Na olej w potrawach większość z nas patrzy trochę po macoszemu. To poważny błąd, szczególnie jeśli myślimy o olejach roślinnych, w tym naszym rodzimym oleju rzepakowym. Jakie są korzyści z wprowadzenia go do codziennej diety? Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana na przepyszne dania z wykorzystaniem polskiego "płynnego złota".
Kwasy tłuszczowe w diecie
Termin „kwasy tłuszczowe” znany jest z pewnością wszystkim, którzy przywiązują wagę do sposobu żywienia i zbilansowanej diety. Szczególnie bliski powinien być więc sercom matek, którym zależy na prawidłowym i zdrowym rozwoju ich dzieci. Fantastycznym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest, oczywiście, mleko matki, jednak prawidłowa podaż wartości odżywczych musi być kontynuowana już po rozszerzeniu diety malucha.
WHO- Światowa Organizacja Zdrowia wydała jakiś czas temu rekomendację, w której wskazano, że nawet 45 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka powinna pochodzić właśnie z tłuszczów. Warto zwrócić uwagę na to, aby, oprócz dawki energii dostarczały one także wartościowych składników. W oleju rzepakowym zawarte są cenne kwasy omega-6: linolowy LA oraz omega-3: alfa-linolenowy ALA w idealnej dla zdrowia proporcji 2:1. Oba należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej rzepakowy: kiedy wprowadzić go do diety dziecka?
Zgodnie ze wspomnianą już rekomendacją Światowej organizacji zdrowia w diecie niemowlaka (olej rzepakowy można podawać dzieciom od 6. Miesąca życia, mogą go spożywać także kobiety w ciąży) powinno znaleźć się 10-20 g oleju roślinnego. Nasz rodzimy olej rzepakowy to fantastyczne źródło wartościowych substancji odżywczych. Zawiera nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż rozsławiona na całym świecie oliwa z oliwek, a dodatkowo jest źródłem witamin E, K oraz prowitaminy A. „Cudze chwalicie, swego nie znacie”? W tym przypadku z całą pewnością tak. Wystarczą 1-2 łyżki oleju rzepakowego, żeby dostarczyć maluchowi odpowiedniej ilości kwasów omega-6 i omega-3. Co więcej, olej rzepakowy wspomaga także prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia oraz wpływa prawidłowe funkcjonowania mózgu.
Jak wprowadzić go do diety malucha? To banalnie proste - odrobinę oleju rzepakowego można wlać do zupek lub przecierów przygotowanych dla dzieci. Ciekawym doświadczeniem może być także wylanie kilku kropli na talerzyk i podsunięcie go maluchowi razem z pokrojonym w małe kawałki chlebem – wtedy, oprócz zadbania o zdrową dietę rozwijamy także umiejętności motoryczne dziecka, które powinno chwycić pieczywo i umoczyć je w oleju, a następnie włożyć do buzi.
Papryka pieczona w marynacie z oleju rzepakowego, estragonu i winogron
Składniki:
Po 2szt papryki żółtej, zielonej i czerwonej;
500g winogron mołdawskich.
Zalewa:
500ml wody;
160ml oleju rzepakowego;
120ml octu 10%;
160g cukru;
estragon świeży lub suszony;
kilka słoików do zrobienia przetworów.
Sposób przygotowania:
Paprykę smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku na brązowy kolor, pod koniec dodajemy winogrona. wyjmujemy i wrzucamy do zimnej wody. To pozwoli łatwiej zdjąć skórkę z papryki. Obraną, oczyszczoną przekładamy do czystego słoika, dodajemy winogrona i zalewamy wszystko zalewą gorącą.
Rogaliki z makiem
Składniki:
250 ml mleka;
35g drożdży;
100g cukru;
500g mąki;
szczypta soli;
3 żółtka;
100ml oleju rzepakowego;
mak do posypania.
Sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, połowy mąki i cukru przygotowujemy rozczyn,, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tak się stanie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze kawałki. Rozwałkowujemy i zwijamy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 200 stopni, czas około 12 minut.
Burak i wiśnia
Składniki:
1 kg buraków podłużnych;
400 g wiśni mrożonych;
2 laski wanilii;
500 ml wody;
160 ml oleju rzepakowego;
200 ml soku jabłkowego;
200 g cukru;
goździki.
Sposób przygotowania:
Buraki kroimy w kostkę, łączymy z wiśniami. Dodajemy wanilię. Składniki do zalewy zagotowujemy i zalewamy buraki i wiśnie w słoikach.
Sernik kremowy
Składniki:
1 kg sera mielonego;
6 jajek;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
200 ml oleju rzepakowego;
2 szt budyniu waniliowego;
200 g cukru.
Sposób przygotowania:
Ser miksujemy, dodajemy jajka, budynie, mąkę, cukier, olej. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 stopni.
Grzyby w słoiku
Składniki:
1 kg maślaków;
4 szt. cebuli;
cząber, kminek;
sól, pieprz czarny;
300 ml oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy używając minimum wody, lepiej zrobić to za pomocą nożyka i pędzelka. W garnku zagotowujemy wodę i chwilę parzymy grzyby, odcedzamy. Olej podgrzewamy i dodajemy cebulę. Kiedy tylko cebula odda zapach lekko podrumienionej, dodajemy grzyby. Zmniejszamy ogień i gotujemy w oleju 10 minut. Tak przygotowane przekładamy do słoików, zalewamy gorącym olejem i odstawiamy odwrócone słoikiem do góry nogami.
Ciasto z kruszonką serową idealne do grzybów
Składniki:
1 szkl. mąki;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
proszek do pieczenia;
sól;
4 jajka;
1/2 szkl. oleju rzepakowego;
1 łyżka cukru.
Kruszonka:
200g mąki;
100g sera żółtego;
sól;
rozmaryn świeży.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy i kruszmy po grzybach. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.