Bartek Bogdan jest rolnikiem ekologicznym. Kocha pracę w polu i zwierzęta hodowlane, o których wie niemal wszystko. W jego pasji i zaangażowaniu nie byłoby nic dziwnego, gdyby nie fakt, że ma zaledwie... 8 lat.
W Lipinach na wschodnim krańcu Mazowsza powstała farma edukacyjna. Jej właścicielem jest były DJ Maciej Dobrosielski.
Dynia hokkaido to niezaprzeczalnie królowa jesieni - smaczna, piękna i do tego zdrowa. Ta odmiana znana jest również jako dynia japońska, która pochodzi z Japonii. Nasz reporter, Mikołaj Rey wybrał się w poszukiwania najlepszej hokkaido w okolicy i trafił prosto do farmy dyń w Unisławie, którą prowadzą Agnieszka i Piotr Wróbel.
Aneta Pająk razem z mężem przeprowadziła się do niewielkiej wsi Wysoka, tuż przy czeskiej granicy. Małżeństwo kupiło popegeerowskie gospodarstwo i zamieszkało w nim razem ze stadem 400 kóz.
Są takie, które można jeść na surowo.
Jak zareagowali nasi prowadzący?
W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji Mikołaj Rey wybrał się do Złotnej, niewielkiej wsi położonej w województwie warmińsko-mazurskim. Pasjonat wyzwań gastronomicznych odwiedził ekologiczne gospodarstwo, słynące z produkcji koziego sera. Jakie niespodzianki przygotowali dla niego właściciele farmy?
W Katowicach w samym środku miasta powstała farma. To miejsce, gdzie mieszkańcy mogą się na chwilę zatrzymać i poobcować z naturą. Takie miejsca powstają już od pewnego czasu na całym świecie i cieszą się dużym zainteresowaniem.
Robert Stockinger wybrał się na farmę w Tryszczynie. Na miejscu porozmawiał z 17-letnim właścicielem Maxem, który od pięciu lat hoduje kury, gęsi i kaczki. Skąd u młodego chłopaka zamiłowanie do zwierząt?
John i Molly Chester mieszkali w Los Angeles. Ona była znanym szefem kuchni, on - zajętym i uznanym filmowcem. Pewnego dnia postanowili zamienić swoje wielkomiejskie życie na spokojną farmę. Z mieszczuchów do rolników? Historia pary stała się kanwą dla filmu "Nasze miejsce na ziemi".
Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość kupowanego przez nas jedzenia. Chcemy, żeby było jak najbardziej naturalne. Doskonale wie o tym kilku mężczyzn z Krakowa, którzy stworzyli ekologiczną farmę w mieście. Odwiedził ich Mikołaj Rey.
Mleko od wielbłąda ma mniej tłuszczu od mleka krowiego, smakuje jak kremówka i mimo że jest słodkie, zalecane jest chorym na cukrzycę. Jakie jeszcze ma zalety? O właściwości mleka wielbłądziego zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Annę Radowicką.
Anna Maria Orru uprawia ogród w środku Sztokholmu, największej aglomeracji miejskiej w Szwecji. Szuka sposobu połączenia architektury i ogródków, miejskich farm. Powszechnie wiadomo, że w czasie pracy w ogrodzie drastycznie spada poziom stresu..