8 lutego obchodzimy tłusty czwartek. Tradycja nakazuje, aby tego dnia zjeść przynajmniej jednego pączka. Jaka jest historia tego przysmaku? Czy zawsze był serwowany na słodko? Jak trafił do Polski?
Skąd wzięły się pączki?
Nie jest do końca jasne, skąd wzięły się pączki. - Natomiast wiemy, że jedli już starożytni Rzymianie. Nie w tej słodkiej wersji, a wytrawnej - powiedział Michał "Rozkoszny" Korkosz, bloger kulinarny, autor książek.
- W pierwszych momentach pojawiały się, jako produkt słony, wytrawny, nadziewany słoniną, okraszony skwarkami - dodał Artur Kokoszka, szef kuchni.
Kiedy pączki stały się słodkie?
Początkowo pączki były bardzo twarde, kamieniste. Formę deserową przybrały dopiero w XVI-XVII wieku. - Dopiero ok. XVII wieku są informacje, że pojawił się pod nazwą "pączek" - tłumaczył Artur Kokoszka.
Warto dodać, że pączek ma wielu atrakcyjnych kuzynów, np. faworki. Ma też licznych braci. - Może z innego ciasta, z innej mąki. Na Dolnym Śląsku jesteś pod nazwą krepel. Produkt, który był kiedyś przygotowywany w Niemczech i w ten sposób trafił do nas - wyjaśnił szef kuchni.
Czy pączki są znane na całym świecie? Gdzie można je dostać? Dowiecie się tego z dalszej części materiału?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sonda z okazji tłustego czwartku. Wolicie pączki czy faworki?
- Szybkie i pieczone pączki w tłusty czwartek. Zrobisz je w kilka chwil z przepisów Beaty Kartowicz
- Dodaj ten składnik do faworków, a będą idealnie chrupiące
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Mikołaj Rey. M. Zieliński, I. Kaczyńska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN