Gulasz wołowy z czekoladą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 30 g gorzkiej czekolady 70%
- 250 g gulaszu wołowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 3 łyżki stołowego brandy
- 100 g orzechów laskowych, obranych i posiekanych
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- kilka listków szałwii
- 2 liście mięty
- kilka listków tymianku
- mąka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania gulaszu wołowego z czekoladą
- Aby przygotować gulasz wołowo-czekoladowy, należy zrumienić kawałki mięsa na oleju w naczyniu żaroodpornym, posypać je mąką, wlać wino, a zaraz potem brandy. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście szałwii, mięty i tymianku.
- Gotuj gulasz na bardzo małym ogniu i przykrytej patelni, dodając od czasu do czasu odrobinę wywaru lub gorącej wody. Ważne jest, aby gulasz był długo gotowany w umiarkowanej temperaturze (minimum 1 godzina), dzięki czemu mięso ugotuje się wewnętrznie i pozostanie kruche.
- Po ugotowaniu dodajemy posiekane wcześniej orzechy laskowe (jeśli chcemy, aby smak orzechów był bardziej intensywny, nie siekamy zbyt drobno).
- Na koniec zetrzeć czekoladę i posypać nią mięso. Na koniec ponownie włączyć ogrzewanie na kilka minut, aż czekolada całkowicie się upłynni.
- Do tego dania można dodać bakłażany, które bardzo dobrze komponują się z czekoladowym smakiem.
Zobacz także:
- Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?
- Gulasz z chorizo i boczniaków z kolendrą. Pyszny przepis na obiad od zwyciężczyni IX edycji “Masterchef”
- Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na drugie danie – zobacz, jak go wykonać
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: