Zupa kalafiorowa z kurkami
Składniki:
1 cebula pokrojona w kostkę
500 g kurek
1/2 łyżeczki kozieradki mielonej
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1/2 kalafiora podzielonego na różyczki
1 marchewka starta na tarce
1,5 l wody lub wywaru
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta soli
szczypta pieprzu
100 g słodkiej śmietanki
garść posiekanego koperku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj kurki oraz kozieradkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i kalafiora, zalej wodą lub wywarem, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj ok. 10 min. Następnie dodaj sól, pieprz i śmietankę. Zagotuj. Na koniec udekoruj koperkiem.
Sos pomidorowy z papryką i cynamonem
Składniki:
2 żółte papryki
2 cebule czerwone
1 kg pomidorów bez skóry
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z pomarańczy
100 ml wody
Do podania: dowolny makaron
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na łyżce oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dodaj sól oraz miód i gotuj bez przykrycia ok. pół godziny. Następnie dodaj cynamon oraz sok z pomarańczy i doprowadź do wrzenia. Podawaj z makaronem.
Zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy
Składniki:
4 kolby kukurydzy
3 czerwone papryki
1 łyżka masła
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
150 ml słodkiej śmietanki
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 łyżki serka białego do smarowania (można zastąpić kwaśną śmietaną)
Przygotowanie:
Kukurydzę ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych i soli. Wyciągnij kolby, lecz pozostaw wodę, w której się gotowały. Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła. Dodaj wodę, w której gotowała się kukurydza i gotuj 8 min. Następnie dodaj odcięte ziarenka kukurydzy, wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Pozostaw kilka ziarenek do dekoracji. Zmiksuj warzywa ze słodką śmietanką. Dopraw do smaku i udekoruj na talerzu pozostałymi ziarenkami i kleksem z serka.
Deser jaglany z malinami
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżka miodu
300 g świeżych malin
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni
sok z cytryny
Przygotowanie:
250 g malin zmiksuj na gładki mus. Kasze ugotuj w proporcji 2:1 z cynamonem (dwa razy więcej wody w stosunku do kaszy). Gdy kasza się ugotuje, zmiksuj ją na gładki krem wraz z miodem i sokiem z cytryny. Dodaj malinowy mus i dalej miksuj. Następnie przelej do miseczek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj udekorowane resztką malin i płatkami migdałowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN