Materiał promocyjny

Szaszłyki wedłu przepisu mistrza Sowy

Kucharz Robert Sowa przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne szaszłyki wegetariańskie w marynacie ziołowej, grillowane zielone szparagi w bekonie z sosem greckim i grillowane pstrągi z kaparami i chrzanem śmietankowym. Na co macie ochotę?

Zdjęcie: Jan Kucharzk / East News

Szaszłyki wegetariańskie w marynacie ziołowej

Składniki dla 4 osób:

3 ugotowane na pół twardo ziemniaki w mundurkach

2 pokrojone na cząstki czerwone papryki

1 pokrojona na cząstki czerwona cebula

1 pokrojona na cząstki cukinia

1 szklanka oliwy z oliwek

1 opakowanie przyprawy grill ziołowy

Pikantny sos czosnkowy tzatziki:

200 ml gęstego jogurtu bałkańskiego

1 opakowanie Ppkantnego sosu czosnkowego tzatziki

Przygotowanie:

Jogurt dokładnie wymieszać z sosem i odstawić na 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i zalać marynatą przygotowaną poprzez zmieszanie przyprawy grill ziołowy z oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane warzywa nadziewać na przemian na szpadki do szaszłyków. Szaszłyki grillować na średnio rozgrzanym grillu przez około 15 minut. Podawać z sosem czosnkowym.

Grillowane zielone szparagi w bekonie z sosem greckim

Składniki dla 4 osób:

16 dużych zielonych szparagów

8 plastrów chudego bekonu

2 łyżki przyprawy grill ziołowy

2 pomidory malinowe

Sos sałatkowy grecki:

1 opakowanie sosu sałatkowego greckiego

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy sarepskiej

Do smaku sok z cytryny

Przygotowanie:

Opakowanie sosu sałatkowego greckiego wsypać do miseczki, dodać musztardę, zalać jogurtem, dokładnie wymieszać, doprawić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 10 minut. Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, obrać i krótko gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Następnie szparagi przełożyć do zimnej wody z lodem. Bekon rozłożyć na desce, po dwa plastry jeden na drugim i posypać przyprawą grill ziołowy. Na plastrach bekonu ułożyć po 4 szparagi, zawinąć. Tak przygotowane szparagi zgrillować na średnio rozgrzanym grillu. Podawać z sosem greckim i pomidorami malinowymi.

Grillowane pstrągi z kaparami i chrzanem śmietankowym

Składniki dla 4 osób:

4 umyte, świeże, wypatroszone pstrągi (lub dorady)

1 opakowanie przyprawy grill ziołowy

1 łyżka posiekanych kaparów

4 łyżki masła wiejskiego

1 słoiczek chrzanu śmietankowego

1 pokrojona na cząstki cytryna

Przygotowanie:

Masło wymieszać z kaparami i przyprawą grill ziołowy. Osuszone pstrągi nadziać aromatycznym masłem i owinąć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Tak przygotowaną rybę grillować z każdej strony po 10 minut. Podawać z chrzanem śmietankowym, cytryną i mini ogóreczkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości