Z jabłek: masło, zupa i frytki

Jabłko jabłku nierówne. Jak odnaleźć ścieżkę do odpowiedniego jabłka w sadzie 10 000 odmian tego owocu? Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski opowiada o jabłkach i przygotowuje: zupę jabłkowo-cydrową, gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym, jabłczane frytki z sosem kokosowym i masło jabłkowe.

Zupa jabłkowo-cydrowa

Składniki:

1 cebula

3 łyżki masła

4 antonówki

2 ziemniaki

1 butelka cydru

2 litry wywaru gotowanego na wędzonce

Sól i pieprz

Majeranek

2 żółtka

2 łyżki mleka

1 łyżka mąki pszennej

Garść prażonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na maśle.

Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka i ziemniaki w drobniejszą kostkę.

Podsmażyć wszystko przez kilka minut i zalać cydrem.

Poczekać aż połowa odparuje.

Zalać wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Żółtka roztrzepać z mlekiem i wymieszać z mąką.

Na gotująca się zupę wlać masę jajeczną i bardzo szybko i dokładnie wymieszać.

Zagotować i podawać.

Gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym

Składniki:

500 g wędzonego boczku

1 cebula

1 marchewka

1 łyżka sosu sojowego

2 jabłka szara reneta

2 łyżki klarowanego masła

Pure selerowo-jabłkowe

1 duży seler

2 jabłka szara reneta

100 ml mleka

50 g masła

100 ml śmietany 30%

Biały pieprz i sól

Przygotowanie:

Boczek, cebulę, marchewkę i sos sojowy umieścić w garnku.

Zalać wodą i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.

W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć środek i pokroić w 1 cm plastry.

Obrać seler, pokroić na mniejsze kawałki i razem z obranym i wydrążonymi dwoma jabłkami zalać 100 ml mleka i odrobiną wody, posolić i gotować aż seler i jabłka będą miękkie.

Następnie zmiksować je ze śmietaną i masłem.

Doprawić solą i pieprzem.

Ugotowany boczek pokroić na plastry i usmażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni.

Następnie na tej samej patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć na nim krążki jabłek.

Boczek podawać na pure, na wierzchu ułożyć ciepłe krążki jabłek.

Jabłczane frytki z sosem kokosowym

Składniki:

Sos kokosowy

100 g wiórków kokosowych

1 puszka mleka kokosowego

Jabłczane frytki

8 twardych jabłek

Mąka ziemniaczana

300 ml oleju do smażenia

100 g cukru

1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić do nasiąknięcia (jeśli to możliwe to nawet na noc) jeśli nie, to godzina jest też ok.

Po tym czasie gotować na wolnym ogniu często mieszając.

Po około 30 minutach zmiksować blenderem lub malakserem najdokładniej jak się da.

Następnie wychłodzić.

Jabłka obrać i pokroić na ósemki lub szesnastki (zależy jak duże jabłka).

Olej rozgrzać na patelni.

Jabłka panierować w mące ziemniaczanej i usmażyć w oleju na złoty kolor.

Osuszyć na ręczniku kuchennym.

Cukier wymieszać z cynamonem.

Usmażone jabłka obtoczyć w cynamonowym cukrze.

Jabłka podawać z kremem.

Masło jabłkowe

Składniki:

2 kg słodkich jabłek: golden delicius, gala, szampiony

100 ml miodu

2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

1 łyżka cynamonu

0,5 łyżeczki mielonego goździka

0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Szczypta soli

Przygotowanie:

Jabłka obrać i wydrążyć.

Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku o grubym dnie.

Przesmażyć przez kilkanaście minut.

Dodać miód, cukier i przyprawy.

Zmniejszyć temperaturę do minimum i gotować kilka godzin aż wszystko nabierze konsystencji gęstego sosu, przypominającego masło orzechowe (w kolorze i konsystencji).

Po tym czasie przełożyć do słoików i za pasteryzować.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości