Tani i pożywny deser jaglany z malinami

W każdy czwartek w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha będzie przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Dzisiaj na naszym stole pojawiły się: zupa kalafiorowa z kurkami, sos pomidorowy z papryką i cynamonem, zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy oraz deser jaglany z malinami.

Zupa kalafiorowa z kurkami

Składniki:

1 cebula pokrojona w kostkę

500 g kurek

1/2 łyżeczki kozieradki mielonej

3 ziemniaki pokrojone w kostkę

1/2 kalafiora podzielonego na różyczki

1 marchewka starta na tarce

1,5 l wody lub wywaru

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

szczypta soli

szczypta pieprzu

100 g słodkiej śmietanki

garść posiekanego koperku

1 łyżka masła

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj kurki oraz kozieradkę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i kalafiora, zalej wodą lub wywarem, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj ok. 10 min. Następnie dodaj sól, pieprz i śmietankę. Zagotuj. Na koniec udekoruj koperkiem.

Sos pomidorowy z papryką i cynamonem

Składniki:

2 żółte papryki

2 cebule czerwone

1 kg pomidorów bez skóry

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka miodu

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki cynamonu

sok z pomarańczy

100 ml wody

Do podania: dowolny makaron

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na łyżce oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dodaj sól oraz miód i gotuj bez przykrycia ok. pół godziny. Następnie dodaj cynamon oraz sok z pomarańczy i doprowadź do wrzenia. Podawaj z makaronem.

Zupa krem z czerwonych papryk i kukurydzy

Składniki:

4 kolby kukurydzy

3 czerwone papryki

1 łyżka masła

2 listki laurowe

3 ziela angielskie

150 ml słodkiej śmietanki

szczypta soli

szczypta pieprzu

4 łyżki serka białego do smarowania (można zastąpić kwaśną śmietaną)

Przygotowanie:

Kukurydzę ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, listków laurowych i soli. Wyciągnij kolby, lecz pozostaw wodę, w której się gotowały. Paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła. Dodaj wodę, w której gotowała się kukurydza i gotuj 8 min. Następnie dodaj odcięte ziarenka kukurydzy, wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Pozostaw kilka ziarenek do dekoracji. Zmiksuj warzywa ze słodką śmietanką. Dopraw do smaku i udekoruj na talerzu pozostałymi ziarenkami i kleksem z serka.

Deser jaglany z malinami

Składniki:

150 g kaszy jaglanej

1 szklanka jogurtu greckiego

1 łyżka miodu

300 g świeżych malin

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni

sok z cytryny

Przygotowanie:

250 g malin zmiksuj na gładki mus. Kasze ugotuj w proporcji 2:1 z cynamonem (dwa razy więcej wody w stosunku do kaszy). Gdy kasza się ugotuje, zmiksuj ją na gładki krem wraz z miodem i sokiem z cytryny. Dodaj malinowy mus i dalej miksuj. Następnie przelej do miseczek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj udekorowane resztką malin i płatkami migdałowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości