Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Marchewki glazurowane w miodzie
Składniki:
1 kg wąskich długich marchewek
2-3 cebule pokrojone w ćwiartki
4 ząbki czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W ceramicznej lub szklanej formie do zapiekania układamy marchewkę cebulę i czosnek. Polewamy oliwą, stopionym masłem, miodem i posypujemy tymiankiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Formę z warzywami przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczem,y aż warzywa będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć pokrywkę i całość zapiec od góry z funkcją grillowania. Podajemy jako przekąskę z pieczywem, lub np. z pure ziemniaczanym jako część obiadu.
Tagliatelle z marchewki i cukinii
Składniki:
6 małych marchewek
6 małych cukinii
200 g pomidorków cherry
garść listków bazylii
parmezan do posypania
sos:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 szczypty suszonej szałwii
50 g sera mascarpone
1 łyżeczka skórki z cytryny
sól i kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewki i cukinię dzielimy obieraczką do ziemniaków na cienkie wstążki. Gotujemy na parze około 3 minut (osobno cukinię i osobno marchewkę). Pomidorki cherry kroimy na pół. Wszystkie składniki układamy w misce, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Sos: Na oliwie z oliwek smażymy przez chwilę poszatkowany czosnek i szałwię. Dodajemy ser mascarpone, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Halawa z marchwii
Składniki:
4 łyżki masła
4 średnie marchewki
½ szklanki cukru trzcinowego
szczypta zmielonego kardamonu
½ szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
1 szklanka mleka
3 łyżki płatków migdałowych
5 poszatkowanych nerkowców
Przygotowanie:
Na nieprzywierającej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Całość dusimy 10 minut, dodajemy cukier, kardamon, mleko skondensowane i mleko. Dusimy 12-15 minut na małym gazie często mieszając tak, aż masa zgęstnieje. Dodajemy podprażone migdały i nerkowce.
Kofta z marchewki w sosie chrzanowym
Składniki:
¼ szklanki oleju (najlepiej ryżowego)
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego świeżego imbiru
3 szklanki startej na tarce o średnich oczkach marchewki
płaska łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka mielonej kolendry
czubata łyżeczka kurkumy
3 łyżki jogurtu
6 łyżek mąki pszennej razowej graham
3 łyżki mąki z ciecierzycy
sól i pieprz do smaku
sos:
1 duże opakowanie jogurtu (400 g)
3 łyżki śmietany
2 łyżki chrzanu
garść poszatkowanego koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju smażymy pastę ze zmiażdżonego czosnku i startego imbiru. Po chwili dodajemy marchewkę i resztę przypraw. Dusimy na małym gazie około 10-15 minut pod przykrywką uważając aby marchewka się nie przypaliła. Całość studzimy i dodajemy jogurt, mąkę pszenną razową i mąkę z ciecierzycy. Solimy i pieprzymy. Z masy formujemy kulki, układamy na blasze posypanej odrobiną mąki i pieczemy w temp 200 stopni z termoobiegiem na złocisto-brązowo. Gotowe kofty przekładamy do sosu minimum 15 minut przed podaniem. Sos: wszystkie składniki mieszamy razem, solimy i pieprzymy do smaku.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN