Materiał promocyjny

Kuchnia wzmacniająca odporność

Mistrz Andrzej Polan przygotował potrawy, które cię rozgrzeją i poprawią twoją odporność. Skorzystaj z przepisów mistrza i przygotuj ravioli z dynią i chrzanem, kurczaka z rozgrzewającym trio: papryką, chilli i czosnkiem oraz pyszny rosół!

Zdjęcie: Piotr Balwicki/ East News

a-psik... zjem rosół w mig Sztuka mięsa w rosole...

Składniki:

1 kg pręgi wołowej

500 g kości wołowych

4 skrzydełka kurczaka

2 marchewki

2 pietruszki

2 selery

1 por

1 cebula

ćwiartka włoskiej kapusty

6 pomidorków cherry

liść laurowy

ziele angielskie

jałowiec

sól

czarny ziarnisty pieprz

natka pietruszki

koperek

szczypta cukru

Przygotowanie:

Umyte kości i mięso wstawiamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, tak aby tylko przykryła mięso. Dzięki temu mięso będzie bardzo soczyste. Dodajemy sól od razu i wstawiamy na mały ogień. Po godzinie gotowania dodajemy warzywa, podpieczoną na suchej patelni lub nad gazem cebulę oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Oczywiście skrzydełka również. Rosół gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Zabieramy się za pierożki.

Kurczak z rozgrzewającym trio: papryką, chilli i czosnkiem

Składniki:

10 udek kurczaka

400 g pomidorów

2 jabłka

10 suszonych moreli

1 główka czosnku

ok. 5 cm świeżego imbiru

2 papryczki chilli

ziele angielskie

liść laurowy

olej do smażenia

sól

Przygotowanie:

Udka kurczaka pozbywamy skóry, a gołe kawałki lekko oprószamy solą i mąką. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Do obsmażonych kawałków kurczaka dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie. Oczywiście rozgrzewające trio: czosnek, papryczkę chilli, imbir również dodajemy do garnka. Wszystko dusimy niemal do miękkości. Pod koniec dodajemy jabłka, morele suszone. W trakcie duszenie kradniemy z garnka ze sztuką mięsa trochę pysznego rosołu i podlewamy naszego kurczaka.

Ravioli z dynią i chrzanem

Składniki:

Ok. 500 g semolina

4 jaja

łyżka oliwy

sól

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby odpoczęło. Dzięki temu po 20 minutach będzie bardziej elastyczne.

800 g dyni

400 g sera ricotta

1 cebula

1 łyżka chrzanu

20 g masła

gałka muszkatołowa

czarny pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną drobno dynię i smażymy dalej do momentu aż dynia będzie miękka. Łączymy razem z serem ricotta, chrzanem, czarnym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy cienko i nakładamy farsz w odstępach 4 cm. Zlepiamy i wykrawamy kwadraty. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.

A kicham na to... proszę kawałek ciasta z malinową herbatą!

Sernik z białą czekoladą

Składniki:

200 g kruchych ciasteczek

50 g masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i łączymy z pogniecionymi lub zmiksowanymi ciasteczkami. Powstałą masą herbacianą wykładamy dno tortownicy i boki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni na około 10 minut. Przestudzić.

1,5 kg białego sera mielonego

4 tabliczki białej czekolady

150 g cukru

6 żółtek

4 jaja

300 g mrożonych malin

80 g cukru

Przygotowanie:

Do zmielonego sera dodajemy jajka, żółtka cukier i mieszamy, czekoladę rozpuszczamy w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą i dodajemy do masy serowej. Szybko mieszamy i wykładamy masę na podpieczony spód herbaciany. Tortownicę wstawiamy do blaszki, na blaszkę wylewamy wodę w takiej ilości aby sięgała do połowy tortownicy. Sernik w takiej kąpieli wodnej pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Maliny mrożone łączymy z cukrem i podgrzewamy. Dolewamy wrzątku. Nie przecieramy przez sitko, nie musimy robić sosu, niech widoczne będą kawałki owoców.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości