Skąd wzięły się pączki?
Nie jest do końca jasne, skąd wzięły się pączki. - Natomiast wiemy, że jedli już starożytni Rzymianie. Nie w tej słodkiej wersji, a wytrawnej - powiedział Michał "Rozkoszny" Korkosz, bloger kulinarny, autor książek.
- W pierwszych momentach pojawiały się, jako produkt słony, wytrawny, nadziewany słoniną, okraszony skwarkami - dodał Artur Kokoszka, szef kuchni.
Kiedy pączki stały się słodkie?
Początkowo pączki były bardzo twarde, kamieniste. Formę deserową przybrały dopiero w XVI-XVII wieku. - Dopiero ok. XVII wieku są informacje, że pojawił się pod nazwą "pączek" - tłumaczył Artur Kokoszka.
Warto dodać, że pączek ma wielu atrakcyjnych kuzynów, np. faworki. Ma też licznych braci. - Może z innego ciasta, z innej mąki. Na Dolnym Śląsku jesteś pod nazwą krepel. Produkt, który był kiedyś przygotowywany w Niemczech i w ten sposób trafił do nas - wyjaśnił szef kuchni.
Czy pączki są znane na całym świecie? Gdzie można je dostać? Dowiecie się tego z dalszej części materiału?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sonda z okazji tłustego czwartku. Wolicie pączki czy faworki?
- Szybkie i pieczone pączki w tłusty czwartek. Zrobisz je w kilka chwil z przepisów Beaty Kartowicz
- Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Mikołaj Rey. M. Zieliński, I. Kaczyńska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN