Gratin czyli zapiekanka francuska. Poznaj najlepszy przepis

Gratin dauphinois
Zapiekanka francuska gratin. Prosty przepis
Źródło: pidjoe/Getty Images
Zapiekanka francuska to danie, którego podstawą są ziemniaki. Obowiązkowym składnikiem jest również ser żółty. Często dodawane jest mięso mielone. Gratin dauphinois, bo tak właśnie Francuzi nazywają jedną ze swoich ulubionych potraw, to klasyka francuskiej kuchni.

Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków

Gratin to sposób zapiekania warzyw pokrojonych w cienkie plastry i ułożonych w płytkim naczyniu żaroodpornym. Potrawę charakteryzuje kremowy, półpłynny środek i chrupiący, zarumieniony wierzch. Gratin z ziemniaków to potrawa łatwa, szybka i sycąca. Można serwować ją jako danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się również w roli ciepłej kolacji.

Najlepsze przepisy na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków,
    • 250 ml mleka,
      • 60 g masła,
        • 2 ząbki czosnku,
          • 1 łyżeczka soli,
            • szczypta pieprzu.

              Przygotowanie:

              1. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki o grubości około 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
                1. Mleko zagotuj, dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
                  1. Ziemniaki odcedź i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Zalej je gorącym mlekiem, a na wierzchu ułóż pokrojone masło.
                    1. Piekarnik nagrzej do 220℃ i piecz zapiekankę na środkowym poziomie przez 25 minut, aż ziemniaki wchłoną mleko i masło.

                      Zapiekanka francuska z warzywami

                      to kolejny pomysł na tradycyjne danie. Skład wzbogacamy aromatycznymi ziołami, warzywa układamy warstwowo i zapiekamy.

                      • 5 ziemniaków,
                        • 2 cukinie,
                          • 2 bakłażany,
                            • 2 marchewki,
                              • 2 cebule,
                                • 2 papryki,
                                  • 1 por,
                                    • 5 pomidorów,
                                      • sól i pieprz do smaku,
                                        • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
                                          • 1 łyżka oliwy z oliwek,
                                            • ½ szklanki startego żółtego sera.

                                              Przygotowanie:

                                              1. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
                                                1. Cukinie, bakłażany, marchewki, pomidory, cebulę i por także pokrój w plasterki.
                                                  1. Paprykę pokrój w paski.
                                                    1. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek. Układaj warzywa warstwowo, posypując ziołami, solą i pieprzem.
                                                      1. Piecz przez 45 minut w 200℃.
                                                        1. Zdejmij pokrywkę od naczynia i piecz zapiekankę jeszcze 15 minut. Pod koniec zapiekania możesz posypać potrawę startym żółtym serem.

                                                          Zapiekanka francuska z warzywami smakuje doskonale z dodatkiem sosu. Możesz podać ją z salsą, czyli sosem pomidorowo-czosnkowym.

                                                          Zapiekanka francuska z ziemniaków i mięsa mielonego

                                                          Ponoć u zarania swoich dziejów zapiekanka francuska serwowana bywała w poniedziałki, aby wykorzystać do jej przyrządzenia mięso, które zostało z niedzielnego rosołu. Dziś podawana jest na co dzień. Jak przygotować zapiekankę francuską z ziemniaków i mięsa mielonego?

                                                          Składniki (na 4 porcje):

                                                          • 500 g ziemniaków,
                                                            • 500 g mięsa mielonego,
                                                              • 100 g żółtego sera,
                                                                • 100 g startego parmezanu,
                                                                  • 2 pomidory,
                                                                    • 2 cebule,
                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                        • 40 g masła,
                                                                          • 50 g oleju,
                                                                            • 15 g mąki,
                                                                              • 1 żółtko,
                                                                                • sól i pieprz do smaku,
                                                                                  • 1 gałązka tymianku.

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    1. Pomidory sparz i obierz ze skóry.
                                                                                      1. Podgrzej olej i podsmaż poszatkowaną cebulę. Dodaj do niej mięso i smaż całość.
                                                                                        1. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem. Włóż część poszatkowanego tymianku.
                                                                                          1. Zagęść mąką, wlej tyle wody, by zakryć składniki i duś do miękkości około 45 minut.
                                                                                            1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę.
                                                                                              1. Gdy masa ziemniaczana ostygnie, wbij żółtko, dodaj starty żółty ser i połowę startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj.
                                                                                                1. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno naczynia wyłóż duszone mięso z warzywami.
                                                                                                  1. Wlej masę ziemniaczaną i posyp resztą startego parmezanu oraz pozostałym tymiankiem.
                                                                                                    1. Piecz przez 30 minut w 180℃.

                                                                                                      Zapiekanka francuska z ziemniakami i mięsem mielonym w zmienionej postaci

                                                                                                      Składniki (6–8 porcji):

                                                                                                      • 1 kg ziemniaków,
                                                                                                        • 400 g mięsa mielonego,
                                                                                                          • 1 zielona papryka,
                                                                                                            • 1 czerwona papryka,
                                                                                                              • 200 g śmietany,
                                                                                                                • 6 jaj,
                                                                                                                  • 20 g masła,
                                                                                                                    • 30 g startego żółtego sera,
                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                                        • ½ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
                                                                                                                          • 10 g bułki tartej,
                                                                                                                            • 1 łyżka oleju do smażenia,
                                                                                                                              • tłuszcz do wysmarowania formy.

                                                                                                                                Przygotowanie:

                                                                                                                                1. Gotuj ziemniaki w mundurkach przez 15 minut. Pokrój w plasterki.
                                                                                                                                  1. Ugotuj na twardo 4 jajka. Pokrój w plasterki.
                                                                                                                                    1. Paprykę pokrój w paski.
                                                                                                                                      1. Mięso dopraw przyprawą, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę. Smaż na patelni przez 4 minuty.
                                                                                                                                        1. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwami ziemniaki, mięso i jaja. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
                                                                                                                                          1. Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami, polej zapiekankę.
                                                                                                                                            1. Wierzch dania posyp bułką tartą. Zapiekaj przez 40 minut w 200℃.
                                                                                                                                              1. Przed podaniem posyp zapiekankę startym serem.

                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: pidjoe / Getty Images

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości