Mikołaj Rey sprawdził, jakie jedzenie podają w szpitalach. "Ten smak zastępuje dom"

Mikołaj Rey w szpitalu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szpital od kuchni
Szpital od kuchni
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Mikołaj Rey pojechał do Poznania, a dokładniej do szpitala im. Franciszka Raszei, aby sprawdzić, czy jedzenie w placówkach medycznych rzeczywiście - jak się przyjęło mówić - nie jest najlepsze. Postanowił też ugotować coś dla tamtejszych pacjentów.

Szpitalne jedzenie - czy faktycznie jest złe?

W szpitalu im. Franciszka Raszei kierowniczką działu żywienia jest Arleta Nowicka. W załodze ma m.in. Ewę Głowacz, która gotuje tam od 40 lat i jak twierdzi, będzie się tym zajmować, dopóki pozwoli jej zdrowie. Praca nie jest łatwa, ale zadowolenie pacjentów wynagradza trud załogi.

- Najlepszy komplement był taki, że pani, która zastanawiała się, czy rodzić u nas, czy gdzie indziej zobaczyła zdjęcia naszych posiłków w Internecie i przyszła do nas - powiedziała jedna z pracownic kuchni.

Zadowolenie wyraziła także inna z pacjentek szpitala. Nie miała wątpliwości, że dzięki wydawanym posiłkom, czuje się jak u siebie.

- To jedzenie przypomina dom, niż dawny szpital. Smak zastępuje dom - stwierdziła.

Mikołaj Rey gotuje w szpitalu

Mikołaj Rey postanowił dołączyć do kuchennej załogi. Mielił mięso, szatkował warzywa, w tym cukinię, czerwoną kapustę i seler. Jakie dania z nich powstały? Czy smakowały pacjentom? Sprawdzisz to w naszym materiale.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości