naszym materiale wideo, jak Dorota i Marcin poradzili sobie z wykonaniem zadania.

                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

                    Skocz do sklepu TVN!
                    Skocz do sklepu TVN!

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

                    Zobacz także:

                    Autor: Berenika Olesińska

                    Źródło zdjęcia głównego: Maja Mielcarz/Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości