Przepis na stek!

Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, gościł ekspert kulinarny John Csukor. Zdradził nam kilka przepisów na pyszne dania z wołowiny. Smacznego!

Grillowany Flankstek

Porcja dla 4 osób.

Składniki:

1 Flankstek Uczta Qulinarna

20 g mielonej papryki

przyprawy: sól, pieprz

odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Flankstek wyciągnąć z opakowania, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką. Następnie skropić je oliwą i delikatnie natrzeć. Tak przygotowany flankstek ułożyć na bardzo mocno nagrzanej patelni lub grillu i smażyć ok. 5-7 minut na każdej ze stron. Mięso wewnątrz powinno osiągnąć temperaturę 55 °C. Flankstek zdjąć z patelni i odłożyć na 5 minut, aby odpoczął (tzn. by wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Flansteka pokroić w bardzo cienkie plastry pod kątem 45 stopni w poprzek włókien.

Pieczona goleń wołowa z warzywami

Porcja dla 4 osób.

Składniki: 

4 steki z goleni wołowej

60 ml oleju

250 g marchwi

500 g cebuli

250 g selera

3 liście laurowe

kilka gałązek tymianku

kilka gałązek rozmarynu

5 ząbków czosnku

50 g przecieru pomidorowego

1 litr czerwonego wina

2 litry wywaru wołowego

250 ml ciemnego sosu pieczeniowego

przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:  Mięso po wyjęciu z opakowania osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelnię wlać olej i po jego rozgrzaniu z każdej strony obsmażyć mięso, aż zrobi się ciemno brązowe (smażyć około 3 minuty na każdej ze stron). Goleń zdjąć z patelni i na chwilę odstawić. Warzywa: marchew, cebulę i seler obrać, kroić w dużą kostkę i chwilę podsmażyć na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Do warzyw dodać liście laurowe, tymianek, rozmaryn i obrane ząbki czosnku i podsmażyć przez minutę ciągle mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy i gotować przez kolejne 2 minuty nieustannie mieszając. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka do pieczenia, zalać czerwonym winem i gotować. W momencie, gdy ilość płynu zmniejszy się o połową dolać wywar wołowy i sos pieczeniowy. Doprowadzić do wrzenia. Do garnka włożyć usmażone wcześniej mięso, przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Całość piec 3,5 – 4 godziny w temperaturze 150°C. Goleń wyjąć z naczynia. Z sosu usunąć liście laurowe, tymianek i rozmaryn. Pozostałe składniki dokładnie zblendować. Mięso ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem.

Tomahawk stek z antrykotu

Porcja dla 1-2 osób

Czas przygotowania ok. 45 minut

1 stek Tomahawk z antrykotu Uczta Qulinarna

przyprawy: sól, pieprz

50 g masła klarowanego

150 g frytek

10 pomidorków koktajlowych

½ zielonego ogórka

50 g mieszanki salat

10 g rukoli

1 mała cebula szalotka

sos winegret

Mięso z obu stron oprószyć solą i pieprzem, a następnie smażyć na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Stek powinien być dokładnie obsmażony tak by podczas pieczenia nie tracił na soczystości. Tomahawka włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC na 11-12 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażony stek o różowym przekroju. Jeśli ktoś preferuje mięso bardziej wysmażone powinien je piec kilka minut dłużej. Po wyjęciu steka z piekarnika pozostawić go na kilka minut, by odpoczął (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).

Przygotowanie sałatki:

Do miski wrzucić mieszankę sałat oraz rukolę. Pomidorki koktajlowe kroić na połówki, szalotkę drobno posiekać, ogórka rozciąć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i kroić w słupki. Wszystkie składniki dodać do mieszanki sałat i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem oraz polać sosem winegret.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości