Bułeczki jogurtowe
Składniki:
100 ml letniej wody
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki soli
300 g jogurtu typu greckiego z jabłkiem i gruszką
4 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól, wlać rozczyn z drożdży, jogurt i olej. Zagnieść ciasto (powinno być sprężyste), jeśli potrzeba to dodać więcej mąki lub wody. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 h. Z wyrośniętego ciasta uformować około 16 bułeczek, ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Blachy piec kolejno w piekarniku około 20 – 25 minut.
Podawać z konfiturą z gruszek z nutą goździka.
Pieczone brzoskwinie z jogurtem i jogurtowymi ciasteczkami
Składniki:
4 brzoskwinie
1 opakowanie jogurtu typu greckiego z brzoskwinią i marakują
Ciasteczka:
50 g masła
30 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu typu greckiego z brzoskwinią i marakują
200-250 g mąki pszennej
2 szczypty proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie przekroić na połowę, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 15 minut. Następnie wychłodzić. W tym czasie zagnieść składniki na ciasteczka na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce przez 10 minut, następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek. Całość przenieść na blaszkę do pieczenia i piec w rozgrzanym już piekarniku przez 10-15 minut. Na schłodzone brzoskwinie nałożyć jogurt, ciasteczka połamać na nieregularne kształty i wbić w jogurt.
Zupa malinowa z makaronem i jogurtem
Składniki:
Zupa:
400 g malin
1,3 litra wody
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 litra wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Makaron:
2 jajka
200 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
Do podania:
1 opakowanie jogurtu typu greckiego z malinami
świeże maliny
Przygotowanie:
Zupa:
Maliny, wodę, cukier, cynamon zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody i dolać do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Makaron:
Z mąki usypać kopiec i zrobić dołek. Do środka wbić jajka, dodać szczyptę soli. Przy użyciu widelca rozbełtać jajka i delikatnie wymieszać z mąką. Zagniatać około 10 min. Rozwałkować i pokroić na ulubione kształty. Ugotować we wrzącej wodzie.
Zupę podawać z makaronem, jogurtem i malinami.
Wołowina w jogurcie
Składniki:
0,5 kg udźca wołowego, pokrojonego w grubą kostkę
1,5 łyżeczki soli
1 kubek jogurtu typu greckiego naturalnego
olej do smażenia
2 duże cebule, pokrojone w plasterki
3-4 cm posiekanego korzenia imbiru
4 roztarte ząbki czosnku
pieprz do smaku
1,5 łyżeczki ostre papryki
0,5 łyżeczki kminku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aż nabierze ciemno-złotego koloru. Dodać imbir i czosnek, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać pozostałe przyprawy, dusić kolejne kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, gotować około 5 min. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskim pieczywem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN