Zapiekanka z dorszem, warzywami i kozim serem z zapieczonym sosem chrzanowym

Zapiekanka z dorszem, warzywami i kozim serem z zapieczonym sosem chrzanowym
Rozgrzewające kremy i zapiekanki według Patryka Galewskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski, który był kucharzem księdza Kaczkowskiego, przygotował rozgrzewające zapiekanki i kremy. Sprawdź jego przepis na zapiekankę z dorszem, warzywami i kozim serem z zapieczonym sosem chrzanowym

Zapiekanka z dorszem, warzywami i kozim serem z zapieczonym sosem chrzanowym - przepis krok po kroku

Składniki na zapiekankę (4 porcje):

  • 400 g fileta z dorsza (pokrojony w dużą kostkę),
  • rolka koziego sera około (250 g) - pokrojony w talarki,
  • 5 ugotowanych ziemniaków w skórce (pokrojone na talarki),
  • por (pokrojony w talarki),
  • 2 marchewki (pokrojone w drobne paski),
  • brokuł,
  • 2 czerwone cebule (pokrojone w piórka),
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony w drobne paski),
  • 3 łyżki posiekanego kopru,
  • 2 garści pokrojonego szczypiorku,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa z oliwek do smażenia ,
  • sól i pieprz młotkowany.

Składniki na sos chrzanowy:

  • 2 jajka + 2 żółtka,
  • szklanka ciepłego mleka (300ml),
  • ½ szklanki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • cebula (pokrojona w kostkę),
  • łyżka tartego chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sparzona cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania

Kozi ser i ryba? Pewnie, że tak! Sami zasmakujcie się w kontrowersyjnym połączeniu tych składników. Różnego rodzaju zapiekanki to dania z grupy (na szybko), wrzucam do piekarnika i już. Oczywiście, z racji doświadczenia z ręką na sercu mogę powiedzieć, że faktycznie jest w tym trochę prawdy, aczkolwiek przed użyciem określenia (wrzucamy do piekarnika i już) musi sporo się wydarzyć, a więc posłuchajcie co takiego!

  1. Zaczniemy od doprawienia naszej ryby, a właściwie wykrojonych filetów, w tym wypadku będzie to prosta historia, ponieważ używamy tylko soli, oliwy z oliwek oraz młotkowanego pieprzu, odstawiamy na bok.
  2. Teraz przygotowujemy sos, który będzie pełnił rolę łącznika składników oraz pięknie zapiecze się na szczycie naszej zapiekanki. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i po chwili mąkę, całość mieszamy, aż do momentu, gdy mąka troszkę się zarumieni.
  3. Następnie zalewamy ciepłym mlekiem intensywnie mieszając do momentu, gdy powstanie gęsty budyń i zestawiamy z ognia.
  4. W kolejnym kroku dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkami oraz resztę składników.
  5. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, niech nabiera już mocy i szykujemy naczynie żaroodporne (jeśli chcemy zrobić porcje indywidualne, możemy zakręcić papiloty z papieru do pieczenia i w nich upiec zapiekanki).
  6. Brokuł oraz por gotujemy w osolonej wodzie, oczywiście tak aby oba warzywa zostały lekko chrupkie, dojdą w piekarniku. Brokuł kroimy na wąskie talarki.
  7. Teraz zadanie specjalne, każde warzywo podsmażamy indywidualnie na patelni z oliwą, ewentualnie możemy połączyć cebulę z podgotowanym porem. Bardzo ważne, aby nie solić składników (puszczą wodę i zapiekanka będzie miała formę zupy).
  8. Smażymy osobno z tego względu, aby kosztując zapiekankę miała ona wiele płaszczyzn smaku, lecz tworzyła spójna całość. Kiedy udało się przygotować nasze składniki, zabieramy się za jej składanie.
  9. Na spodzie naczynia wkładamy niezmiennie papier do pieczenia i układamy warstwy do wyczerpania zapasów: ziemniaki z czosnkiem, kozi ser, pieczarki, sos chrzanowy, brokuły, dorsz, marchewka, cebula i por.
  10. Powtarzamy warstwę dociskając składniki i na wierzchniej części wykładamy sos chrzanowy oraz układamy kozi ser.
  11. Zapiekankę pieczemy od 20 do 30 minut w zależności od warstw i wielkości naczynia, po upieczeniu posypujemy posiekanym koprem i szczypiorkiem.

Porady Patryka Galewskiego

Zależy nam na tym, żeby się nie rozpadała. Była chrupiącą, ale też soczystą w środku. Pomoże nam sos beszamelowy lub sos czosnkowy. Odpowiednio przygotowane składniki do zapiekanki powodują, że jest z nich wyciągnięta ta wilgoć.

Sekret tkwi w sosie beszamelowym, którym pokrywamy zapiekanki stanowi barierę dla parowania. Od strony ciepła od piekarnika zacznie nam się karmelizować, robić skorupka, a od spodu ta Para zacznie nawilżać sos beszamelowy. Powstaje taka jadalna powłoka.

Sos beszamelowy jest świetny także do ryby. Jeśli posmarujesz całą rybę sosem beszamelowym, to będzie miała chrupiącą powłokę, a w środku będzie soczystą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!