Jesienna kuchnia dyniowa

W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Andrzej Polan przygotował potrawy z dyni. Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: smażona dynia marynowana, curry z dyni, ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kapustą. Macie ochotę?

Smażona dynia marynowana

Składniki:

1 kg dyni lunga di Napoli

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

1 szkl. octu spirytusowego

1 szkl. wody

1 czerwona papryka

sól, pieprz,

świeża mięta

Przygotowanie:

Dynie pokroić w plastry około 0,5cm, posypać solą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, a najlepiej na słońce. Dynię następnie usmażyć na oleju z czosnkiem na złoty kolor. Tak przygotowaną przełożyć do naczynia, obłożyć świeżą miętą. Na oleju przesmażyć paprykę i wyłożyć na dynię z niedużą ilością oleju ze smażenia. Ocet zagotować z wodą, szczyptą cukru i zalać dynię. Odstawić aby przeszła smakiem.

Curry z dyni, białej fasoli, szałwii i cielęciny

Składniki:

1 kg dyni lunga di Napoli

2 czerwone cebule

2 cm korzenia świeżego imbiru

2 puszki białej fasoli

250 ml gęstego jogurtu

świeża szałwia

250 g pomidorków cherry

goździki

sól, pieprz

cynamon

kminek

papryka ostra

natka pietruszki

1 kg mięsa cielęcego mielonego

2 op. mini mozzarella w zalewie

2 szalotki

masło klarowane

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w cząstki i przesmażyć na maśle na lekko złoty kolor. Następnie dodać świeży imbir oraz zmiksowane na puder przyprawy. Chwilę smażyć i dodać dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy dynia delikatnie się obsmaży dodać fasolę z puszki bez zalewy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Kiedy dynia będzie miękka dodać pomidorki cherry. Mięso cielęce połączyć z przesmażoną szalotką, doprawić solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Dokładnie wyrobić i podzielić na mniejsze porcje, każdą obtoczyć małą porcją mozzarelli, takie pulpety obsmażyć na złoty kolor na oleju. Tak przygotowane wrzucić do curry z dyni. Podawać z jogurtem i natką pietruszki.

Jesienne drożdżowe z kapustą, dynią i śliwkami

Składniki:

1 kg mąki

150 ml mleka

300 ml wody

100 g drożdży

2 łyżki cukru

200 ml oleju

1 łyżka soli

czarnuszka

Z w/w składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

1/4 główki kapusty

500 g dyni

150 g suszonych śliwek

1 czerwona cebula

masło klarowane

koperek

2 jajka

Przygotowanie:

Kapustę posiekać drobno, dynię podobnie. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę, usmażyć w małych porcjach i zdjąć z patelni. Następnie usmażyć dynię. Razem połączyć, dodać śliwki, koperek, sól i pieprz. Farsz wyłożyć na ciasto, brzegi posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Upiec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni około 30 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości