Bakłażan w kuchni. Przepisy Samar Khanafer

Przepisy na pastę z bakłażana - baba ghanoush, bakłażana faszerowanego wołowiną i pieczonego z figami oraz kozim serem zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN: Samar Khanafer – finalistka MasterChefa, autorka książek kulinarnych.

Pasta z bakłażana - baba ghanoush

  • 3 średnie bakłażany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki tahini
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku 1 granat
  • 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich

Bakłażany myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na pół. Następnie cienko smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Bakłażany studzimy i obieramy ze skórki. Miąższ odciskamy delikatnie na sitku i wkładamy do blendera wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i siedmioma przyprawami libańskimi.

Zobacz też: Uprawa warzyw w domu i na balkonie – czy to możliwe? >>>

Bakłażan faszerowany wołowiną

  • 2-3 bakłażany
  • ½ kg mięsa wołowego lub jagnięcego mielonego
  • 1 pęczek natki z pietruszki lub kolendry
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kuminu i kolendry
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek z wytłoczyn
  • 100 ml czerwonego wina
  • ½ szklanki orzechów pinii
  • kawałek sera Rubin/ Szafir/ Bursztyn

Bakłażany kroimy w podłużne plastry. Solimy i odkładamy na 10 minut. W międzyczasie doprawiamy mięso posiekaną natką z pietruszki, 1 drobno pokrojoną cebulą i przyprawami: solą, chili, kuminem, kolendrą i gałką muszkatołową.

Zobacz też: Zupa cebulowa, ratatouille, a na deser sernik crème brûlée. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

Bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym i smażymy na oliwie po 3-4 minuty z każdej stronie. Następnie w ostudzone plastry zawijamy z mięsem w środku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na oliwie podsmażamy czosnek i posiekaną cebulę. Wszystko zalewamy czerwonym winem i odparowujemy. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotujemy całość 10 minut. Bakłażany zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy orzechami pinii. Dodatkowo można posypać dobrym, żółtym serem np. Rubinem.

Pieczony bakłażan z figami i kozim serem

  • 2 bakłażany
  • 4 świeże figi
  • 3 łyżki melasy z granatów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • sól
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • kozi ser (rolada kremowa w środku)
  • 1 op. pomidorów koktajlowych

Bakłażany kroimy na pół a następnie kroimy w kostkę i polewamy miksturą oliwy z oliwek, melasy z granatów, drobno posiekanego czosnku i przypraw: gałki muszkatołowej, chili i słodkiej papryki. Następnie pieczemy do miękkości. Figi, pomidory kozi ser kroimy w plastry, układamy na podpieczonych bakłażanach i zapiekamy kolejne 5-10 minut. Na sam koniec posypujemy posiekanym porem.

Zobacz też: Przepisy na lasagne i inne zapiekanki >>>

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości