Grzybobranie w środku zimy
Grzybobranie to aktywność popularna szczególnie jesienią. Mało kto wie, że te smaczne dary lasu rosną w leśnym runie również zimą, o czym przekonał się Mikołaj Rey. Reporter spotkał się z mieszkańcami Woli Gardzienickiej, którzy pokazali mu, gdzie można znaleźć grzybowe przysmaki, gdy za oknem panują ujemne temperatury.
- Moje przyjaciółki tak mnie namawiały: "Idź na grzyby, one są fajne, smaczne". [...] Chodzimy, praktycznie codziennie, robimy fajne dania z tego. Miały racje moje kumpele – stwierdziła Magda, zapytana jak zrodziła się jej nietypowa pasja.
Zimowe grzyby w polskiej kuchni
Magda i Przemysław grzybów szukają nie w ściółce leśnej, a na korze drzew. Bardzo uważają na to, by ich hobby nie naruszało zastanej przyrody, dlatego starają się zostawić część grzybów w ich naturalnym otoczeniu.
Przewodnikom i Mikołajowi udało się znaleźć m.in.: płomienice zimowe, uszaki, "masło czarownicy", "uszy judasza", które później przyrządzili na wspólny obiad. Cześć grzybów usmażono na maśle, inne dodano do omletu. Te, które nie nadawały się do spożycia, przeznaczono do wyrobu naturalnego balsamu do rąk.
- Bardzo proste, ale jakże zimowe dary lasu. Dla mnie to jest premiera – zachwycał się Mikołaj Rey.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Najbardziej niebezpieczne grzyby. Badacze wskazali 19 gatunków
- Czy grzyb z "The Last of Us" istnieje? "Za niemal całkowitą zagładą cywilizacji stoi grzyb z rodzaju Ophiocordyceps"
- Rewolucyjny pomysł Polki. Stworzyła meble z grzybów
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN