Tradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków
Gratin to sposób zapiekania warzyw pokrojonych w cienkie plastry i ułożonych w płytkim naczyniu żaroodpornym. Potrawę charakteryzuje kremowy, półpłynny środek i chrupiący, zarumieniony wierzch. Gratin z ziemniaków to potrawa łatwa, szybka i sycąca. Można serwować ją jako danie obiadowe, ale doskonale sprawdzi się również w roli ciepłej kolacji.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg ziemniaków,
- 250 ml mleka,
- 60 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki o grubości około 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
- Mleko zagotuj, dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ziemniaki odcedź i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Zalej je gorącym mlekiem, a na wierzchu ułóż pokrojone masło.
- Piekarnik nagrzej do 220℃ i piecz zapiekankę na środkowym poziomie przez 25 minut, aż ziemniaki wchłoną mleko i masło.
Zapiekanka francuska z warzywami
to kolejny pomysł na tradycyjne danie. Skład wzbogacamy aromatycznymi ziołami, warzywa układamy warstwowo i zapiekamy.
- 5 ziemniaków,
- 2 cukinie,
- 2 bakłażany,
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- 1 por,
- 5 pomidorów,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ szklanki startego żółtego sera.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w talarki.
- Cukinie, bakłażany, marchewki, pomidory, cebulę i por także pokrój w plasterki.
- Paprykę pokrój w paski.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek. Układaj warzywa warstwowo, posypując ziołami, solą i pieprzem.
- Piecz przez 45 minut w 200℃.
- Zdejmij pokrywkę od naczynia i piecz zapiekankę jeszcze 15 minut. Pod koniec zapiekania możesz posypać potrawę startym żółtym serem.
Zapiekanka francuska z warzywami smakuje doskonale z dodatkiem sosu. Możesz podać ją z salsą, czyli sosem pomidorowo-czosnkowym.
Zapiekanka francuska z ziemniaków i mięsa mielonego
Ponoć u zarania swoich dziejów zapiekanka francuska serwowana bywała w poniedziałki, aby wykorzystać do jej przyrządzenia mięso, które zostało z niedzielnego rosołu. Dziś podawana jest na co dzień. Jak przygotować zapiekankę francuską z ziemniaków i mięsa mielonego?
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g ziemniaków,
- 500 g mięsa mielonego,
- 100 g żółtego sera,
- 100 g startego parmezanu,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 g masła,
- 50 g oleju,
- 15 g mąki,
- 1 żółtko,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 gałązka tymianku.
Przygotowanie:
- Pomidory sparz i obierz ze skóry.
- Podgrzej olej i podsmaż poszatkowaną cebulę. Dodaj do niej mięso i smaż całość.
- Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem. Włóż część poszatkowanego tymianku.
- Zagęść mąką, wlej tyle wody, by zakryć składniki i duś do miękkości około 45 minut.
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę.
- Gdy masa ziemniaczana ostygnie, wbij żółtko, dodaj starty żółty ser i połowę startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno naczynia wyłóż duszone mięso z warzywami.
- Wlej masę ziemniaczaną i posyp resztą startego parmezanu oraz pozostałym tymiankiem.
- Piecz przez 30 minut w 180℃.
Zapiekanka francuska z ziemniakami i mięsem mielonym w zmienionej postaci
Składniki (6–8 porcji):
- 1 kg ziemniaków,
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 200 g śmietany,
- 6 jaj,
- 20 g masła,
- 30 g startego żółtego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego,
- 10 g bułki tartej,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
- Gotuj ziemniaki w mundurkach przez 15 minut. Pokrój w plasterki.
- Ugotuj na twardo 4 jajka. Pokrój w plasterki.
- Paprykę pokrój w paski.
- Mięso dopraw przyprawą, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i paprykę. Smaż na patelni przez 4 minuty.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwami ziemniaki, mięso i jaja. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
- Śmietanę wymieszaj z 2 jajkami, polej zapiekankę.
- Wierzch dania posyp bułką tartą. Zapiekaj przez 40 minut w 200℃.
- Przed podaniem posyp zapiekankę startym serem.
Zobacz także:
- Dania zdrowe i na czasie: dyniowy sernik, żurek wege i napar rokitnikowy
- Jak powstają rogale świętomarcińskie?
- Rogal Marcina i gęsina na Święto Niepodległości. Sprawdzone przepisy Andrzeja Polana
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: pidjoe / Getty Images