Pasta z bakłażana - baba ghanoush
- 3 średnie bakłażany
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki tahini
- sok z 1-2 cytryn
- 1 pęczek świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku 1 granat
- 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
Bakłażany myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na pół. Następnie cienko smarujemy oliwą z oliwek, nacieramy solą i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Bakłażany studzimy i obieramy ze skórki. Miąższ odciskamy delikatnie na sitku i wkładamy do blendera wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i siedmioma przyprawami libańskimi.
Zobacz też: Uprawa warzyw w domu i na balkonie – czy to możliwe? >>>
Bakłażan faszerowany wołowiną
- 2-3 bakłażany
- ½ kg mięsa wołowego lub jagnięcego mielonego
- 1 pęczek natki z pietruszki lub kolendry
- szczypta chili
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kuminu i kolendry
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek z wytłoczyn
- 100 ml czerwonego wina
- ½ szklanki orzechów pinii
- kawałek sera Rubin/ Szafir/ Bursztyn
Bakłażany kroimy w podłużne plastry. Solimy i odkładamy na 10 minut. W międzyczasie doprawiamy mięso posiekaną natką z pietruszki, 1 drobno pokrojoną cebulą i przyprawami: solą, chili, kuminem, kolendrą i gałką muszkatołową.
Zobacz też: Zupa cebulowa, ratatouille, a na deser sernik crème brûlée. Przepisy Piotra Kucharskiego >>>
Bakłażana wycieramy ręcznikiem papierowym i smażymy na oliwie po 3-4 minuty z każdej stronie. Następnie w ostudzone plastry zawijamy z mięsem w środku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na oliwie podsmażamy czosnek i posiekaną cebulę. Wszystko zalewamy czerwonym winem i odparowujemy. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i gotujemy całość 10 minut. Bakłażany zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Na ostatnie 5 minut posypujemy orzechami pinii. Dodatkowo można posypać dobrym, żółtym serem np. Rubinem.
Pieczony bakłażan z figami i kozim serem
- 2 bakłażany
- 4 świeże figi
- 3 łyżki melasy z granatów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- sól
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- kozi ser (rolada kremowa w środku)
- 1 op. pomidorów koktajlowych
Bakłażany kroimy na pół a następnie kroimy w kostkę i polewamy miksturą oliwy z oliwek, melasy z granatów, drobno posiekanego czosnku i przypraw: gałki muszkatołowej, chili i słodkiej papryki. Następnie pieczemy do miękkości. Figi, pomidory kozi ser kroimy w plastry, układamy na podpieczonych bakłażanach i zapiekamy kolejne 5-10 minut. Na sam koniec posypujemy posiekanym porem.
Zobacz też: Przepisy na lasagne i inne zapiekanki >>>
Autor: Bernadetta Jeleń