Naukowcy alarmują. Popularny słodzik może zwiększać ryzyko zawału oraz udaru mózgu

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiedy przedawkujesz cukier...
Kiedy przedawkujesz cukier...
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Cukier od lat jest uznawany za "cichego zabójcę" i głównego winowajcę otyłości, dlatego wiele osób zaczęło korzystać ze słodzika o nazwie erytrol, który do tej pory uważano za zdrowszy zamiennik. Ostatnio jednak pojawiły się wątpliwości. Do jakich wniosków doszli naukowcy?

Erytrol jest szkodliwy?

Biały cukier od wielu lat jest uznawany za wroga każdej osoby będącej na diecie lub starającej się prowadzić zdrowy tryb życia. Kaloryczny i uzależniający, szybko znalazł "zdrowsze" zamienniki. Jednym z nich jest, popularny w ostatnim czasie, erytrol, który nadaje się niemal do każdego produktu czy posiłku.

Tymczasem, jak podało TVN24, według najnowszych badań, opublikowanych na łamach czasopisma naukowego "Nature Medicine", słodzik ten może przyczyniać się do wzmożonego ryzyka wystąpienia niektórych chorób: zawału serca, udaru mózgu lub nawet śmierci.

Erytrol - nowe badania

Naukowcy chcieli sprawdzić, jakie czynniki zwiększają ryzyko udaru, zawału lub śmierci. - Znaleźliśmy substancję, która wydawała się odgrywać dużą rolę (w zwiększaniu ryzyka zdrowotnego - przyp. red. TVN24), ale nie wiedzieliśmy, co to jest. Potem odkryliśmy, że był to erytrol, substancja słodząca - wyjaśnił współautor badania dr Stanley Hazen. Po tym odkryciu powtórzono badanie na większej grupie osób pochodzących ze Stanów Zjednoczonych oraz Europy. U pacjentów, w których krwi wykryto erytrol zauważono wyższe ryzyko wystąpienia zakrzepów, zawału lub udaru mózgu. Jak ustalono podczas kolejnych badań, słodzik powoduje zwiększenie krzepnięcia krwi, co może prowadzić do niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych.

- Myślę, że zebrano wystarczająco dużo danych, by osoby narażone już na zwiększone ryzyko zawału serca i udaru mózgu, jak ludzie z chorobami serca czy cukrzycą, trzymały się z dala od erytrytolu, dopóki nie zostaną przeprowadzone dalsze badania - stwierdził w rozmowie z CNN dr Hazen.

Obecnie słodzik jest uznawany jako bezpieczny dla zdrowia człowieka, choć limit dziennego spożycia nie jest oficjalnie stwierdzony przez naukowców. Jak podają autorzy badania, ich obserwacja nie stwierdza jednoznacznie, czy erytrol jest szkodliwy, chcą jednak podkreślić, że społeczność naukowa powinna dogłębniej zbadać wpływ słodzika na zdrowie konsumentów.

Więcej na ten temat na tvn24.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło: tvn24.pl

Źródło zdjęcia głównego: Aleksandr Zubkov/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości