Historia przepisu na kotlety kijowskie sięga początków XX wieku, kiedy to kucharz w słynnym hotelu ,,Kontynental” pierwszy raz je przygotował. O dziwo musiały one poczekać prawie 30 lat, zanim stały się jedną z najbardziej popularnych potraw na świecie. Dziś kotlety po kijowsku serwowane są w większości restauracji oferujących dania obiadowe.

Jak przygotować tradycyjny kotlet kijowski? Przepis wymaga użycia pieczarek, jednak w niektórych wariacjach tego dania grzyby są pomijane. Nie warto jednak z nich rezygnować, gdyż nadają charakterystyczny smak i aromat całej potrawie.

Kotlet po kijowsku – przepis

Podstawą naszego dania jest mięso z kurczaka, a dokładniej filety. Jeśli mamy taką możliwość, kupujmy mięso w sklepach ekologicznych, które sprzedają artykuły certyfikowane. Wprawdzie zdrowa żywność jest nieco droższa, ale wolna od antybiotyków i pestycydów, bez dodatków sztucznych konserwantów i barwników. Przepis na kotlet kijowski z pieczarkami zakłada użycie masła (osoby z nietolerancją laktozy mogą użyć wersji pozbawionej cukru mlecznego). Niezbędne są też jajka, najlepiej te oznaczone symbolem ,,0”, i bułka tarta. Jeśli nie tolerujemy glutenu, użyjmy produktu bez tego białka. Przyda się także margaryna do smażenia, sól, pieprz i oczywiście pieczarki.

Aby przygotować obiad dla 4 osób, potrzebujemy 4 piersi z kurczaka. Należy je umyć pod zimną wodą, a następnie osuszyć. Używamy soli i pieprzu według uznania i wkładamy mięso pojedynczo do woreczka foliowego. Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem, uważając, aby nie stało się zbyt cienkie. W międzyczasie wkładamy 14 dag masła do zamrażalnika, dzięki czemu łatwiej je pokroimy. Kotlety z kurczaka po kijowsku wypełnione są pieczarkami. Myjemy 30 dag grzybów, dokładnie osuszamy, dalej kroimy w cienkie plastry i smażymy na patelni, używając margaryny. Początkowo pieczarki powinny puścić dużo wody, czekamy więc, aż całość odparuje, jednocześnie uważając, by grzyby się nie przypaliły. Jeśli lubimy mocno przyprawione dania, możemy pieczarki posolić. Następnie wyciągamy masło z lodówki i kroimy na 4 równe słupki. Wraz pieczarkami układamy je na rozbitych i przyprawionych kotletach. Lekko zmrożone masło powinno się łatwo kroić. Przepis na kotlet kijowski zakłada taką ilość farszu, aby uniknąć problemów z zawijaniem. Do spięcia końcówek mięsa używamy wyłącznie drewnianych wykałaczek. Gotowe kotlety w kształcie rulonu odstawiamy do lodówki na 20 minut. Aby inne zapachy nie przeniknęły do mięsa, najlepiej zamknąć je w szczelnym pojemniku.

Kotlet kijowski z pieczarkami – przepis na panierkę

Na początek zalewamy wrzątkiem dwa jajka. W ten sposób pozbędziemy się wszystkich bakterii ze skorupki. Rozbijamy je do głębokiego talerza, dodajemy dwie łyżki wody i przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Bułka tarta jest głównym składnikiem panierki, to właśnie ona sprawia, że tak często w restauracjach zamawia się kotlety kijowskie. Przepis zakłada użycie klasycznej bułki, która jak wiadomo wyprodukowana jest z pieczywa pszenicznego lub żytniego. Oba zboża zawierają gluten, który w przypadku osób chorych na celiakię jest zabroniony. Bułkę tartą możemy zastąpić wersją bezglutenową tego produktu. Z łatwością kupimy ją w sklepach oferujących żywność ekologiczną. Natomiast jeżeli nie mamy dostępu do produktów bezglutenowych, możemy wykorzystać zwykłe płatki kukurydziane. Przed użyciem płatków sprawdźmy jednak skład, gdyż niektórzy producenci dodają do nich miód. Tego zaś absolutnie nie powinny zawierać kotlety po kijowsku . Wsypujemy trzy garści płatków do torebki foliowej i delikatnie miażdżymy tłuczkiem. Po 20 minutach wyciągamy mięso z lodówki. Przygotowując danie dla 4 osób, potrzebujemy 4 kawałków piersi z kurczaka. Na początku dokładnie obtaczamy je w jajku, a następnie w miazdze z płatków kukurydzianych. Tak samo postępujemy w przypadku zwykłej bułki tartej.

Jak smażyć kotlety po kijowsku ? Przepis zakłada użycie margaryny do smażenia. Rozgrzewamy ją na patelni teflonowej, układając cztery kotlety. Całość smażymy około 20 minut – pierwsze 10 minut bez pokrywki. W tym czasie panierka powinna się lekko przyrumienić. Przez resztę czasu kotlety smażymy pod przykryciem. Przed podaniem delikatnie usuwamy wykałaczki. Po przekrojeniu kotleta masło powinno wypłynąć ze środka.

Kotlet po kijowsku może być podawany z różnymi dodatkami. Dla osób nietolerujących glutenu proponujemy ziemniaki lub ryż brązowy, charakteryzujący się niższym niż biały indeksem glikemicznym. Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań, polecamy również kaszę jęczmienną. W kwestii surówek lub sałatek także nie ma żadnych ograniczeń, niemniej jednak całość idealnie uzupełnia lekka sałatka na bazie pomidora, ogórka, świeżej cebuli, szczypiorku oraz odrobiny oliwy z oliwek i przypraw.

Dzięki swojej prostocie wykonania, apetycznemu wyglądowi i przede wszystkim wykwintnemu smakowi, danie przetrwało 100 lat w praktycznie niezmienionej formie. Obecnie w europejskich restauracjach serwuje się je w przeróżnych wariantach, niemniej jednak obok nowoczesnych wariacji zawsze znajdziemy tradycyjną wersję. Czas przygotowania całego dania jest stosunkowo krótki, dlatego tym bardziej warto pokusić się o samodzielne przyrządzenie kotletów po kijowsku.

Zobacz film:  Kolety jajeczne.


Zobacz film: Kotlety jajeczne. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
88
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0