Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Grzyby
Twardzioszek przydrożny - co to za grzyb?
Twardzioszek przydrożny to niewielki grzyb o charakterystycznym kapeluszu i wyraźnych blaszkach. Często rośnie gromadnie, a nawet robi tak zwane czarcie kręgi. Z tego powodu często uważany jest za grzyba niejadalnego, a przez niektórych nawet trującego. Jest jednak zupełnie inaczej. Chociaż faktycznie trzeba ich dużo nazbierać, aby móc cieszyć się smakiem, to wybitni grzybiarze uważają, że zdecydowanie warto.
Jak rozpoznać twardzioszka przydrożnego?
Twardzioszek przydrożny to naprawdę niewielki grzyb. Jego kapelusz osiąga średnicę do 6 cm i na wysokość dorasta on również na zaledwie 6-7 cm. Ma cieniutką nóżkę w porównaniu do rozłożystego, dużego kapelusza. Jest skórzasto-żółtej barwy lub ochrowo-brązowej. Jeśli mało pada, może robić się wręcz białawy. Z wiekiem kapelusz grzyba się wypłaszcza. Ma bardzo rzadkie białawe blaszki, które podczas suszy są niemal białe, a po zwilżeniu ciemnieją.
Gdzie szukać twardzioszka przydrożnego?
Twardzioszek przydrożny nie jest wybitnie wymagającym grzybem. Można go spotkać w wielu miejscach - na łąkach i pastwiskach, ale także na trawnikach i w ogrodach. Często rośnie na brzegu lasu, w pobliżu ścieżek i dróg. Trudniej spotkać go w środku lasu, w głębokim podszycie.
Z czym można pomylić twardzioszka przydrożnego?
Twardzioszek najczęściej mylony jest z trującymi lejówkami - liściową i jadowitą. Te mają jednak większe i bardziej mięsiste kapelusze. W przypadku liściowej dorasta on do 10 cm, a jadowitej - 5 cm. Wszystkie trzy grzyby są niewysokie i mają stosunkowo cienki trzony. Obie liściówki są trujące i mogą być przyczyną poważnych zatruć. Jak więc je rozpoznać?
Twardzioszki mają znacznie twardszy, ale również elastyczny trzon. Lejówki mają z kolei kruche nóżki, które łatwo pękają. Nasz jadalny przysmak twardzioszek ma również węższe blaszki pod kapeluszem i jest ich mniej. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ pomyłka może nas drogo kosztować. Jeśli nie jesteśmy pewni - nie zbierajmy grzyba, a jeśli koniecznie chcemy - skonsultujmy się ze specjalistami, np. w lokalnej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Co można zrobić z twardzioszka przydrożnego?
Z twardzioszka można przygotować pyszny sos grzybowy. Należy jednak pamiętać, że do jego przygotowania wykorzystuje się jedynie kapelusze. Trzon jest twardy i łykowaty, przez co nie ma zbyt wysokich wartości smakowych. Kapelusze nadają się również do marynowania czy suszenia.
Zobacz także:
- Grzyby psiaki, czyli niejadalne odmiany grzybów. Jakich grzybów należy unikać?
- Grzyby blaszkowe – charakterystyka oraz odmiany: jadalne, niejadalne i trujące
- Grzyby jadalne blaszkowe – jak odróżnić je od trujących? Poznaj najpopularniejsze grzyby blaszkowe, które możesz włączyć do menu
Autor: Teofila Siewko
Źródło: wikipedia/grzybofil/encyklopedialesna
Źródło zdjęcia głównego: Leonora Oates/Getty Images