Materiał promocyjny

Wegetariańska kuchnia Andrzeja Polana. Jak przygotować pyszne i bezmięsne dania?

Pyszne i zdrowe obiady bez mięsa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Z tej okazji Andrzej Polan pokazał, jak przygotować fenomenalne dania z wykorzystaniem tofu klasycznego i wędzonego. Sprawdź jego przepisy na lasagne kalafiorowe z wędzonym tofu, brukselkę z serem tofu, karczochami i śliwką oraz zapiekankę dyniową z chrupiącymi grzankami i serem tofu.

Lasagne kalafiorowe z wędzonym tofu, soczystym selerem naciowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • opakowanie makaronu do lasagne
    • 3-4 ziemniaki
      • 2 kalafiory
        • 100 g masła
          • 4 opakowania sera tofu wędzonego
            • łyżeczka cukru trzcinowego
              • 250 ml śmietanki 36%
                • 100 g migdałów w słupkach
                  • pęczek szczypiorku
                    • seler naciowy
                      • olej rzepakowy
                        • ocet jabłkowy

                          Sposób przygotowania

                          1. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
                            1. Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki. 2/3 kalafiora i ziemniaki przesmażamy na 100 g masła, dodajemy cukier trzcinowy, podlewamy śmietanką i gotujemy do miękkości.
                              1. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką do smaku. Po ugotowaniu miksujemy na krem.
                                1. Pozostały kalafior obsmażamy na patelni, dodajemy migdały, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy i łączymy z tofu wędzonym.
                                  1. Plastry makaronu surowego przekładamy zarówno puree z warzyw, jak i też różyczkami kalafiora z serem tofu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
                                    1. Lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 40 minut.
                                      1. Seler kroimy w gwizdki, dodajemy szczypiorek, ocet jabłkowy i niedużą ilość oleju rzepakowego.
                                        1. Sałatkę podajemy na upieczonej porcji lasagne.

                                          Brukselka z serem tofu, karczochami i śliwką - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • 500 g brukselki
                                            • 2 opakowania sera tofu wędzonego
                                              • 500 g ziemniaków
                                                • 100 g masła
                                                  • ostra papryka
                                                    • kminek mielony
                                                      • 2 cebule czerwone
                                                        • 60 g mąki pszennej
                                                          • 600 ml mleka
                                                            • 300 g śliwki węgierki
                                                              • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Ziemniaki gotujemy, obieramy i kroimy w plastry.
                                                                  1. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na połowie masła, lekko karmelizując ją.
                                                                    1. Dodajemy brukselkę podzieloną na listki, środki przekrojone na pół. Dodajemy przyprawy i zestawiamy z ognia.
                                                                      1. Część ziemniaków wykładamy na dno naczynia, następnie układamy przesmażoną brukselkę z cebulą, porwany ser tofu wędzony.
                                                                        1. Pozostałe masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy i zalewamy gorącym mlekiem.
                                                                          1. Powstały sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem, gałką musztatołową.
                                                                            1. Zapiekankę zalewamy beszamelem, wierzch posypujemy pozostałym serem tofu.
                                                                              1. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 25 minut.
                                                                                1. Śliwki przesmażamy na miodzie i wykładamy na wierzch naszej gotowej zapiekanki.  

                                                                                  Zapiekanka dyniowa z chrupiącymi grzankami i serem tofu - przepis krok po kroku

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • dynia hokkaido
                                                                                    • 2 cebule czerwone
                                                                                      • bagietka
                                                                                        • 4 jabłka
                                                                                          • 2 opakowania sera tofu wędzonego
                                                                                            • 100 g orzechów laskowych lub włoskich mielonych
                                                                                              • rozmaryn świeży
                                                                                                • olej rzepakowy
                                                                                                  • 300 ml śmietany 18%
                                                                                                    • 4 jajka
                                                                                                      • gałka muszkatołowa
                                                                                                        • miód
                                                                                                          • masło klarowane

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            1. Dynię dzielimy na małe porcje, jabłka na cząstki, cebulę w piórka.
                                                                                                              1. Wszystko układamy na blaszce, polewamy miodem, masłem rozpuszczonym i wstawiamy do pieczenia nagrzanego do 180 st. C na około 30 minut.
                                                                                                                1. Bagietkę kroimy w cienkie kromki.
                                                                                                                  1. Śmietankę łączymy z jajkami, mielonymi orzechami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. W takiej miksturze obtaczamy bagietkę. Odstawiamy na kilka minut.
                                                                                                                    1. Dynię wraz z jabłkami i cebulą wykładamy w naczyniu żaroodpornym, ser tofu kruszymy po wierzchu.
                                                                                                                      1. Całość zalewamy pozostałą śmietanką, na wierzch wykładamy kromki bagietki.
                                                                                                                        1. Dociskamy od wierzchu i zapiekamy w 180 st. C przez około 20 minut

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana