Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Sprawdzone przepisy

Krokiety
Tomasz Urbanek/East News
Źródło: Dzien Dobry TVN
Krokiety z kapustą i grzybami to przepyszna potrawa, którą można podawać m.in. na wigilię. Należy jednak pamiętać, że samo przygotowanie jej wymaga sporo czasu – już dzień wcześniej należy np. namoczyć suszone grzyby. Jak zrobić pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które oczarują nawet mamę i babcię? Sprawdź.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nic w tym dziwnego – bez tej potrawy święta nie byłyby takie same. Krokiety kochają i dzieci, i dorośli, a swoim smakiem mogą rywalizować jedynie z pierogami. Dowiedz się, jak przygotować świąteczne krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis idealny na wigilię

Poznaj klasyczny, sprawdzony i dobry przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

Składniki (na 4 porcje):

Farsz do krokietów:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
    • 1 duża cebula,
      • 500 g suszonych grzybów,
        • 3 łyżki oleju,
          • 2 liście laurowe,
            • 4 ziarna ziela angielskiego,
              • 4 ziarna pieprzu,
                • sól, pieprz, przyprawy.

                  Ciasto naleśnikowe na krokiety:

                  • 1 szklanka mąki pszennej,
                    • 2 jajka,
                      • 2 łyżki oleju,
                        • 2 szklanki mleka,
                          • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
                            • szczypta soli,
                              • olej.

                                Panierka do krokietów:

                                • 2 jajka,
                                  • sól i pieprz,
                                    • bułka tarta,
                                      • olej.

                                        Przygotowanie ciasta:

                                        1. Aby wykonać ciasto na krokiety z kapustą i grzybami , do miski wlej mleko, wsyp mąkę, dodaj jajka, proszek do pieczenia, olej i sól. Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na 10 min, aż zgęstnieją. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
                                          1. Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość oleju.
                                            1. Przy pomocy chochli równomiernie rozlej ciasto na patelni.
                                              1. Ciasto powinno nabrać konsystencji cienkich naleśników w jasnym kolorze. Podsmaż je po obu stronach, przewracając łopatką.
                                                1. Kiedy usmażysz wszystkie naleśniki, rozłóż je na talerzu, a od góry przykryj drugim talerzem, odstaw i poczekaj aż zmiękną – dzięki temu będą się łatwiej zwijały. Krokiety będą idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego podczas kolacji wigilijnej.

                                                  Przygotowanie farszu:

                                                  1. Aby przygotować farsz na krokiety z kapustą i grzybami, namocz dzień wcześniej suszone grzyby i przykryj je. Gotuj grzyby do momentu aż zmiękną.

                                                  2. Wypłucz kiszoną kapustę i gotuj ją, aż stanie się miękka. W międzyczasie dodaj do niej liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.

                                                  3. Odcedź kapustę i pokrój ją na małe kawałeczki.

                                                  4. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni.

                                                  5. Dodaj kapustę do cebuli. Pokrój grzyby i również je dodaj.

                                                  6. Duś wszystkie składniki przez 30 min, mieszając stale całość. Dodaj do mieszanki soli, pieprzu i innych przypraw.

                                                  7. Odstaw farsz do ostygnięcia, a następnie rozsmaruj go równomiernie na każdym naleśniku. Zwiń całość w kopertę (zawijając 2 boki do środka) lub w rulonik.

                                                  Przygotowanie panierki:

                                                  1. Krokiety z kapustą i grzybami suszonymi namocz w jajku oraz bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka po obu stronach stanie się złocista.

                                                  2. Przygotowane krokiety możesz podawać razem z barszczem.

                                                  Jak zamrozić krokiety z kapustą i grzybami ? Jeśli zrobisz dużo krokietów, bez problemu możesz je włożyć do pojemników, a następnie do zamrażarki. Placki naleśnikowe można mrozić również bez farszu, a ten – przygotować dopiero przed podaniem.

                                                  Przepis na krokiety z kapustą, grzybami i mięsem

                                                  Pyszne krokiety z kapustą i grzybami możesz dodatkowo wzbogacić smakiem mięsa drobiowego.

                                                  Składniki (na 25 krokietów):

                                                  • 25 naleśników,
                                                    • 800 g mięsa mielonego drobiowego,
                                                      • 400 g kapusty kiszonej,
                                                        • 3 cebule,
                                                          • 1 szklanka grzybów suszonych.
                                                            • 4 jajka,
                                                              • bułka tarta,
                                                                • olej,
                                                                  • przyprawy.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    • Ugotuj mięso drobiowe. Zmiel mięso w maszynce o niewielkich otworach.
                                                                      • Odciśnij kiszoną kapustę, a następnie ją posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, suszone grzyby namocz w chłodnej wodzie, a następnie je posiekaj.
                                                                        • Podsmaż cebulę na patelni, wsyp do niej trochę soli. W momencie, gdy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię grzyby i smaż całość.
                                                                          • Po chwili smażenia do grzybów i cebuli dodaj kapustę, następnie podlej całość wodą, w której wcześniej moczyły się grzyby. Smaż mieszankę na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta stanie się miękka. Dopraw całość przyprawami.
                                                                            • Do miski włóż mielone mięso. Dodaj do niego jajko, trochę przypraw i całość wymieszaj.
                                                                              • Farsz rozłóż na naleśnikach i złóż całość w odpowiedni kształt, zaginając do środka boki. Zamocz naleśniki w jajku i w bułce tartej, a następnie wszystko smaż na patelni do momentu, aż po obu stronach skórka stanie się złocista.

                                                                                Zobacz też:

                                                                                Przepis na uszka z grzybami według Agnieszki Kręglickiej

                                                                                Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok

                                                                                Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                                Zobacz wideo: Krokiety gryczane z halibutem

                                                                                Źródło: x-news

                                                                                Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Dzien Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości