Czekolada w niespodziewanym wydaniu, czyli gulasz wołowy z czekoladą

Gulasz wołowy z czekoladą
Czekolada w niespodziewanym wydaniu, czyli gulasz wołowy z czekoladą
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Czy czekolada i mięso idą ze sobą w parze? Cristna Catese w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła, że to pyszne połączenie. Sprawdź jej przepis na gulasz wołowy z gorzką czekoladą i zaskocz wszystkich!

Gulasz wołowy z czekoladą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 30 g gorzkiej czekolady 70%
  • 250 g gulaszu wołowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 łyżki stołowego brandy
  • 100 g orzechów laskowych, obranych i posiekanych
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • kilka listków szałwii
  • 2 liście mięty
  • kilka listków tymianku
  • mąka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania gulaszu wołowego z czekoladą

  1. Aby przygotować gulasz wołowo-czekoladowy, należy zrumienić kawałki mięsa na oleju w naczyniu żaroodpornym, posypać je mąką, wlać wino, a zaraz potem brandy. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście szałwii, mięty i tymianku.
  2. Gotuj gulasz na bardzo małym ogniu i przykrytej patelni, dodając od czasu do czasu odrobinę wywaru lub gorącej wody. Ważne jest, aby gulasz był długo gotowany w umiarkowanej temperaturze (minimum 1 godzina), dzięki czemu mięso ugotuje się wewnętrznie i pozostanie kruche.
  3. Po ugotowaniu dodajemy posiekane wcześniej orzechy laskowe (jeśli chcemy, aby smak orzechów był bardziej intensywny, nie siekamy zbyt drobno).
  4. Na koniec zetrzeć czekoladę i posypać nią mięso. Na koniec ponownie włączyć ogrzewanie na kilka minut, aż czekolada całkowicie się upłynni.
  5. Do tego dania można dodać bakłażany, które bardzo dobrze komponują się z czekoladowym smakiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości