Lębork - polska stolica frytek
Polska stolica frytek nie mogła powstać w innym miejscu niż na Pomorzu. To tutaj są najlepsze warunki pod uprawę ziemniaków. Bardzo ważne są temperatury i odpowiednia gleba.
- Ziemniaki trafiają do nas głównie z Pomorza, ale uprawiamy je także na Żuławach, Kujawach, trochę w Wielkopolsce i w okolicach Szczecina, ale głównie, 70 - 80 proc. to Pomorze Środkowe. O jakości decydują gleba i klimat. Tu jest on trochę inny niż w środkowej Polsce i to pomaga ziemniakom się rozwijać - tłumaczył Jarosław Wańkowicz, Farm Frites Poland SA
A z dobrych ziemniaków można zaserwować doskonałe frytki. Jak wygląda proces przygotowywania tego przysmaku? Okazuje się, że finalny produkt musi przejść bardzo długą drogę, aby mógł trafić do restauracji.
- Po tym jak ziemniaki dojrzeją w polu, zostają zebrane i ciężarówkami trafiają do fabryki. Później są sortowane, myte za pomocą pary wodnej, obierane ze skórki, cięte na słupki, suszone, wstępnie podsmażane, zamrażane i trafiają do restauracji - wyjaśnił Jarosław Wańkowicz.
Skrobia - ważny składnik ziemniaka
Pierwszym i bardzo istotnym etapem obróbki ziemniaków, o którym warto wspomnieć, jest kąpiel solankowa. Jest przeprowadzana, aby wykryć ziemniaki z niższą zawartością skrobi. W tej kąpieli wypływają na powierzchnię i można je odsortować.
- W 2020 roku sprzedaliśmy 144 miliony porcji frytek w Polsce i wszystkie te frytki, niezależnie w jakiej restauracji McDonald's w Polsce je jedliśmy, przyjechały z Lęborka, czyli z naszej stolicy frytek - powiedziała Anna Borys z McDonald's Polska.
Wszystkie frytki, które trafiają do McDonald's są nie tylko z tego samego miejsca, ale są również tak samo przetwarzane i produkowane z dwóch specjalnych odmian ziemniaków (Ludmilla i Innovator), które charakteryzują się bardzo długimi bulwami.
- To, co jest ważne to ta zawartość skrobi, dzięki której te frytki są takie smaczne, dobrze zachowują się w przetwarzaniu i później trafiają do naszych restauracji - podkreśliła Anna Borys.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
Gdzie w sobotę zagrzmi najmocniej? IMGW ostrzega przed kolejnymi nawałnicami
Grillowanie na słodko. Sposób na pyszny deser na domowy piknik
Młode buraki z wiśniami, kopytka bazyliowe i sałatka z cukinii. A to wszystko z serowym dodatkiem
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Tomasz Zubilewicz