Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny
(do stosowania w podczas infekcji, grypy, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, zaflegmieniu płuc i w nieżytach górnych dróg oddechowych)
Składniki:
200 g świeżo startego chrzanu
1 szklanka chłodnej, przegotowanej wody
200 g płynnego miodu lipowego
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie: Utarty chrzan zalej wodą oraz sokiem z cytryny, wymieszaj i pozostaw na 1 godz. w temperaturze pokojowej. Następnie odciśnij sok (przez płótno lub gazę). Dodaj miód oraz sok i całość dobrze wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
Dawkowanie:
Dorośli - 1 łyżka 3-4 razy dziennie z ciepłą przegotowaną wodą,
Dzieci - 1 łyżeczka 2-3 razy dziennie, również z ciepłą wodą.
Twarożek z chrzanem, ziołami, wędzonym łososiem i kaparami
Składniki:
300-500g półtłustego twarożku
4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
garść szczypiorku
garść posiekanej natki pietruszki
posiekane inne zioła, np. koperek, liście bazylii, tymianku, lubczyku lub cząbru
1-2 obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól himalajska i świeżo mielony czarny pieprz
plastry wędzonego łososia
kapary
1 duża, soczysta czerwona papryka
1 duża, soczysta żółta papryka
2-3 cykorie
1-2 cytryny pokrojone w plastry lub ćwiartki
Przygotowanie: Twarożek włóż do miski, dodaj jogurt, sól, pieprz, czosnek oraz chrzan i całość dobrze wymieszaj widelcem lub blenderem. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj widelcem. Twarożek podawaj z cykorią, papryką, łososiem i kaparami. Całość można skropić sokiem z cytryny. Smacznego! J
Wzmacniająca zupa Agnieszki Maciąg (z chrzanem, czosnkiem i natką pietruszki)
Składniki:
1 cebula obrana i posiekana
4-6 ząbków czosnku obranego i posiekanego
1 litr bulionu lub wywaru z warzyw
4 spore ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
1 kalarepka obrana i pokrojona w kostkę
1 łyżka masła klarowanego
1 pęczek natki pietruszki umyty i posiekany
2/3 szklanki świeżo utartego białego chrzanu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka nasion kolendry rozbitych w moździerzu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
opcjonalnie 2 łyżki śmietany do zup
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
prażone pestki słonecznika do przybrania z wierzchu
podawać z grzankami z razowego chleba
Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuść masło klarowane, podsmaż cebule z czosnkiem i nasionami kolendry. Wymieszaj, dodaj ziemniaki i kalarepkę, szybko przesmaż mieszając i całość zalej gorącym bulionem. Duś na wolnym ogniu, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie. Na końcu dodaj chrzan, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i chwilę podgotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz zupę i całość zmiksuj na krem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, śmietanę do zup i wymieszaj. Zupę posyp prażonymi pestkami dymi. Podawaj z grzankami razowego chleba. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN