Rey, wołowina i Argentyna

Mikołaj Rey spotkał się z argentyńskim właścicielem bistro Christianem Rubinem, by poznać smak Ameryki Łacińskiej. Co razem ugotowali? Czy Mikołajowi smakowała yerba mate?

Empanady mięsne

Farsz

Składniki:

400 g mielonej wołowiny

500 g cebuli pokrojonej w kostkę

1 ugotowane na twardo jajko

Zielone oliwki

Sól, papryka czerwona, kminek

Przygotowanie:

Na dużej patelni podsmażamy cebulę, potem dodajemy mięso, sól, paprykę i kminek.

Gotujemy.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Masa

Składniki:

400 g mąki

120 g tłuszczu

Sól do smaku

250 ml wody

Przygotowanie:

W dużej misce łączymy mąkę, sól, wodę, tłuszcz i ugniatamy ciasto na gładką masę. 

Przygotowanie empanad:

Masę rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm.

Wycinamy okręgi, które następnie faszerujemy.

Na farsz kładziemy zielone oliwi i kawałek ugotowanego jajka.

Zamykamy okręgi i mocno je zlepiamy.

Malujemy je następnie roztrzepanym jajkiem.

Wkładamy do piekarnika (200.c) na ok 25 min (do momentu,aż uzyskają złoty kolor).

Buen provecho!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości