Bakłażan w kuchni. Przepisy Samar Khanafer

Przepisy na pastę z bakłażana - baba ghanoush, bakłażana faszerowanego wołowiną i pieczonego z figami oraz kozim serem zaprezentowała w kuchni Dzień Dobry TVN: Samar Khanafer – finalistka MasterChefa, autorka książek kulinarnych.

Pasta z bakłażana - baba ghanoush

  • 3 średnie bakłażany
    • 1-2 ząbki czosnku
      • oliwa z oliwek
        • 4 łyżki tahini
          • sok z 1-2 cytryn
            • 1 pęczek świeżej kolendry
              • sól i pieprz do smaku 1 granat
                • 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich

                  Bakłażany myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na pół. Następnie cienko smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

                  Bakłażany studzimy i obieramy ze skórki. Miąższ odciskamy delikatnie na sitku i wkładamy do blendera wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i siedmioma przyprawami libańskimi.

                  Zobacz też: Uprawa warzyw w domu i na balkonie – czy to możliwe? >>>

                  Bakłażan faszerowany wołowiną

                  • 2-3 bakłażany
                    • ½ kg mięsa wołowego lub jagnięcego mielonego
                      • 1 pęczek natki z pietruszki lub kolendry
                        • szczypta chili
                          • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
                            • 1 łyżeczka kuminu i kolendry
                              • 2 duże cebule
                                • sól i pieprz
                                  • 1 puszka pomidorów
                                    • 2-3 ząbki czosnku
                                      • oliwa z oliwek z wytłoczyn
                                        • 100 ml czerwonego wina
                                          • ½ szklanki orzechów pinii
                                            • kawałek sera Rubin/ Szafir/ Bursztyn

                                              Bakłażany kroimy w podłużne plastry. Solimy i odkładamy na 10 minut. W międzyczasie doprawiamy mięso posiekaną natką z pietruszki, 1 drobno pokrojoną cebulą i przyprawami: solą, chili, kuminem, kolendrą i gałką muszkatołową.

                                              Zobacz też: Zupa cebulowa, ratatouille, a na deser sernik crème brûlée. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>

                                              Bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym i smażymy na oliwie po 3-4 minuty z każdej stronie. Następnie w ostudzone plastry zawijamy z mięsem w środku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na oliwie podsmażamy czosnek i posiekaną cebulę. Wszystko zalewamy czerwonym winem i odparowujemy. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotujemy całość 10 minut. Bakłażany zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy orzechami pinii. Dodatkowo można posypać dobrym, żółtym serem np. Rubinem.

                                              Pieczony bakłażan z figami i kozim serem

                                              • 2 bakłażany
                                                • 4 świeże figi
                                                  • 3 łyżki melasy z granatów
                                                    • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                      • 1 ząbek czosnku
                                                        • 1 por
                                                          • sól
                                                            • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                              • szczypta chili
                                                                • ½ łyżeczki słodkiej papryki
                                                                  • kozi ser (rolada kremowa w środku)
                                                                    • 1 op. pomidorów koktajlowych

                                                                      Bakłażany kroimy na pół a następnie kroimy w kostkę i polewamy miksturą oliwy z oliwek, melasy z granatów, drobno posiekanego czosnku i przypraw: gałki muszkatołowej, chili i słodkiej papryki. Następnie pieczemy do miękkości. Figi, pomidory kozi ser kroimy w plastry, układamy na podpieczonych bakłażanach i zapiekamy kolejne 5-10 minut. Na sam koniec posypujemy posiekanym porem.

                                                                      Zobacz też: Przepisy na lasagne i inne zapiekanki >>>

                                                                      Autor: Bernadetta Jeleń

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości