Spotkanie z rolnikiem przyszłości. Czym jest hydroponika?

Mikołaj Rey w poszukiwaniu idealnych ziół
Źródło: Dzień Dobry TVN
Młode rośliny rosną w Bielsku-Białej niezależnie od pory roku. Wszystko dzięki grupie młodych ludzi, którzy uprawiają je w innowacyjnych warunkach. Ich pracy przyjrzał się reporter Dzień Dobry TVN - Mikołaj Rey. Jak wygląda hydroponiczna farma?

Farma z przyszłości - hydroponika

Uprawa w hydroponice to rodzaj nowoczesnego rolnictwa opierający się na uprawie roślin w kulturze wodnej. Tego typu działalnością zajmuje się Jakub Szlachrowski, który prowadzi hydroponiczną farmę. Jak zapewnia "rolnik przyszłości", jego uprawy mają stworzone warunki niemal takie same, lub lepsze, jak w naturze. - U nas sezon trwa 365 dni, pogoda bywa zawodna, ziemia również, więc postanowiliśmy od tego odejść i wejść do środka. Wszelkie uprawy prowadzone są wewnątrz - tłumaczył ekspert.

Kuchnia przyszłości opiera się na ziołach

Jakub Szlachrowski utrzymuje kontakty z szefami kuchni, z którymi konsultuje zapotrzebowanie na swoje niezwykłe zioła, które rewolucjonizują współczesną gastronomię. Kucharze w nowoczesnej kuchni zaprezentowali Mikołajowi Reyowi, jak wykorzystują zioła w swoich daniach. Nasturcja czy rokitnik pojawiły się w menu nie jako dodatek a zaskakujący sos lub sorbet. - Jak wychodzi coś nowego, to mamy kilku szefów kuchni, którzy są dla nas uchem rynku. Puszczamy im na testy. [...] Wtedy to leci dalej, albo nie. To szefowie kuchni wyznaczają naszą drogę - podsumował Jakub Szlachrowski.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Reporter: Tomasz Brzoza

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana