Farma z przyszłości - hydroponika
Uprawa w hydroponice to rodzaj nowoczesnego rolnictwa opierający się na uprawie roślin w kulturze wodnej. Tego typu działalnością zajmuje się Jakub Szlachrowski, który prowadzi hydroponiczną farmę. Jak zapewnia "rolnik przyszłości", jego uprawy mają stworzone warunki niemal takie same, lub lepsze, jak w naturze. - U nas sezon trwa 365 dni, pogoda bywa zawodna, ziemia również, więc postanowiliśmy od tego odejść i wejść do środka. Wszelkie uprawy prowadzone są wewnątrz - tłumaczył ekspert.
Kuchnia przyszłości opiera się na ziołach
Jakub Szlachrowski utrzymuje kontakty z szefami kuchni, z którymi konsultuje zapotrzebowanie na swoje niezwykłe zioła, które rewolucjonizują współczesną gastronomię. Kucharze w nowoczesnej kuchni zaprezentowali Mikołajowi Reyowi, jak wykorzystują zioła w swoich daniach. Nasturcja czy rokitnik pojawiły się w menu nie jako dodatek a zaskakujący sos lub sorbet. - Jak wychodzi coś nowego, to mamy kilku szefów kuchni, którzy są dla nas uchem rynku. Puszczamy im na testy. [...] Wtedy to leci dalej, albo nie. To szefowie kuchni wyznaczają naszą drogę - podsumował Jakub Szlachrowski.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey wyruszył w góry tropem tradycyjnych dań. "Tego się tu nie jadło"
- Mikołaj Rey na plantacji nowalijek: "Chrupiące, smaczne, ekologiczne" Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
Autor: Zofia Wierzcholska
Reporter: Tomasz Brzoza
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN