Gulasz wołowy z czekoladą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 30 g gorzkiej czekolady 70%
 - 250 g gulaszu wołowego
 - 1/2 szklanki białego wina
 - 3 łyżki stołowego brandy
 - 100 g orzechów laskowych, obranych i posiekanych
 - 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
 - kilka listków szałwii
 - 2 liście mięty
 - kilka listków tymianku
 - mąka
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania gulaszu wołowego z czekoladą
- Aby przygotować gulasz wołowo-czekoladowy, należy zrumienić kawałki mięsa na oleju w naczyniu żaroodpornym, posypać je mąką, wlać wino, a zaraz potem brandy. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście szałwii, mięty i tymianku.
 - Gotuj gulasz na bardzo małym ogniu i przykrytej patelni, dodając od czasu do czasu odrobinę wywaru lub gorącej wody. Ważne jest, aby gulasz był długo gotowany w umiarkowanej temperaturze (minimum 1 godzina), dzięki czemu mięso ugotuje się wewnętrznie i pozostanie kruche.
 - Po ugotowaniu dodajemy posiekane wcześniej orzechy laskowe (jeśli chcemy, aby smak orzechów był bardziej intensywny, nie siekamy zbyt drobno).
 - Na koniec zetrzeć czekoladę i posypać nią mięso. Na koniec ponownie włączyć ogrzewanie na kilka minut, aż czekolada całkowicie się upłynni.
 - Do tego dania można dodać bakłażany, które bardzo dobrze komponują się z czekoladowym smakiem.
 
Zobacz także:
- Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?
 - Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą. Pyszny przepis na obiad od zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”
 - Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na drugie danie – zobacz, jak go wykonać
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: