"W marcu jak w garncu" - gotujemy z widzami Dzień Dobry TVN
Akcja kulinarna "W marcu jak w garncu" zyskała dużą popularność, a gotujący w studiu prowadzący zachęcili widzów Dzień Dobry TVN do dzielenia się swoimi rodzinnymi przepisami na wyśmienite potrawy. Jednym z elementów inicjatywy jest również wizyta reportera w domach zaangażowanych we wspólne pichcenie fanów naszego programu. Mikołaj Rey miał okazję gościć u pani Zofii Walkowiak.
- Przyjechałem dziś do Krotoszyna, by odwiedzić panią Zosię - emerytowaną dyrektorkę przedszkola. Jej przepis na faszerowaną kaczkę przykuł moją uwagę spośród wielu tysięcy innych przepisów, które trafiły do nas w Dzień Dobry TVN - oznajmił miłośnik kuchni.
Pani Zofia poczęstowała go kaczką, którą nadziała kaszą jaglaną i suszonymi owocami. Proces przygotowywania smakowitego dania został zarejestrowany przez kamery.
Jak przebiegała wizyta Mikołaja Reya w domu naszej widzki? Zobacz w umieszczonym na górze strony materiale wideo.
Faszerowana kaczka pani Zosi zachwyciła Mikołaja Reya
Zofia Walkowiak trzy miesiące temu przeszła na emeryturę. Przez dekady pracowała jako nauczycielka, a następnie została dyrektorką przedszkola.
- Była to, powiem szczerze, praca, którą bardzo lubiłam. Była moją pasją. (...) Mój najstarszy absolwent ma 47 lat - zaznaczyła mieszkanka Krotoszyna.
Teraz pani Zosia ma więcej czasu na zajmowanie się wnuczkami, które są częścią 12-osobowej rodziny Walkowiaków. Przy okazji emerytka przyrządza smakowite potrawy. Kaczka, którą przygotowała wraz z Mikołajem Reyem, zachwyciła reportera.
- Ja teraz wiem, co to znaczy być kaczuszką, bo wiem, co to znaczy słowo "odlot". To jest tak pyszne, pierwsza klasa. Złoty medal - rozpływał się nad daniem nasz mistrz kuchni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Joan Roca podczas pierwszej wizyty w Polsce. Co ściągnęło mistrza kuchni aż do Gdańska?
- Czy można nauczyć się gotować w zaledwie jeden dzień? Filip Chajzer podjął wyzwanie
- Jak przygotować hot-dogi dla dzieci? Szybki przepis Sebastiana Olmy
Autor: Berenika Olesińska
Reporter: Radosław Męczykalski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN