Grillowany Flankstek
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
1 Flankstek Uczta Qulinarna
20 g mielonej papryki
przyprawy: sól, pieprz
odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Flankstek wyciągnąć z opakowania, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką. Następnie skropić je oliwą i delikatnie natrzeć. Tak przygotowany flankstek ułożyć na bardzo mocno nagrzanej patelni lub grillu i smażyć ok. 5-7 minut na każdej ze stron. Mięso wewnątrz powinno osiągnąć temperaturę 55 °C. Flankstek zdjąć z patelni i odłożyć na 5 minut, aby odpoczął (tzn. by wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Flansteka pokroić w bardzo cienkie plastry pod kątem 45 stopni w poprzek włókien.
Pieczona goleń wołowa z warzywami
Porcja dla 4 osób.
Składniki:
4 steki z goleni wołowej
60 ml oleju
250 g marchwi
500 g cebuli
250 g selera
3 liście laurowe
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek rozmarynu
5 ząbków czosnku
50 g przecieru pomidorowego
1 litr czerwonego wina
2 litry wywaru wołowego
250 ml ciemnego sosu pieczeniowego
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania: Mięso po wyjęciu z opakowania osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelnię wlać olej i po jego rozgrzaniu z każdej strony obsmażyć mięso, aż zrobi się ciemno brązowe (smażyć około 3 minuty na każdej ze stron). Goleń zdjąć z patelni i na chwilę odstawić. Warzywa: marchew, cebulę i seler obrać, kroić w dużą kostkę i chwilę podsmażyć na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Do warzyw dodać liście laurowe, tymianek, rozmaryn i obrane ząbki czosnku i podsmażyć przez minutę ciągle mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2 minuty nieustannie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka do pieczenia, zalać czerwonym winem i gotować. W momencie, gdy ilość płynu zmniejszy się o połową dolać wywar wołowy i sos pieczeniowy. Doprowadzić do wrzenia. Do garnka włożyć usmażone wcześniej mięso, przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Całość piec 3,5 – 4 godziny w temperaturze 150°C. Goleń wyjąć z naczynia. Z sosu usunąć liście laurowe, tymianek i rozmaryn. Pozostałe składniki dokładnie zblendować. Mięso ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem.
Tomahawk stek z antrykotu
Porcja dla 1-2 osób
Czas przygotowania ok. 45 minut
1 stek Tomahawk z antrykotu Uczta Qulinarna
przyprawy: sól, pieprz
50 g masła klarowanego
150 g frytek
10 pomidorków koktajlowych
½ zielonego ogórka
50 g mieszanki salat
10 g rukoli
1 mała cebula szalotka
sos winegret
Mięso z obu stron oprószyć solą i pieprzem, a następnie smażyć na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Stek powinien być dokładnie obsmażony tak by podczas pieczenia nie tracił na soczystości. Tomahawka włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC na 11-12 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażony stek o różowym przekroju. Jeśli ktoś preferuje mięso bardziej wysmażone powinien je piec kilka minut dłużej. Po wyjęciu steka z piekarnika pozostawić go na kilka minut, by odpoczął (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).
Przygotowanie sałatki:
Do miski wrzucić mieszankę sałat oraz rukolę. Pomidorki koktajlowe kroić na połówki, szalotkę drobno posiekać, ogórka rozciąć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i kroić w słupki. Wszystkie składniki dodać do mieszanki sałat i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz polać sosem winegret.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN