To ostatnie święta z żywym karpiem? "On przechodzi stres: transport, hormony"

Mariusz Zieliński
Źródło: Dzień Dobry TVN
Karpie głosu nie mają
Karpie głosu nie mają
Karp - król wigilijnego stołu
Karp - król wigilijnego stołu
Coraz mniej Polaków zainteresowanych jest kupowaniem żywego karpia na Boże Narodzenie. Jak wygląda hodowla ryby i czy tegoroczne święta będą ostatnimi, podczas których kupimy to zwierzę żywe opowiedzieli w Dzień Dobry TVN Mariusz Zieliński - dziennikarz programu "Uwaga! TVN" oraz dziennikarz TVN24 Radek Mróz.

Jak wygląda krótkie życie karpia?

Karp to ryba tradycyjnie podawana na polskich stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Zgodnie z obyczajem była trzymana w domowej wannie, a później zabijana - tuż przed Wigilią. Politycy Koalicji Obywatelskiej zastanawiają się nad wprowadzeniem zakazu sprzedaży tego żywego zwierzęcia. Z tego powodu dziennikarz programu "Uwaga! TVN" sprawdził, w jakich warunkach przetrzymywane są karpie w hodowlach i jak wygląda ich przedświąteczny żywot.

- Rybka znajduje się w magazynach. Przewozi się go na żywo, w specjalistycznych basenach. Zależy nam by ta ryba była w jak najlepszej kondycji, jak najświeższa i jak najbardziej ekologicznie podana [...] Po transporcie przetrzymywany jest w basenach. [...] Klient jeśli chce kupić karpia, dostanie go jedynie w formie ubitej - tłumaczył bohater reportażu "Uwagi! TVN", Dawid Tarasiewicz z Gospodarstwa Rybackiego w Iławie.

Jak przekonuje prof. Marcin Urbaniak z Instytutu Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, im dłużej trwa transport ryby do sklepu i przetrzymywanie jej, w organizmie wytwarzane są hormony stresu, przez co zwierzę przez staje być świeże.

Dlaczego nie warto kupować żywego karpia?

W Dzień Dobry TVN na temat humanitarnej śmierci karpi wypowiedzieli się dziennikarze Mariusz Zieliński i Radek Mróz. Pierwszy z redaktorów przekonywał, że jeśli chcemy zjeść rybę na święta, powinniśmy udać się do hodowli i osobiście wybrać karpia, który nas interesuje.

- Jak widzieliśmy w materiale, to nie jest ani świeży, ani zdrowy karp, bo on przechodzi stres: transport, hormony, które się tam kumulują. Ja bym nie kupił żywego karpia - przekonywał Mariusz Zieliński. Według badań społecznych ponad 70 procent Polaków nie planuje zakupu żywej ryby. Na co zatem zwrócić uwagę, gdy chcemy kupić filet? Świeży karp powinien mieć jasne oczy, a skrzela muszą być jasnoczerwone lub różowe. - Jak się okazuje, większość Polaków wcale nie chce kupować żywego karpia i nie chce brać na siebie tego cierpienia i konieczności uśmiercenia zwierzęcia - podsumował Radek Mróz. Więcej na temat cierpienia karpi w najnowszej "Uwadze" w TVN o 19:50.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości