KOSZ PIERWSZY
Wegetariański pasztet dla dzieci
Szaszłyki owocowe
Herbatnikowe andruty z czekoladą
Chłodnik z ogórka
Słupki warzyw z dipem serowym
KOSZ DRUGI
Kolorowa sałatka wiosenna
Szaszłyki z mozzarellą i pomidorami
Cantuccini domowej roboty
Kolorowe kanapki z warzywami
Koktajl malinowy z granatem
KOSZ TRZECI
Kotleciki jajeczne
Truskawki w białej czekoladzie
Chleb tymiankowy
Wiosenna sałatka z komosą ryżową
Grube paluszki z szynką parmeńską
Przepisy:
WEGETARIAŃSKI PASZTET DLA DZIECI
Składniki:
200 g ciecierzycy (nie z puszki)
1200 ml wywaru warzywnego
70 g płatków owsianych
200 g cebuli
5 ząbków czosnku
150 g selera
2 jajka
suszone pomidory w przyprawie
sól czosnkowa
pieprz, sól do smaku
oregano
zioła prowansalskie
pestki słonecznika do posypania pasztetu przed pieczeniem
Etap 1
Ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie, można raz wymienić wodę
Etap 2
Ciecierzycę płuczemy zimną wodą i gotujemy w 1200 ml wywaru przez ok 60 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia
Etap 3
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z suszonych pomidorów (ok 30 g) w dużym rondlu (tam muszą się zmieścić inne składniki pasztetu). Powinno nam to zając ok 4 minuty. Następnie dodajemy bardzo drobno pokrojony seler i dusimy ok 10-12 minut pod przykryciem. Odstawiamy rondel do ostygnięcia. Następnie dodajemy resztę składników oprócz suszonych pomidorów i rozdrabniamy blenderem, tak by powstała miękka konsystencja z odrobiną większych grudek ciecierzycy ( nie może być ich za dużo, dosłownie kilka). Smarujemy formę keksówkę masłem i posypujemy bułką tartą. Napełniamy ją masą warzywną,, wyrównujemy na wierzchu i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut w zależności od mocy piekarnika. Sprawdzamy pod koniec pieczenia wykałaczką, czy pasztet jest już gotowy. Do wykałaczki nie powinny przyklejać się cząstki pasztetowej masy.
SZASZŁYKI OWOCOWE
Składniki:
1 kubek pociętego w kostkę ananasa
1 kubek ciemnych winogron
1 kubek pociętego w kostkę melona
2 banany pokrojone w grube plasterki
długie wykałaczki
folia aluminiowa do zapakowania
Na wykałaczkę nabijamy na przemian wszystkie owoce. Pakujemy w folię, by bezpiecznie przewieźć na piknik.
HERBATNIKOWE ANDRUTY Z CZEKOLADĄ
Składniki:
Paczka herbatników maślanych
Kilka łyżek nutelli
Herbatnika smarujemy nutellą i przykrywamy kolejnym herbatnikiem
CHŁODNIK Z OGÓRKA
Składniki:
1 cebula
500 g ogórków obranych bez nasion
500 schłodzonego bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej pietruszki zielonej
2 łyżeczki soku z cytryny
garść liści bazylii świeżej
200 g jogurtu naturalnego najlepiej gęstego (typu grecki)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj. Dodaj resztę składników oprócz koperku i dokładnie zmiksuj. Przelej do miseczek i udekoruj koperkiem.
SŁUPKI WARZYW Z DIPEM SEROWYM
Składniki:
1 marchewka pokrojona w słupki
1 seler naciowy pokrojony w słupki
1 ogórek zielony pokrojony w słupki
60 g sera gouda pokrojonego na kawałki
1 ząbek czosnku
6 łodyżek koperku
250 g twarogu
¼ łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie: Wszystkie składniki dipu dokładnie zmiksować. Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki
KOLOROWA SAŁATKA WIOSENNA
Składniki:
1 puszka odsączonej ciecierzycy
1 puszka odsączonego tuńczyka
1 puszka odsączonej kukurydzy
ziarenka z jednego obranego granatu
1 ogórek zielony duży pokrojony w kostkę
sok z 1 cytryny
garść drobno posiekanej kolendry
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
SZASZŁYKI Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI
Składniki:
2 opakowania mozzarelli w kulkach
250 g pomidorków koktajlowych
15 listków świeżej bazylii
długie wykałaczki
Przygotowanie: Na wykałaczki nabijać na przemian mozzarellę, liście bazylii i pomidorki koktajlowe
CANTUCCINI DOMOWEJ ROBOTY
Składniki:250 g mąki pszennej
200 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko
150 g migdałów ze skórką
Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtko i wyrób ciasto. Dodaj migdały i wymieszaj dokładnie. Ciasto uformuj w bagietki i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ułóż je w odległości od siebie, gdyż ciasto w piekarniku będzie rosnąć. Piecz około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto będzie miękkie. Ostrym nożem pokrój je wówczas na ukośne kawałki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wówczas stwardnieją.
KOLOROWE KANAPKI
10 kromek chleba tostowego
masło do posmarowania
10 plasterków sera żółtego
5 plasterków polędwicy sopockiej
10 rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych
garść listków bazylii
foremka do wycinania chleba
długie wykałaczki
Przygotowanie: Chleb posmaruj masłem, dodaj ser, polędwicę i znowu przykryj serem. Całość pokryj kolejną kromką chleba. Wytnij dany kształt foremką. Nabij kanapkę na wykałaczką wraz z rzodkiewką, pomidorkami i bazylią.
KOKTAJL MALINOWY Z GRANATEM
Składniki
500 g maślanki
miska malin (mogą być mrożone)
kilka ziarenek granatu do dekoracji
kilka listków mięty do dekoracji
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
Przygotowanie: Zmiksuj maślankę z malinami i cukrem. Dodaj szczyptę cynamonu. Przelej do słoika lub zamykanego dzbanka i udekoruj granatem oraz miętą.
KOTLECIKI JAJECZNE:
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo startych na tarce o grubych oczkach
pół pęczka zielonej pietruszki drobno posiekanej
1 bułka czerstwa namoczona w mleku i dokładnie odciśnięta
1 duże jajko surowe
20 g żółtego sera startego na tarce
2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
pół cebuli drobno posiekanej i zeszklonej na łyżce masła
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie: Jajka ugotowane, zioła, przyprawy, ser i bułkę dokładnie wymieszać. Dodać wystudzoną i zeszkolną cebulę. Doprawić do smaku. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
TRUSKAWKI W BIAŁEJ CZEKOLADZIE
12 truskawek
1 biała czekolada Wedla
2 łyżki solonych orzechów ziemnych utłuczonych w moździerzu
Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i obtaczaj w niej truskawki. Następnie obsyp słonymi orzechami. Poczekaj aż czekolada zastygnie na truskawkach i schowaj do koszyka.
CHLEB TYMIANKOWY
60 G startego pazmezanu
4 jajka
½ łyżeczki soli
60 g roztopionego i wystudzonego masła
1 łyżka świeżego tymianku
80 g mąki pszennej
szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek wraz z solą. Dodaj żółtka oraz masło i wymieszaj. Dodaj parmezan, tymianek oraz mąkę i zmiksuj na gładką masę. Rozprowadź ciasto na grubość palca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia a następnie pokrój w romby.
WIOSENNA SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej ugotowanej w wywarze warzywnym
1 marchewka pokrojona w julienkę
małe opakowanie jarmużu
4-5 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w cienkie paski
pół cukinii pokrojonej w cienkie paski
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie kiełków słonecznika
1 mała szalotka drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
pęczek koperku
1 łyżka oliwy cytrynowej
5 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek i szalotkę. Następnie marchewkę i cukinię i dopraw do smaku solą i pieprzem. Do miski przesyp komosę ryżową i dodaj warzywa. Następnie w garnku podgrzej wodę wraz z solą. Gdy zacznie wrzeć blanszuj jarmuż przez 3 minuty. Dodaj go do sałatki. Następnie dodaj oliwę cytrynową, drobno posiekany koperek, rzodkiewki i udekoruj kiełkami słonecznika.
GRUBE PALUSZKI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ:
Składniki:
10 grubych słonych paluszków
10 plasterków szynki parmeńskiej
10 liści długich szczypiorku
Przygotowanie: Paluszki owiń szynką parmeńską. Liście szczypiorku zamocz we wrzącej wodzie i zawiąż szynkę na paluszkach na kokardkę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN