Proste potrawy z dodatkiem jogurtu

Twaróg z jogurtem i świeżym ogórkiem
Twaróg z jogurtem i świeżym ogórkiem
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował niestandardowe podejście do jogurtów. Towarzyszyła mu zwyciężczyni ostatniego odcinka programu „Ugotowani” Iga Sadowska.Bułeczki jogurtowe, wołowina w jogurcie, pieczone brzoskwinie z jogurtem i jogurtowymi ciasteczkami, zupa malinowa z makaronem i jogurtem. Palce lizać!

Bułeczki jogurtowe

Składniki:

100 ml letniej wody

10 g drożdży

1 łyżeczka cukru

400 g mąki pszennej

200 g mąki orkiszowej

1,5 łyżeczki soli

300 g jogurtu typu greckiego z jabłkiem i gruszką

4 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól, wlać rozczyn z drożdży, jogurt i olej. Zagnieść ciasto (powinno być sprężyste), jeśli potrzeba to dodać więcej mąki lub wody. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 h. Z wyrośniętego ciasta uformować około 16 bułeczek, ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 40 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Blachy piec kolejno w piekarniku około 20 – 25 minut.

Podawać z konfiturą z gruszek z nutą goździka.

Pieczone brzoskwinie z jogurtem i jogurtowymi ciasteczkami

Składniki:

4 brzoskwinie

1 opakowanie jogurtu typu greckiego z brzoskwinią i marakują

Ciasteczka:

50 g masła

30 g posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki jogurtu typu greckiego z brzoskwinią i marakują

200-250 g mąki pszennej

2 szczypty proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie przekroić na połowę, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 15 minut. Następnie wychłodzić. W tym czasie zagnieść składniki na ciasteczka na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce przez 10 minut, następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek. Całość przenieść na blaszkę do pieczenia i piec w rozgrzanym już piekarniku przez 10-15 minut. Na schłodzone brzoskwinie nałożyć jogurt, ciasteczka połamać na nieregularne kształty i wbić w jogurt.

Zupa malinowa z makaronem i jogurtem

Składniki:

Zupa:

400 g malin

1,3 litra wody

2 łyżki cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 litra wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Makaron:

2 jajka

200 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

Do podania:

1 opakowanie jogurtu typu greckiego z malinami

świeże maliny

Przygotowanie:

Zupa:

Maliny, wodę, cukier, cynamon zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody i dolać do gotującej się zupy ciągle mieszając.

Makaron:

Z mąki usypać kopiec i zrobić dołek. Do środka wbić jajka, dodać szczyptę soli. Przy użyciu widelca rozbełtać jajka i delikatnie wymieszać z mąką. Zagniatać około 10 min. Rozwałkować i pokroić na ulubione kształty. Ugotować we wrzącej wodzie.

Zupę podawać z makaronem, jogurtem i malinami.

Wołowina w jogurcie

Składniki:

0,5 kg udźca wołowego, pokrojonego w grubą kostkę

1,5 łyżeczki soli

1 kubek jogurtu typu greckiego naturalnego

olej do smażenia

2 duże cebule, pokrojone w plasterki

3-4 cm posiekanego korzenia imbiru

4 roztarte ząbki czosnku

pieprz do smaku

1,5 łyżeczki ostre papryki

0,5 łyżeczki kminku

4 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aż nabierze ciemno-złotego koloru. Dodać imbir i czosnek, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać pozostałe przyprawy, dusić kolejne kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, gotować około 5 min. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskim pieczywem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości