Zupa jabłkowo-cydrowa
Składniki:
1 cebula
3 łyżki masła
4 antonówki
2 ziemniaki
1 butelka cydru
2 litry wywaru gotowanego na wędzonce
Sól i pieprz
Majeranek
2 żółtka
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki pszennej
Garść prażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na maśle.
Dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka i ziemniaki w drobniejszą kostkę.
Podsmażyć wszystko przez kilka minut i zalać cydrem.
Poczekać aż połowa odparuje.
Zalać wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Żółtka roztrzepać z mlekiem i wymieszać z mąką.
Na gotująca się zupę wlać masę jajeczną i bardzo szybko i dokładnie wymieszać.
Zagotować i podawać.
Gotowany boczek ze smażonymi jabłkami i pure selerowym
Składniki:
500 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka sosu sojowego
2 jabłka szara reneta
2 łyżki klarowanego masła
Pure selerowo-jabłkowe
1 duży seler
2 jabłka szara reneta
100 ml mleka
50 g masła
100 ml śmietany 30%
Biały pieprz i sól
Przygotowanie:
Boczek, cebulę, marchewkę i sos sojowy umieścić w garnku.
Zalać wodą i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.
W tym czasie umyć jabłka, wydrążyć środek i pokroić w 1 cm plastry.
Obrać seler, pokroić na mniejsze kawałki i razem z obranym i wydrążonymi dwoma jabłkami zalać 100 ml mleka i odrobiną wody, posolić i gotować aż seler i jabłka będą miękkie.
Następnie zmiksować je ze śmietaną i masłem.
Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany boczek pokroić na plastry i usmażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni.
Następnie na tej samej patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć na nim krążki jabłek.
Boczek podawać na pure, na wierzchu ułożyć ciepłe krążki jabłek.
Jabłczane frytki z sosem kokosowym
Składniki:
Sos kokosowy
100 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
Jabłczane frytki
8 twardych jabłek
Mąka ziemniaczana
300 ml oleju do smażenia
100 g cukru
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wymieszać z mlekiem kokosowym i odstawić do nasiąknięcia (jeśli to możliwe to nawet na noc) jeśli nie, to godzina jest też ok.
Po tym czasie gotować na wolnym ogniu często mieszając.
Po około 30 minutach zmiksować blenderem lub malakserem najdokładniej jak się da.
Następnie wychłodzić.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki lub szesnastki (zależy jak duże jabłka).
Olej rozgrzać na patelni.
Jabłka panierować w mące ziemniaczanej i usmażyć w oleju na złoty kolor.
Osuszyć na ręczniku kuchennym.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Usmażone jabłka obtoczyć w cynamonowym cukrze.
Jabłka podawać z kremem.
Masło jabłkowe
Składniki:
2 kg słodkich jabłek: golden delicius, gala, szampiony
100 ml miodu
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego goździka
0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka obrać i wydrążyć.
Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku o grubym dnie.
Przesmażyć przez kilkanaście minut.
Dodać miód, cukier i przyprawy.
Zmniejszyć temperaturę do minimum i gotować kilka godzin aż wszystko nabierze konsystencji gęstego sosu, przypominającego masło orzechowe (w kolorze i konsystencji).
Po tym czasie przełożyć do słoików i za pasteryzować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN