Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy Kasi Bukowskiej
Dzień Frytek. Skąd pochodzą frytki?
Większość źródeł podaje, że frytki zostały wymyślone w XVIII wieku w Belgii, w mieście Dinant. Nad rzeką Mozą mieszkali wówczas rybacy, którzy małe rybki smażyli w głębokim tłuszczu. Kiedy w zimie rzeka zamarzała, nie mogli ich wyławiać. Wpadli więc na pomysł wykrawania rybek w ziemniakach, a następnie wrzucania ich na gorący tłuszcz. Ziemniaczana wersja zastępcza okazała się naprawdę smaczna i szybko zyskała popularność. Dziś frytki zna cały świat. O ich istnieniu wspominają belgijskie manuskrypty już z 1781 roku, z czego Belgowie są bardzo dumni.
Jeśli chodzi o pochodzenie nazwy, to nie jest ono do końca pewne. Są różne wersje. Jedne źródła podają, że pochodzi od nazwiska Fritza, który podobno jako pierwszy serwował ziemniaki w formie frytek. Inne podają, że nazwę zaczerpnięto od francuskiego słowa „frire”, co oznacza „smażyć”.
Tradycyjne frytki belgijskie - jakie powinny być? Czym są frytki francuskie?
W najbardziej tradycyjnym wydaniu frytki to po prostu ziemniaki pokrojone w słupki, krótko smażone na głębokim tłuszczu. Aby rzeczywiście były frytkami, a nie gąbkami z tłuszczem, powinny powstać z odpowiednich odmian ziemniaków. Dzięki temu będą złocisto chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Te, które określa się belgijskimi, są krojone grubiej, smażone dwukrotnie, obowiązkowo ze specjalnego rodzaju ziemniaków.
Z kolei frytki francuskie, również bardzo popularne na świecie "french fries", charakteryzują się przede wszystkim tym, że są znacznie cieńsze. Niektóre źródła podają, że powinny być smażone na tłuszczu zwierzęcym, podobnie zresztą jak belgijskie, ale tak naprawdę większość restauracji wybiera tłuszcze roślinne. Na całym świecie "french" odnosi się przede wszystkim do frytek cienkich i chrupiących, a "belgian" do tych grubszych, bardziej miękkich.
Frytki na świecie
Na całym świecie frytki przygotowywane i podawane są na różne sposoby. W Europie i USA najczęściej są tylko posolone i podane z keczupem; W Wielkiej Brytanii często z majonezem i/lub octem. Wiele osób je frytki z sosem czosnkowym lub wieloma innymi, od słonych, przez kwaśne, po słodkie. We wschodniej Polsce (i zapewne nie tylko) niektórzy jedzą frytki ze śmietaną i solą.
Z czasem powstały różne wariacje na temat frytek. Coraz częściej w lokalach gastronomicznych można trafić na te batatów, manioka, marchwi, cukinii, pietruszki czy selera. Często podawane są również pieczone, które smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych.
Frytki zwykle stanowią dodatek do różnych dań obiadowych, burgerów, kebabów czy też tradycyjnego brytyjskiego fish&chips. Odpowiednio przyrządzone i podane, np. z dobrymi sosami i surówkami mogą być również samodzielnym posiłkiem i wiele osób lubi takie rozwiązanie.
Frytki - przepisy na różne rodzaje
- Jak zrobić frytki francuskie i jak je podawać? Wiele przepisów
- Zdrowe frytki istnieją! Sprawdź przepisy na pieczone bataty, cukinię i dynię
- Frytki na wiele sposobów - najlepsze przepisy na tradycyjne, zdrowe oraz dietetyczne smakołyki
- Chrupiące frytki po odgrzaniu - czy to możliwe? Podpowiadamy, jak to zrobić
- Frytki z dyni - sprawdź prosty przepis na zdrową przekąskę
- Frytki z batatów
- Frytki belgijskie, ziemniaki zapiekane i inne wariacje ziemniaczane
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: farmfrites.com
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm Premium