Naleśniki Suzette z dynią
Składniki:
Ciasto:
100g mąki
2 jajka
200ml mleka
50ml wody
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżka klarowanego masła
100soku pomarańczowego
2 łyżki cukru
Świeży tymianek
150g dynia
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, naleśniki smaż około 1 minuty z każdej strony. Złóż w trójkąty. Dynię pokrój w drobną kostkę przysmaż na odrobinie masła, dodaj miód i tymianek duś przez 7-10 minut aż stanie się miękka. Na osobnej patelni skarmelizuj cukier, dodaj sok pomarańczowy i masło, w tak powstałym płynie duś usmażone naleśniki. Tuż przed podaniem możesz je też polać odrobiną mocnego alkoholu i podpalić. Gotowe naleśniki podawaj z tymiankową dynią.
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa
Składniki:
4 ziemniaki
300g dyni
200ml śmietanki kremówki
100ml mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
50g tartego sera gruyere
50g wędzonego boczku
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię pokrój w cienkie plasterki podobnej grubości. Mleko podgrzej ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem, gałką. Ziemniaki i dynie przełóż do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojony i podsmażony boczek, rozmaryn, zmiażdżony czosnek, całość zalej śmietanką i posyp serem. Zapiekaj około 7 minut w temperaturze 180 stopni.
Zupa cebulowa z dynią
Składniki:
1 kg cebuli
400g dyni
2 łyżki masła
szklanka białego wytrawnego wina
1 litr bulionu
sól, pieprz
świeży tymianek
1 bagietka
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka, smaż na oliwie aż się lekko skarmelizuje (zajmie to około 30-40 minut), wtedy dodaj wino a po chwili bulion, i pokrojoną dynię. Gotuj około 30 minut. Bagietkę pokrój, natrzyj czosnkiem, posyp serem, podgrzej w piekarniku. Zupę dopraw do smaku, podawaj z grzankami.
Polędwica wołowa w sosie madera
Składniki:
600 g polędwicy wołowej
1/2 szklanki wina: madera lub porto
bulion wołowy
2 duże borowiki
4 ziemniaki
pietruszka
olej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Smażymy grzyby na patelni w niewielkiej ilości oleju, potem na maśle. Na drugiej patelni smażymy na oleju wołowinę. Następnie rozpuszczamy bulion wolowy i podlewamy winem i na koniec dodajemy masło. Osobno kroimy kartofelki w kostkę i smażymy na oleju.
Żabie udka
Składniki:
300 gram żabich udek
1 główka czosnku
pietruszka
olej z oliwek
masło
Przygotowanie:
Żabie udka smażymy na patelni, aż nabiorą koloru, pod koniec dodajemy masło , czosnek i pietruszkę.
Banan z rumem
Składniki:
2 banany
laska wanilii
6-8 pałeczek cynamonu
100 gram rodzynek
francuskie ciasto
2 gwiazdy anyżu
sok pomarańczowy
cukier
masło
gruszki
Przygotowanie:
Karmelizujemy cukier, podlewamy rumem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodajemy wanilie, gwiazdę anyżu, pałeczkę cynamonu i rodzynki. Czekamy troszkę aż nabiorą razem aromatu i wtedy dodajemy banany podgrzewając wszystko na niedużym ogniu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN