Materiał promocyjny

Olej rzepakowy to nasze narodowe płynne złoto. Jak wykorzystać go w kuchni?

W słoiku i na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na olej w potrawach większość z nas patrzy trochę po macoszemu. To poważny błąd, szczególnie jeśli myślimy o olejach roślinnych, w tym naszym rodzimym oleju rzepakowym. Jakie są korzyści z wprowadzenia go do codziennej diety? Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana na przepyszne dania z wykorzystaniem polskiego "płynnego złota".

Kwasy tłuszczowe w diecie

Termin „kwasy tłuszczowe” znany jest z pewnością wszystkim, którzy przywiązują wagę do sposobu żywienia i zbilansowanej diety. Szczególnie bliski powinien być więc sercom matek, którym zależy na prawidłowym i zdrowym rozwoju ich dzieci. Fantastycznym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest, oczywiście, mleko matki, jednak prawidłowa podaż wartości odżywczych musi być kontynuowana już po rozszerzeniu diety malucha.

WHO- Światowa Organizacja Zdrowia wydała jakiś czas temu rekomendację, w której wskazano, że nawet 45 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka powinna pochodzić właśnie z tłuszczów. Warto zwrócić uwagę na to, aby, oprócz dawki energii dostarczały one także wartościowych składników. W oleju rzepakowym zawarte są cenne kwasy omega-6: linolowy LA oraz omega-3: alfa-linolenowy ALA w idealnej dla zdrowia proporcji 2:1. Oba należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej rzepakowy: kiedy wprowadzić go do diety dziecka?

Zgodnie ze wspomnianą już rekomendacją Światowej organizacji zdrowia w diecie niemowlaka (olej rzepakowy można podawać dzieciom od 6. Miesąca życia, mogą go spożywać także kobiety w ciąży) powinno znaleźć się 10-20 g oleju roślinnego. Nasz rodzimy olej rzepakowy to fantastyczne źródło wartościowych substancji odżywczych. Zawiera nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż rozsławiona na całym świecie oliwa z oliwek, a dodatkowo jest źródłem witamin E, K oraz prowitaminy A. „Cudze chwalicie, swego nie znacie”? W tym przypadku z całą pewnością tak. Wystarczą 1-2 łyżki oleju rzepakowego, żeby dostarczyć maluchowi odpowiedniej ilości kwasów omega-6 i omega-3. Co więcej, olej rzepakowy wspomaga także prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia oraz wpływa prawidłowe funkcjonowania mózgu. Jak wprowadzić go do diety malucha? To banalnie proste - odrobinę oleju rzepakowego można wlać do zupek lub przecierów przygotowanych dla dzieci. Ciekawym doświadczeniem może być także wylanie kilku kropli na talerzyk i podsunięcie go maluchowi razem z pokrojonym w małe kawałki chlebem – wtedy, oprócz zadbania o zdrową dietę rozwijamy także umiejętności motoryczne dziecka, które powinno chwycić pieczywo i umoczyć je w oleju, a następnie włożyć do buzi.

Papryka pieczona w marynacie z oleju rzepakowego, estragonu i winogron

Składniki:

  • Po 2szt papryki żółtej, zielonej i czerwonej;
    • 500g winogron mołdawskich.
      • Zalewa:
        • 500ml wody;
          • 160ml oleju rzepakowego;
            • 120ml octu 10%;
              • 160g cukru;
                • estragon świeży lub suszony;
                  • kilka słoików do zrobienia przetworów.

                    Sposób przygotowania:

                    Paprykę smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku na brązowy kolor, pod koniec dodajemy winogrona. wyjmujemy i wrzucamy do zimnej wody. To pozwoli łatwiej zdjąć skórkę z papryki. Obraną, oczyszczoną przekładamy do czystego słoika, dodajemy winogrona i zalewamy wszystko zalewą gorącą. 

                    Rogaliki z makiem

                    Składniki:

                    • 250 ml mleka;
                      • 35g drożdży;
                        • 100g cukru;
                          • 500g mąki;
                            • szczypta soli;
                              • 3 żółtka;
                                • 100ml oleju rzepakowego;
                                  • mak do posypania.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Z mleka, drożdży, połowy mąki i cukru przygotowujemy rozczyn,, odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tak się stanie dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na mniejsze kawałki. Rozwałkowujemy i zwijamy rogaliki, smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 200 stopni, czas około 12 minut.

                                    Burak i wiśnia 

                                    Składniki:

                                    • 1 kg buraków podłużnych;
                                      • 400 g wiśni mrożonych;
                                        • 2 laski wanilii;
                                          • 500 ml wody;
                                            • 160 ml oleju rzepakowego;
                                              • 200 ml soku jabłkowego;
                                                • 200 g cukru;
                                                  • goździki.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Buraki kroimy w kostkę, łączymy z wiśniami. Dodajemy wanilię. Składniki do zalewy zagotowujemy i zalewamy buraki i wiśnie w słoikach. 

                                                    Sernik kremowy

                                                    Składniki:

                                                    • 1 kg sera mielonego;
                                                      • 6 jajek;
                                                        • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
                                                          • 200 ml oleju rzepakowego;
                                                            • 2 szt budyniu waniliowego;
                                                              • 200 g cukru.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Ser miksujemy, dodajemy jajka, budynie, mąkę, cukier, olej. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok. 60 minut w temp. 170 stopni. 

                                                                Grzyby w słoiku

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg maślaków;
                                                                  • 4 szt. cebuli;
                                                                    • cząber, kminek;
                                                                      • sól, pieprz czarny;
                                                                        • 300 ml oleju rzepakowego.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Grzyby oczyszczamy używając minimum wody, lepiej zrobić to za pomocą nożyka i pędzelka. W garnku zagotowujemy wodę i chwilę parzymy grzyby, odcedzamy. Olej podgrzewamy i dodajemy cebulę. Kiedy tylko cebula odda zapach lekko podrumienionej, dodajemy grzyby. Zmniejszamy ogień i gotujemy w oleju 10 minut. Tak przygotowane przekładamy do słoików, zalewamy gorącym olejem i odstawiamy odwrócone słoikiem do góry nogami. 

                                                                          Ciasto z kruszonką serową idealne do grzybów

                                                                          Składniki:

                                                                          • 1 szkl. mąki;
                                                                            • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
                                                                              • proszek do pieczenia;
                                                                                • sól;
                                                                                  • 4 jajka;
                                                                                    • 1/2 szkl. oleju rzepakowego;
                                                                                      • 1 łyżka cukru.
                                                                                        • Kruszonka:
                                                                                          • 200g mąki;
                                                                                            • 100g sera żółtego;
                                                                                              • sól;
                                                                                                • rozmaryn świeży.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Wszystkie składniki miksujemy i kruszmy po grzybach. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

                                                                                                  Aktualnie czytasz: Olej rzepakowy to nasze narodowe płynne złoto. Jak wykorzystać go w kuchni?
                                                                                                  Aktualnie czytasz: Olej rzepakowy to nasze narodowe płynne złoto. Jak wykorzystać go w kuchni?

                                                                                                  Reporter: Andrzej Polan

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: mat. prasowe

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana