Cygara z boczniaków z zielonym sosem salsa, czyli wege zapiekanka Tomasza Jakubiaka

Boczniaki
fot. Getty Images/wulingyun
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak, kucharz i juror w programie MasterChef Junior, przygotował dania wegetariańskie. Sprawdź jego przepis na cygara z boczniaków w zielonym sosie salsa zapiekane pod cheddarem.

Cygara z boczniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g boczniaków
    • oliwa do smażenia
      • 4 ząbki czosnku
        • 2 cebulę szalotki
          • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
            • 2 łyżki soku z limonki
              • ostra papryczka
                • świeża kolendra
                  • łyżeczka sosu rybnego
                    • puszka zielonej pikantnej salsy
                      • 2 zielone chili
                        • 3 limonki
                          • 3 ząbki czosnku
                            • cebula szalotka
                              • paczka miękkich małych taco
                                • 300 g sera cheddar

                                  Sposób przygotowania cygar z boczniaków

                                  1. Boczniaki pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Dolej oliwę i smaż, aż oddadzą całą wodę i zaczną być chrupiące.
                                    1. Dorzuć posiekany czosnek, szalotkę oraz papryczkę chili. Po 3 minutach dodaj sos sojowy, rybny i z limonki. 
                                      1. Do miksera wrzuć zieloną salsę, czosnek, sok z limonki, chili i kolendrę. Zmiksuj na jednolity sos.
                                        1. Na środek taco nałóż boczniaki i zwiń w cygaro.
                                          1. Gotowe cygara poukładaj w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego i zalej salsą.
                                            1. Posyp startym serem i zapiekaj 10 min w 200 stopniach.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Tomasz Jakubiak

                                              Źródło zdjęcia głównego: fot. Getty Images/wulingyun

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana