Dziś polecamy: naleśniki z dynią i żabie udka

Julien Secher, który niestety odpadł z Mastechefa, oraz Anna Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: naleśniki suzette z dynią, zapiekankę ziemniaczano - dyniową, zupę cebulową z dynią oraz polędwicę wołową w sosie madera, a także żabie udka. A na deser banany z rumem.

Naleśniki Suzette z dynią

Składniki:

Ciasto:

100g mąki

2 jajka

200ml mleka

50ml wody

szczypta soli

1 łyżka cukru

1 łyżka klarowanego masła

100soku pomarańczowego

2 łyżki cukru

Świeży tymianek

150g dynia

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, naleśniki smaż około 1 minuty z każdej strony. Złóż w trójkąty. Dynię pokrój w drobną kostkę przysmaż na odrobinie masła, dodaj miód i tymianek duś przez 7-10 minut aż stanie się miękka. Na osobnej patelni skarmelizuj cukier, dodaj sok pomarańczowy i masło, w tak powstałym płynie duś usmażone naleśniki. Tuż przed podaniem możesz je też polać odrobiną mocnego alkoholu i podpalić. Gotowe naleśniki podawaj z tymiankową dynią.

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa

Składniki:

4 ziemniaki

300g dyni

200ml śmietanki kremówki

100ml mleka

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

50g tartego sera gruyere

50g wędzonego boczku

2 gałązki świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki i dynię pokrój w cienkie plasterki podobnej grubości. Mleko podgrzej ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem, gałką. Ziemniaki i dynie przełóż do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojony i podsmażony boczek, rozmaryn, zmiażdżony czosnek, całość zalej śmietanką i posyp serem. Zapiekaj około 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Zupa cebulowa z dynią

Składniki:

1 kg cebuli

400g dyni

2 łyżki masła

szklanka białego wytrawnego wina

1 litr bulionu

sól, pieprz

świeży tymianek

1 bagietka

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka, smaż na oliwie aż się lekko skarmelizuje (zajmie to około 30-40 minut), wtedy dodaj wino a po chwili bulion, i pokrojoną dynię. Gotuj około 30 minut. Bagietkę pokrój, natrzyj czosnkiem, posyp serem, podgrzej w piekarniku. Zupę dopraw do smaku, podawaj z grzankami.

Polędwica wołowa w sosie madera

Składniki:

600 g polędwicy wołowej

1/2 szklanki wina: madera lub porto

bulion wołowy

2 duże borowiki

4 ziemniaki

pietruszka

olej

sól

pieprz

Przygotowanie:

Smażymy grzyby na patelni w niewielkiej ilości oleju, potem na maśle. Na drugiej patelni smażymy na oleju wołowinę. Następnie rozpuszczamy bulion wolowy i podlewamy winem i na koniec dodajemy masło. Osobno kroimy kartofelki w kostkę i smażymy na oleju.

Żabie udka

Składniki:

300 gram żabich udek

1 główka czosnku

pietruszka

olej z oliwek

masło

Przygotowanie:

Żabie udka smażymy na patelni, aż nabiorą koloru, pod koniec dodajemy masło , czosnek i pietruszkę.

Banan z rumem

Składniki:

2 banany

laska wanilii

6-8 pałeczek cynamonu

100 gram rodzynek

francuskie ciasto

2 gwiazdy anyżu

sok pomarańczowy

cukier

masło

gruszki

Przygotowanie:

Karmelizujemy cukier, podlewamy rumem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodajemy wanilie, gwiazdę anyżu, pałeczkę cynamonu i rodzynki. Czekamy troszkę aż nabiorą razem aromatu i wtedy dodajemy banany podgrzewając wszystko na niedużym ogniu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!