Chrzan na Wielkanoc. Przepisy Ani Starmach na zupę, kotlety jajeczne i faszerowane jajka

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach odczarowała polski chrzan. Jak przygotować go w domu i ile może stać zanim zwietrzeje? Skorzystajcie z przepisów Anny na: kotlety jajeczne, jajka faszerowane chrzanem, najlepszą kanapkę na świecie oraz zupę chrzanową. Smacznego!

Chrzan tarty domowy

Składniki: 

2 korzenie chrzanu

100 ml wrzątku

3 łyżki soku z 1 cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru

Szczypta soli

Przygotowanie: 

Chrzan obierz.

Zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Chrzan wymieszaj z cytryną, cukrem, solą, zalej wrzątkiem.

Gotowe!

Zupa chrzanowa

Składniki:

2 pory

½ dużego selera

2 korzenie pietruszki

2 cebule

2 małe ziemniaki

2 l wody

200 ml śmietanki kremówki

200 g wędzonego boczku

1 łyżeczka majeranku

1 ząbek czosnku

Sól

Pieprz

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

4 ziarna czarnego pieprzu

3-4 łyżki tartego chrzanu

Do dekoracji: jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące.

Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.

Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Gotuj przez około 30-40 minut aż warzywa zmiękną.

Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.

Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.

Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Najlepsza kanapka na świecie

Składniki:

80 g szynki gotowanej

4 kromki chleba

70 g tartego żółtego sera

2 jajka

Beszamel

Niepełna łyżka masła

Niepełna łyżka mąki

180 ml mleka

Łyżeczka domowego chrzanu

Sól, pieprz

Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Aby przygotować beszamel w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą, cienkim strumieniem wlewaj zimne mleko, cały czas mieszaj.

Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje dopraw go solą, pieprzem i gałką i chrzanem! (dodaj do smaku!)

Na dwóch kromkach rozłóż szynkę i ser, przykryj je dwoma kromkami, polej beszamelem, zapiekaj aż sos się przyrumieni a ser rozpuści.

Kanapkę podawaj z jajkiem sadzonym

Jajka faszerowane chrzanem

Składniki:

12 jajek ugotowanych na twardo

3 łyżki domowego chrzanu

50 g łososia

Mały ugotowany burak

Małe miękkie awokado

5 łyżek majonezu

2 łyżki śmietany

Sól, pieprz

Kiełki rzeżuchy do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka obierz, przekrój, wyciągnij jajka, przełóż je do 3 miseczek.

Do jednej dodaj pokrojonego łososia, do drugiej pokrojone awokado, do trzeciej buraka.

Do każdej miseczki dodaj chrzan, majonez, śmietanę.

Zawartości miseczek zmiksuj.

Przełóż do rękawów cukierniczych i nafaszeruj jajka.

Udekoruj kiełkami.

Kotlety jajeczne

Składniki: 

6 jajek ugotowanych na twardo

1 surowe jajko

1 łyżka śmietany

2 łyżeczki chrzanu 

4 łyżki bułki tartej

Siekana pietruszka lub szczypiorek (1-2 łyżki)

Masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka rozdrobnij widelcem, wymieszaj ze śmietaną, surowy jajkiem, dodaj sól, pieprz, chrzan, z masy lep kotleciki (4-5) obtaczaj w bułce tartej, smaż przez 3-4 minuty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości