Ten owoc jest dla nas najzdrowszy. Koniecznie włącz go do diety

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć skórki owoców cytrusowych?
Dlaczego trzeba myć skórki owoców cytrusowych?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Owoce są niezbędnym i bardzo istotnym elementem naszej diety. Okazuje się, że jeden z nich zdaniem dietetyków ma szczególne dobre właściwości dla organizmu. Który owoc jest najzdrowszy i dlaczego?

Zalecenia dietetyków

Owoce są uważane za zdrowe z kilku powodów, związanych głównie z ich składem odżywczym i korzystnym wpływem na zdrowie. Są bogate w witaminy i minerały, wiele z nich ma wysoką zawartość wody i reguluje poziom cukru we krwi. Choć praktycznie każdy owoc jest korzystny dla funkcjonowania naszego organizmu, to jeden z nich zasługuje na wyróżnienie.

Certyfikowane dietetyczki Elysia Cartlidge i Kristi Ruth są zgodne co do tego, że choć każdy owoc ma swoje zalety, to jagody powinny być dla nas numerem jeden w diecie.

- Jeśli ich odważny kolor nie mówi wystarczająco dużo, borówki zajmują wysokie miejsce na liście najzdrowszych owoców, ponieważ są bogate w różne składniki odżywcze, w szczególności antocyjany i polifenole, które są silnymi substancjami fitochemicznymi - powiedziała Kristi Ruth.

Jagody to nr 1 wśród owoców

Jak tłumaczy Elysia Cartlidge, zawarte w jagodach antocyjany zmniejszają stan zapalny w mózgu, wspomagają pamięć, funkcje poznawcze i nastrój. To sprawia, że ​​są doskonałym wsparciem dla pracy naszego umysłu. Jagody nie są też obojętne dla układu krążenia - regularne spożywanie tego owocu zmniejsza ryzyko chorób serca i ryzyka cukrzycy typu 2.

Dietetyczka zaznacza, że są one zbawienne także dla naszych jelit. - Składniki fitochemiczne znajdujące się w jagodach służą również jako pożywienie dla pożytecznych bakterii jelitowych, a zawartość błonnika jeszcze bardziej zwiększa ich przyjazne dla jelit właściwości - dodaje.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Matczuk

Źródło: yahoo.com

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana