Zdjęcie: Piotr Balwicki/ East News
a-psik... zjem rosół w mig Sztuka mięsa w rosole...
Składniki:
1 kg pręgi wołowej
500 g kości wołowych
4 skrzydełka kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
2 selery
1 por
1 cebula
ćwiartka włoskiej kapusty
6 pomidorków cherry
liść laurowy
ziele angielskie
jałowiec
sól
czarny ziarnisty pieprz
natka pietruszki
koperek
szczypta cukru
Przygotowanie:
Umyte kości i mięso wstawiamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, tak aby tylko przykryła mięso. Dzięki temu mięso będzie bardzo soczyste. Dodajemy sól od razu i wstawiamy na mały ogień. Po godzinie gotowania dodajemy warzywa, podpieczoną na suchej patelni lub nad gazem cebulę oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Oczywiście skrzydełka również. Rosół gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Zabieramy się za pierożki.
Kurczak z rozgrzewającym trio: papryką, chilli i czosnkiem
Składniki:
10 udek kurczaka
400 g pomidorów
2 jabłka
10 suszonych moreli
1 główka czosnku
ok. 5 cm świeżego imbiru
2 papryczki chilli
ziele angielskie
liść laurowy
olej do smażenia
sól
Przygotowanie:
Udka kurczaka pozbywamy skóry, a gołe kawałki lekko oprószamy solą i mąką. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Do obsmażonych kawałków kurczaka dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie. Oczywiście rozgrzewające trio: czosnek, papryczkę chilli, imbir również dodajemy do garnka. Wszystko dusimy niemal do miękkości. Pod koniec dodajemy jabłka, morele suszone. W trakcie duszenie kradniemy z garnka ze sztuką mięsa trochę pysznego rosołu i podlewamy naszego kurczaka.
Ravioli z dynią i chrzanem
Składniki:
Ok. 500 g semolina
4 jaja
łyżka oliwy
sól
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto i odstawiamy aby odpoczęło. Dzięki temu po 20 minutach będzie bardziej elastyczne.
800 g dyni
400 g sera ricotta
1 cebula
1 łyżka chrzanu
20 g masła
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
sól
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną drobno dynię i smażymy dalej do momentu aż dynia będzie miękka. Łączymy razem z serem ricotta, chrzanem, czarnym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkowujemy cienko i nakładamy farsz w odstępach 4 cm. Zlepiamy i wykrawamy kwadraty. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
A kicham na to... proszę kawałek ciasta z malinową herbatą!
Sernik z białą czekoladą
Składniki:
200 g kruchych ciasteczek
50 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i łączymy z pogniecionymi lub zmiksowanymi ciasteczkami. Powstałą masą herbacianą wykładamy dno tortownicy i boki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180 stopni na około 10 minut. Przestudzić.
1,5 kg białego sera mielonego
4 tabliczki białej czekolady
150 g cukru
6 żółtek
4 jaja
300 g mrożonych malin
80 g cukru
Przygotowanie:
Do zmielonego sera dodajemy jajka, żółtka cukier i mieszamy, czekoladę rozpuszczamy w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą i dodajemy do masy serowej. Szybko mieszamy i wykładamy masę na podpieczony spód herbaciany. Tortownicę wstawiamy do blaszki, na blaszkę wylewamy wodę w takiej ilości aby sięgała do połowy tortownicy. Sernik w takiej kąpieli wodnej pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Maliny mrożone łączymy z cukrem i podgrzewamy. Dolewamy wrzątku. Nie przecieramy przez sitko, nie musimy robić sosu, niech widoczne będą kawałki owoców.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN