Farma dyń hokkaido
Agnieszka i Piotr Wróbel są małżeństwem od ponad 30 lat, a swoją przygodę z prowadzeniem farmy dyń zaczęli całkowicie niespodziewanie. - To jest kompletny przypadek, uzupełnienie dziury, która tutaj się stworzyła. My jesteśmy gospodarstwem zielarskim, a później przeszliśmy siłą rzeczy w ekologiczne gospodarstwo zielarskie. Bo zioła muszą leczyć, a nie truć - podkreślił Piotr.
W gospodarstwie zielarskim Agnieszki i Piotra nie brakuje obfitości jesiennych, czyli dyni hokkaido, którą małżeństwo zna niemal od podszewki. - Dynie są już po selekcji, więc wybierzmy te największe. Intensywny, czerwony kolor dyni świadczy o tym, że ma bardzo dużo beta-karotenu - zaznaczyła Agnieszka.
Keczup z dyni
Agnieszka Wróbel pokazała naszemu reporterowi, jak w łatwy i szybki sposób przygotować idealny keczup z dyni.
- Keczup z dyni to jest dynia połączona z cebulą, papryką i z pomidorem. Wszystkie produkty kroimy na kawałki, bo one potem będą gotowane - pokazała Agnieszka, podkreślając, że dynia hokkaido jest idealna dla leniuszków.
- Następnie wystarczy gotować 20 minut, blendujemy to i mamy. Dodajemy jeszcze przecier i na koniec tymianek - dodała.
Jakie są jeszcze popisowe dania z dyni hokkaido Agnieszki? Zobacz cały materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
- Mikołaj Rey poszukuje nowych smaków. Na Mazowszu odkrył pyzuchy: "Jakie to pyszne!"
- Mikołaj Rey z wizytą na Kaszubach. Zapraszamy do królestwa pachnącego chleba
Autor: Anna Gondecka
Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey